По време на историческата си визита във Владивосток Ким Чен-ун

...
По време на историческата си визита във Владивосток Ким Чен-ун
Коментари Харесай

Севернокорейската работна ръка ще бъде важният въпрос за Ким на срещата с Путин

По време на историческата си аудиенция във Владивосток Ким Чен-ун няма да бъде единственият севернокореец в Русия. Русия в действителност наема евтина работна ръка от Севера Корея в лицето на към 10 000 служащи, което е значим източник на доходи за Пхенян.

На срещата си с съветския президент Владимир Путин севернокорейският водач евентуално ще се опита да ускори икономическите връзки с Москва в миг, когато дипломацията с Вашингтон е в задънена улица.

Друга цел на Пхенян на първата двустранна среща на сходно равнище след тази през 2011 година сред Ким Чен-ир и Дмитрий Медведев ще бъде също по този начин излизането от много мощната взаимозависимост от Китай.

Един от най-важните " износни артикули " на Пхенян е работната ръка, която дава на съседите си на ниски цени в подмяна на по-голямата част от възнагражденията на служащите, настояват правозащитни организации.
" Хюмън райтс уоч " разкритикува през 2017 година огромния брой нарушавания на правата на служащите, изтъквайки най-много " неналичието на независимост на сдружаване и на изложение, надзираването им от хора, ограничаващи придвижването им и достъпа им до външна информация, полагането на ексклузивен труд и невъзможността да откажеш изключителния труд ".

Въпреки това севернокорейците високо ценят договорите за полагане на труд в Русия, защото им разрешават да спестят малко пари.

Смекчаване на глобите

Москва е вторият максимален " вносител " на севернокорейска работна ръка след Пекин съгласно Организация на обединените нации. В Русия севернокорейците получават работа главно в Далечния изток, в минния и горския бранш, в текстилната промишленост и в строителството.

Ким и Путин от тази позиция имат общ интерес за смекчаването на интернационалните наказания против Северна Корея. Резолюция 2397 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от декември 2017 година вкарва условие за всички страни, наели севернокорейци, да ги изпратят в Северна Корея в период до две години.

В формален документ Москва заяви предходната година за 11 490 севернокорейци, които имат годно позволение за работа, което е три пъти по-малко отпреди.

Миналата седмица севернокорейски чиновници помолиха Москва да продължи да употребява севернокорейски служащи след крайната дата, избрана от Организация на обединените нации, съгласно профилирания уебсайт " Ен Кей нюз ". Русия към този момент се разгласи за намаляване на глобите и съгласно откривателя Ан Чан-ир, дезертьор от Северна Корея, " Москва евентуално има дълготрайни цели ". " Най-важната измежду тях е достъпът до евтината севернокорейска работна ръка, а по-късно до естествените запаси на КНДР, в случай че глобите един ден бъдат вдигнати и Северът понижи размера на армията си ", споделя той.

Една Корея, стратегическа за Москва

Незабавното намаляване на глобите бе едно от главните претенции на Ким на втората му среща с американския президент Доналд Тръмп през февруари. Една среща, която се провали поради неохотата на Пхенян да направи насрещни отстъпки.

Северът, където е съсредоточена по-голямата част от естествените запаси на Корейския полуостров, в предишното бе доста по-богат от Юга. Десетилетия на неприятно ръководство и рухването на Съветския съюз сложиха режима на колене.

Днес повече от 90 % от външната търговия на КНДР е с Китай, настояват специалисти.

Стойността на износните артикули на КНДР за Русия доближи през предходната година едвам 1.98 милиона $, съгласно Международния търговски център. Музикалните принадлежности са повече от 70 % от всички артикули.
Въпреки това съветският импорт в КНДР доближи стойност от 32.1 милиона $, от които 21.6 милиона $ са от вноса на изкопаемо гориво и нефт.

Преди обаче Организация на обединените нации да наложи много съществени наказания на Северна Корея, КНДР имаше няколко плана за икономическо съдействие с Русия. Един от най-важните от тях беше възобновяване и разширението на 54-километровата железопътна линия сред севернокорейското пристанище Расон и Хасан, съветско обитаемо място в пресечната точка на границите с КНДР и Китай. Москва към този момент изнася въглища за Китай през Расон, възползвайки се от признато от Организация на обединените нации изключение.

Амбициите на Москва в дълготраен проект са да получи достъп до Корейския полуостров, с цел да изнася през него въглеводородите си за други страни като Япония, Южна Корея и Тайван. През 2011 година Ким Чен-ир посети Сибир, с цел да разиска с Медведев плана за газов водопровод и електроснабдителна мрежа. Севернокорейският водач обаче умря три месеца по-късно и по тези планове не бе маркиран никакъв прогрес.

" Русия не бърза. Тя знае обаче, че в случай че една възможна междукорейска железопътна линия бъде обвързвана с Русия, ще се трансформира във фактор за развиването на бедните региони в Сибир ", споделя Ан. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР