По време на голямото изложение CES 2019 всички очакваха AMD

...
По време на голямото изложение CES 2019 всички очакваха AMD
Коментари Харесай

Най-добрите централни процесори, които можем да купим в началото на 2019 година

По време на огромното ревю CES 2019 всички чакаха AMD да показа своите нови процесори с архитектура Zen 2, само че компанията реши да поизчака и сподели единствено инженерен пример. Новият CPU в действителност бе мощен и енергийно ефикасен, само че продажбите на семейството процесори Ryzen 3000 ще стартира чак в края на лятото. Що се отнася до Intel, неговите нови процесори, създавани посредством 10 нанометров софтуерен развой се чака да излязат чак към края на годината, а нищо знамение и при започване на идната година. Очевидно е, че през идващите шест месеца на процесорния пазар няма да се появи нищо ново и има смисъл да разгледаме, кой от в този момент продаваните процесори си коства да бъде закупен.
AMD Athlon 200GE – кралят на бюджетния сегмент
На въпроса, кои процесори са бюджетни, най-вероятно ще ви отговорят, че това са Celeron или Pentium. И ще бъдат ненапълно прави: и двата CPU имат по две ядра, а Pentium даже четири потока, и честоти от 3,0 до 3,5 GHz. Освен това интегрираната графика Intel HD Graphics, макар че не става за игри, е подобаваща за сърфиране в интернет и гледане на 4К видео.

Но уви, последно време компанията Intel има проблеми с производството на 14 nm кристали, в следствие от което цените на нейните процесори потеглиха нагоре. И по този начин, към сегашен ден целесъобразната цена на най-опростения Celeron G4900 е $52, като в някои магазини цената е двойно по-голяма от препоръчваната. И тук на сцената излиза AMD, предлагайки своя Athlon 200GE за съвсем същата цена от към $55.

Какъв е този процесор? Две ядра и четири влакна с периодичност 3,2 GHz, архитектура Zen и интегрирана графика Vega 3. Имаме продуктивност на процесора, сравнима с тази на Pentium G5400, като интегрираната графика е по-добра. Като се има поради, че този процесор, въпреки и импровизирано, предстои на овърклок, точно той е бестселърът в бюджетния сегмент.
AMD Ryzen 3 1200 или Ryzen 3 2200G: кой желае 4 ядра за 100 $?
Излизането на десктоп процесорите на AMD с 8 ядра съществено раздвижи пазара. Дотолкова, че единствено за една година цените на 4-ядрените чипове понижиха двойно: до момента в който познатият Core i5-7400 коства малко под $200, то Ryzen 3 може да бъде открит за към $100.

Какво предлага Intel за същите пари? Същите Pentium-и с четири потока и единствено две ядра. Дори относително високата продуктивност на едно ядро и по-добрият IPC не ги избавя. Ryzen 3 процесорите са къде по-производителни в съвсем всички модерни задания и логаритми, и даже при игрите.

Но кой от тези два Ryzen-а да изберем? И двата имат по 4 процесорни ядра и периодичност към 3,5 GHz, като подлежат на овърклок. Само че 2200G разполага с много положителната интегрирана графика Vega 8, подобаваща за леките игри от рода на Dota 2, CS: GO или WoT и в този случай има смисъл да бъде закупен. Този процесор ще ви излезе по-евтино от Ryzen 3 1200, в случай че нямате пари и за централен процесор и за видеокарта. Но в случай че ще си сглобявате компютър с малко по-мощна графична карта, явно е, че Ryzen 3 1200 е по-добрият избор с цената си от към $75.
AMD Ryzen 5 2600: нелош процесор за всевъзможни задания


В ценовия диапазон от $150 до $250 се оферират главно 6-ядрените решения и на двата производителя. Това са или Intel Core i5 без овърклок или другите Ryzen 5. Но чиповете Ryzen оферират 12 потока при същите честоти. Крайното решение е ясно: в случай че Core i5-8400 към момента може да е съперник на Ryzen 5 2600 (5-7% по-бърз при старите игри и на същото равнище при новите), в другите логаритми този чип няма късмет – решението на AMD е с 10-20% по-бързо и по-рентабилно и в този ценови сегмент.
Intel Core i5-8600K или i5-9600K – доста положителни процесори за геймъри
Статистиките демонстрират, че три четвърти от видеокартите се купуват за игри и има смисъл да разгледаме и процесорите, с които те работят най-добре. Тук успеха е на Intel. Игрите не употребяват прекомерно интензивно виртуалните потоци, само че на по-добрия IPC индикатор, положителната еднопоточна работа и бързия достъп до оперативната памет, те реагират позитивно. Ето за какво, 6-ядрените процесори на Intel, умерено работещи с тактова периодичност 4,8-5,0 GHz, са идеалните компаньони на видеокартите от равнището на GTX 1080 или Vega 64, както и на по-мощните.

Може да се каже, че за същите $280-$300 може да се купи Ryzen 7 2700 с 8 ядра и 16 потока, който в изчислителните задания е с 20-30% по-бърз. Но тук става дума за процесори единствено за игри, а при тях Ryzen 7 е с 10-20% по-бавен и не си коства да бъде купуван за сходни задания.
AMD Ryzen 7 2700: високопроизводителният процесор за калкулации


Но в случай че вашата цел са другите изчислителни логаритми и задания, то за същите $280-$300, можете да си вземете същия Ryzen 7, който няма никаква конкуренция в тази област. Той е малко по-евтин и е цялостен комбайн, включващ 8 ядра и 16 потока с периодичност 4 GHz.
Най-добрият процесор за игри: Intel Core i7-9700K


При представянето на новите 8-ядрени чипове през есента на предходната година, Intel съобщи, че флагманският Core i9-9900K е най-хубавият геймърски процесор. Общо взето, компанията е права – този чип в действителност показва най-вече FPS при множеството игри. Само че тестванията демонстрираха, че i7-9700, който има същия брой ядра, само че не поддържа виртуални потоци, е едвам с от 2% до 7% по-бавен, даже при взаимната работа с Nvidia RTX 2080 Ti. Само че е с над $100 по-евтин.

Ако си сглобявате безценен компютър за игри, има смисъл да погледнете към Core i7, тъй като в този случай, закупуването на дънна платка за Core i9 може да не си коства. Разбира се, всичко това важи единствено за игрите, тъй като при изчисленията Core i7-9700K предлага същата продуктивност, само че е с 25-30% по-евтин.
AMD Threadripper 2950X: най-хубавият HEDT процесор
Както Intel, по този начин и AMD оферират серия процесори, които „не са за всички“. Това са CPU, които за елементарните консуматори към момента нямат необикновен смисъл. Тези процесори се чака да се появят в десктоп компютрите след от 3 до 5 години. Тази платформа се назовава HEDT — High End Desktop и е предопределена за изключително високопроизводителните компютри.

Разбира се, няма смисъл да се преглеждат HEDT решенията с 8 процесорни ядра – сходни процесори има за AM4 или LGA1151v2 сокетите. Решенията с 10-12 ядра са по-интересни, само че не са по-бързи от Core i9-9900K, който даже е различен по-евтин. Няма и необикновен смисъл да се стопираме на HEDT процесорите с 24-32 ядра. За да се употребява тяхната висока продуктивност е нужен специфичен програмен продукт, какъвто към момента няма за домашно прилагане.

Ето за какво, разумният най-много за домашното потребление на HEDT са 16 нуклеарните процесори. От една страна, множеството програмен продукт за домашно потребление може да работи с тях, а от друга – постоянно могат да бъдат изключени половината ядра (в случая с AMD) и да се получи доста добър процесор за игри.

При HEDT, и Intel не се показва по-добре. Неговият 16-ядрен Core i9-7960X коства немалките $1699, само че е единствено с 5-10% по-бърз от AMD Threadripper 2950X, който коства малко под $1000. Разбира се, решението на Intel ще бъде малко по-добро в игрите, само че тези процесори се вземат най-вече за изчислителни задания и в този случай процесорите на AMD очевидно са по-добри.

В последна сметка, картината е много печална за Intel. Процесорният колос е водач единствено в скъпия геймърски сегмент, където AMD още половин година няма да предложи нещо ново, с изключение на сегашните Ryzen 7. Но в случай че се вгледаме в сегментите от приблизително и ниско ценово равнище, както и в изчислителните задания, то тук превъзходството на AMD е неоспоримо. Според данните на немските магазини, към сегашен ден статистиката е в интерес на AMD. През последното тримесечие на 2018 година едвам всеки трети процесор е на Intel. За съпоставяне, единствено преди две години всеки девети от всеки 10 продадени процесора бе на Intel.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР