По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само

...
По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само
Коментари Харесай

Парламентът спира да работи по време на извънредното положение

По време на изключителното състояние Народното събрание ще заседава единствено когато има актове за изключителното състояние. Парламентарният надзор ще бъде писмен. Дебатите по предлагането не престават и то към момента не е признато, само че се поддържа от съвсем всички парламентарни групи. Единствено Българска социалистическа партия се разгласи срещу концепцията.

" Няма да се гледаме по малкия екран, само че мисля, че това на този стадий не е проблем. Знам в този момент, че някой ще каже това е тирания в интерес на изпълнителната власт, тъй като с това се опция двама генерали да ни ръководят, че парламентаризмът умира и всевъзможни други такива клишета. Нека да четем Конституцията ", ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е внесла предлагането за разпускането. То е подписано от ръководителя на " Воля " Веселин Марешки, от депутатите Юлиан Ангелов (ВМРО), Борис Ячев (НФСБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ).

Тя добави, че не може да се чака от цялата страна да е в карантина, която от ден на ден се стяга, а самите депутати да не съблюдават общественото разграничаване. " В момента нацията ни демонстрира изключителна дисциплинираност, хайде и ние да не вървим в противоположната посока ", сподели тя. По думите ѝ главният риск е някой от депутатите да се разболее, тъй като тогава всички останали ще са в карантина и Народното събрание в действителност да спре работа.

Според Българска социалистическа партия това предложение опонира на конституцията и демонстрира желанието на ръководещите за тирания и ръководство с " актове и конференции ".

" Вместо да се опитаме дружно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим Народното събрание извън и да се събираме тогава, когато хрумне на ръководителя и на ГЕРБ . Ние считаме, че Народното събрание като висшата институция в една република с парламентарно ръководство би трябвало да дава образец на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се опасяваме да не се заразим, а да даваме образец като подсигуряваме нормалността в страната и в ръководството, като подсигуряваме демокрацията и демократичния развой, като осигурим надзор над дейностите на изпълнителната власт ", сподели зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР