По време на извънредното положение от СДВР И ОМДВР са

...
По време на извънредното положение от СДВР И ОМДВР са
Коментари Харесай

Стана ясно колко пъти МВР са искали данни за карантинирани граждани от мобилните оператори

По време на изключителното състояние от Столична дирекция на вътрешните работи И ОМДВР са осъществени 61 претенции за достъп до данни за местонахождението на жители. Това излиза наяве от предоставени данни вътрешният министър Младен Маринов в писмен отговор от парламентарния надзор на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Росен Малинов. 
В тези случаи става дума за неотложен достъп до информацията без авансово позволение от съд. Такава опция бе записана в Закона за електронните известия. Според наредбите му подобен достъп би трябвало да бъде докладван в период от 24 часа на съответния областен съд, който да реши дали да позволи или откаже достъпа
Такова пълномощие бе обещано на полицията със незабавни промени, влезнали в действие след приемането на Закона за изключителното състояние. Според новите текстове Министерство на вътрешните работи има право да изиска от мобилните оператори данни за " потребностите на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване ".
По закон мобилните оператори са задължени да съхраняват данните в период от шест месеца. Чрез тях елементарно може да се откри местоположението на потребителя, както и друга информация – да вземем за пример мобилното му устройство. Оттук насетне могат да се четат известия или да се стигне до информация и на други консуматори, които, най-малко публично, не са следени. От Министерство на вътрешните работи настояват, че не преглеждат връзката, а се интересуват единствено от местоположението.
Не е ясно какво тъкмо е провокирало Министерство на вътрешните работи да изиска данните на следените консуматори. Това би трябвало да става при нарушавания на наложителната карантина или бягство от болница, да вземем за пример. Подобни нарушавания биха могли да се санкционират с санкция, т.е. по административен път или непосредствено с формиране на прокурорско следствие, в случай че се реши, че е осъществено закононарушение.
Още при започване на изключителното състояние основният прокурор Иван Гешев сподели, че работата по нарушавания на карантината става предпочитана. Десет дни след оповестяването му бяха формирани над 100 следствия. Месец по-късно производствата бяха над 700, а по-късно броят им надхвъли 1000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР