По време на извънредните мерки заради COVID-19, бездомните животни, останали

По време на извънредните мерки заради COVID-19, бездомните животни, останали ...

Бездомните животни бедстват по време на извънредните мерки заради COVID-19.


По време на извънредните мерки заради COVID-19, бездомните животни, останали извън приютите, бедстват. За това алармираха природозащитници в Русе. А ветеринарни лекари твърдят, че вирусът не може да се предаде от човек на домашен любимец и обратно.

Приютите в Русе са заредени с храна. Според природозащитниците обаче, безстопанствените животни, които досега намериха храна около ресторантите, гладуват.

Милена Милчева - доброволец: Ние всички отиваме, пазаруваме, затваряме се вкъщи, а кучетата и котките стоят навън и чакат нашата милост и нашата съвест. Сещайте се като хапвате, хвърляйте един залък, една филийка хляб, каквото искате.

Въпреки че от коронавирус боледуват и домашните животни, заразата не се предава двустранно, твърдят ветеринарни лекари. Стопаните на кучетата все пак са бдителни за здравето на своите любимци.

Божидар Георгиев- собственик на кучета: Ако имат някакви здравословни проблеми, бих ги тествал.

Д-р Росен Христов- ветеринарен лекар: Засега няма научни доказателства, че коронавирус COVID-19 може да бъде предаден от човека на домашните любимци и обратно.

По думите на д-р Христов, в САЩ водещи лаборатории са направили до този момент над 20 хиляди изследвания на кучета, без нито една положителна проба.

Източник: cross.bg