По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само

По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само ...

Парламентът спира да работи по време на извънредното положение.


По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само когато има актове за извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Дебатите по предложението продължават и то все още не е прието, но се подкрепя от почти всички парламентарни групи. Единствено БСП се обяви против идеята.

"Няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията", председателят на парламента Цвета Караянчева, която е внесла предложението за разпускането. То е подписано от председателя на "Воля" Веселин Марешки, от депутатите Юлиан Ангелов (ВМРО), Борис Ячев (НФСБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ). 

Тя добави, че не може да се очаква от цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а самите депутати да не спазват социалното дистанциране. "В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока", каза тя. По думите ѝ основният риск е някой от депутатите да се разболее, защото тогава всички останали ще са в карантина и парламентът наистина да спре работа.

Според БСП това предложение противоречи на конституцията и показва желанието на управляващите за диктатура и управление с "актове и пресконференции".

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим парламента отвън и да се събираме тогава, когато хрумне на председателя и на ГЕРБ. Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт", каза зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

Източник: mediapool.bg