По време на годишното общо събрание на BMW AG през май

...
По време на годишното общо събрание на BMW
AG през май
Коментари Харесай

BMW Vision iNEXT. С поглед в бъдещето

По време на годишното общо заседание на BMW AG през май 2018 година Харалд Крюгер, Председател на борда на шефовете на BMW AG, разказва iNEXT по този начин: „ Проектът iNEXT е нашата платформа на бъдещето, от която ще се възползва цялата компания и всички марки. “ iNEXT дава отговор на фундаменталния въпрос във всекидневната работа на BMW Group: „ Как ще се придвижваме в бъдещето? “ iNEXT последователно продължава това, което през 2007 година започва като „ Project i “ и през 2013 година е продължено с въвеждането на пазара на BMW i3. В това отношение BMW Group реализира доста: още през днешния ден разполага с над 10-годишен опит в електрическата подвижност в дребни и големи серии, BMW i моделите се модернизират непрекъснато и с тяхната технология се електрифицират все повече автомобили на BMW и MINI. Следващата стъпка е пълноценната интеграция на стратегическите иновационни направления Автоматизирано шофиране, Свързаност, Електрифициране и Услуги (ACES) в един автомобил. Дизайнът им осигурява визията и дава отговор на въпроса по какъв начин в бъдеще ще се любуваме на насладата от шофирането (D+ACES). Автомобилът, който днес носи името BMW iNEXT, следва да бъде въведен на пазара през 2021 година.

BMW Vision iNEXT

BMW Vision iNEXT е знак на навлизането в нова ера на насладата от шофирането. Високоавтоматизирано, с нулеви излъчвания и напълно обвързвано то за пръв път интегрира стратегическите иновационни направления на BMW Group и с това дава отговори на въпросите: „ Как ще изглежда един автомобил, който не би трябвало да бъде шофиран персонално – само че може? “ Във фокуса на разсъжденията повече от всеки път е поставен индивидът с неговите страсти и желания. Серийният модел BMW iNEXT ще бъде произвеждан от 2021 година като нов технологичен флагман в завода в Динголфинг и за пръв път в съчетания ще пренесе на на пътя стратегическите иновационни посоки (D+ACES) на BMW Group.

Как съответно ще наподобява BMW iNEXT се вижда от BMW Vision iNEXT под формата на един насочен към бъдещето визионерски автомобил. „ Индивидуалната подвижност е изправена пред огромни промени “, споделя Клаус Фрьолих, член на борда на шефовете на BMW AG, отговарящ за развойната активност. „ Възможностите за самостоятелно шофиране и все по-напредващата свързаност позволяват изцяло нови преживявания и възможности в придвижване, които да определят пътуването. В сходство с това ние оформихме чисто електрическото BMW Vision iNEXT като мобилно пространство на качеството на живот – като ново „ любимо място “ (My Favorite Space), където можем да се самоопределяме и да сме спокойни. Защото и в бъдеще индивидът с неговите потребности и желания във връзка с подвижността ще бъде във фокуса на всички желания на BMW, допълва Фрьолих.

Адриан ван Хойдонк, началник на BMW Group Design, обобщи дизайнерската амбиция така: „ Задачата на BMW i е да генерира креативни и ориентирани към бъдещето хрумвания, които да трансформират метода, по който мислим за подвижността. BMW Vision iNEXT е следващата голяма крачка по пътя към тази трансформация, която демонстрира, как интелигентните коли могат да направят живота ни по-лесен и по-хубав. “



Екстериорът – съвременна грациозност със самоу в ерен дизайн

Размерите и пропорциите на един модерен Sports Activity Vehicle (SAV) на BMW обезпечават уверено излъчване на BMW Vision iNEXT. Ясно разпознаваемите форми и повърхности още на пръв взор разкриват ориентирания си към бъдещето темперамент. Ефектното лаково покритие и фините елементи подчертават това усещане: цветът на каросерията Liquid Greyrose Copper прелива от топла мед до тъмна роза и придава динамичност на автомобила още неподвижен. Голямата, свързана двойна бъбрековидна радиаторна решетка, иконичната графика на страничните прозорци, както и сините акцентиращи повърхности начело, отстрани и откъм гърба още на пръв поглед демонстрират езика на формите на BMWi, който за пръв път бе показан през 2017 година при представянето на BMWi Vision Dynamics. Когато автомобилът бъде отключен, сините акценти светват и подчертават характерните линии на автомобила. Остъклените повърхности като големите прозорци или светлините са напълно интегрирани в каросерията.

Двойната бъбрековидна радиаторна решетка и лицето с четири „ очи “ придават еднаквост

В центъра на предната част е разположена голямата отвесна двойна бъбрековидна радиаторна решетка. Също като при всички автомобили с електрическо задвижване тя е затворена. Тъй като не е необходимо охлаждането на мотор с вътрешно горене, бъбрековидната решетка служи като умна повърхност, в която са вградени разнообразни датчици. Щампованият 3D мотив подсказва за скритите там технологии. Много тесните фарове са модерна интерпретация на типичното за BMW лице с четири „ очи “. Предното стъкло прелива гладко в огромен панорамен покрив, така че тялото на автомобила изглежда леко и новаторският интериор се вижда добре и извън.

Модерна визия с отварящи се в противоположни направления порти

В профил BMW Vision iNEXT показва мощната и солидна стойка на един съвременен SAV на BMW. Функционалните двуобемни пропорции и дългата линия на покрива подсказват за разточителния интериор. Дългото междуосие и късите надвеси придават динамика на силуета. Обемно моделираните повърхности изпъкват в профил като мускули. Прецизните линии подчертават играта с повърхностите и подчертават арките на калниците. 24-инчовите джанти се отличават с аеродинамично оптимизиран дизайн. Тяхното триизмерно скулптурирано оформление е както дизайнерски, по този начин и функционален акцент. Вместо от външни огледала видимостта назад се обезпечава от камери, чувствителни на доближаване и докосване датчици поемат функционалностите на дръжките за отваряне на вратите. Двете големи порти се отварят в противоположни посоки без междинна колона. Когато са отворени, те разрешават повсеместен обзор на разточителния интериор. В същото време се виждат и повърхностите от карбон в региона на рамките. Черен Cladding допълва типичната визия на SAV. Вградената в него синя акцентираща лайстна подсказва за електрическото задвижване.

Големите хоризонтални повърхности и линии откъм гърба обезпечават необятна и динамична стойка. Тесните, характерни задни светлини доближават във вътрешността в задната част. Аеродинамичните качества на автомобила се усъвършенстват от покрива и дифузора, който е емфатичен чрез светлинни детайли.

Интериорът – “My Favorite Space ”

При пътешестване с BMW Vision iNEXT лидерът по избор може да ръководи автомобила самичък в режим „ Boost “ или да бъде возен в режим „ Ease “. Благодарение на електрическото задвижване режимът „ Boost “ е много динамичен, съвсем беззвучен и с нулеви емисии. В режим „ Ease “ автомобилът предлага на лидера и неговите спътници пространство за разнородни занимания: в взаимозависимост от желанията BMW Vision iNEXT може да бъде място за разформироване, взаимодействие, забавление или концентрация – опциите са толкова разнообразни, колкото и потребностите на пътуващите. В сходство с това и интериорът прилича уютно „ жизнено пространство “ с съвременно обзавеждане на четири колела – ново „ обичано място “.

Спокойна атмосфера в интериора

Големият панорамен покрив облива интериора със светлина и осигурява приятелска, гостоприемна атмосфера. Двете обособени седалки начело, както и цялата седалка откъм гърба оферират място за до 4 пасажера. В интериора доминират пестеливи, ясни линии, геометрията поставя на напред във времето материалите и цветовете.

Комбинацията от материалите текстил и дърво обезпечава висококачествено излъчване, въодушевено от мебелния дизайн. Преобладаващите цветове в интериора са Purus Rosé, кафяво и бежово, с акценти от железно проблясващ Mystic Bronze. Отзад доминира изисканият текстил в петролен цвят Enlighted Cloudburst, изтъкан по технологията жакард, който преминава асиметрично от повърхностите на седалките до страничните панели и задната подложка. Така че основава едно доста извънредно в автомобилостроенето разделяне на кокпита от задната част, което прилича на различното обзавеждане в стаите на едно жилище.

Режимите „ Boost “ и „ Ease “ трансформират зоната на лидера

В разточително завършения кокпит зоната на лидера се дефинира от двата единствено забележими цифрови повърхности за индикациите в композиция с кормилото. Ниското арматурно табло с бежова текстилна тапицерия в композиция с дървените елементи и ясно структурирания дървен под обезпечават уютна и приятна атмосфера. В режим „ Boost “ кормилото и индикаторите са ясно ориентирани към водача. При прекосяване в режим „ Ease “ зоната на лидера се трансформира: кормилото леко се отдръпва обратно, педалите потъват и се създава едно чувство за отворено пространство. Повърхностите с индикаторите към този момент не демонстрират свързани с пътуването данни, а минават в „ Exploration Mode “, който дава оферти на лидера и неговите спътници за значими места и събития в покрайнината. Освен това подглавниците на предните седалки могат да бъдат сгънати надолу. По този начин пътниците начело могат по-добре за разговарят с возещите се на задната седалка.

Средна подпора като висококачествена мебел

Между предните седалки е разположена средната подпора, която като форми и качество на материалите наподобява висококачествена мебел. С повърхността си от матово дърво с отворени пори тя изглежда като рееща се масичка за кафе, който доближава до задната част. Фината дървена плоча лежи върху черупка от изискано, осветено кристално стъкло. Филигранната бронзова основа с цвят на бронз поддържа структурата. Многостенната (фасетна) полировка на кристалното стъкло пречупва светлината, разделя я на разнообразни цветове и интериорът потъва в светлинни отражения.

Гостоприемна задница

На пръв взор задната част изглежда като съвременно, висококачествено жилищно помещение. Разточителната цяла задна седалка обезпечава разпускащ Lounge характер и приканва към разформироване. Ръчно тъканият жакардов текстил Enlighted Cloudburst прелива от петролен до бял цвят през цялата повърхнина до страничните панели и придава съвременно лъчение на интериора.

Shy Tech: новаторската техника е интегрирана невидимо и все пак е постоянно на разположение

Като изключим кормилото и екраните в зоната на лидера, в BMW Vision iNEXT не могат да бъдат видяни други екрани или бутони. За да се запази висококачественият и комфортен темперамент на задната част и по този метод хората да бъдат сложени на напред във времето, интелигентните технологии са интегрирани невидимо. Те стават забележими и могат да бъдат употребени едвам когато водачът и пасажерите го пожелаят. В бъдеще различните функционалности могат да бъдат управлявани посредством повърхностите от дърво или текстил. В бъдеще могат да отпаднат и дисплеите, като интелигентната проекция може да трансформира всяка повърхнина в интерактивен екран. С Intelligent Personal Assistant, Intelligent Material и Intelligent Beam BMW Vision iNEXT представя три разнообразни, визионерски приложения на този метод, наименуван „ Shy Tech “.

Intelligent Personal Assistant

Интелигентното гласово ръководство в автомобила се задейства след произнасянето на „ Hey BMW “. BMW Vision iNEXT е интегрирана съставка на дигиталния свят и на изцяло обвързваните BMW Connected, Smart Devices и Smart Homes, което разрешава например отваряне на прозорците в личния дом чрез гласова команда.

Intelligent Material

И до момента в който в режим „ Boost “ контролният дисплей може да бъде управляван конвенционално посредством допиране, в режим „ Ease “ функционалността за ръководство се поема от дървената повърхнина на средната конзола. При това ситуацията на ръката и дланта са също толкоз отпуснати като при ръководството на контролера на iDrive: ръката лежи върху перфорираната дървена повърхност, като при въвеждане пръстите следват светлинни точки, наподобяващи опашка на комета. Жакардовата тъкан отзад също е с интегрирана функционалност за управление. Тя оживява при допиране и позволява да вземем за пример ръководството на възпроизвеждането на музика чрез различни жестове, които се подчертават визуално от светещи LED източници, които са втъкани в текстила.

Intelligent Beam

В бъдеще цифровият и аналоговият свят все повече ще преливат един в различен, и то не единствено при ръководството, само че и при ползването на медии. Информацията все повече ще се пресъздава посредством проекции, които в дълготраен проект ще заменят дисплеите. Една от стъпките в тази насока показва и показаната в BMW Vision iNEXT техника Intelligent Beam, която служи както като светлина за четене, по този начин и като динамична и интерактивна проекционна повърхност. Така например текстовете в отпечатана книга могат да бъдат допълнени със фотоси, движещо се наличие и интерактивни графики и ръководени с жестове.

Символ на една нова епоха

BMW Vision iNEXT обмисля опциите на автономната подвижност в близко бъдеще и показва решения, които имат преди всичко импулсен темперамент и в това време са символ на стратегическата устременост на BMW Group към бъдещето на индивидуалната мобилност. Човекът е подложен на преден план. През 2021 година започва новото изражение на насладата от шофирането със серийния модел BMW iNEXT, който за пръв път ще пренесе в композиция на пътя стратегическите иновационни направления (D-ACES) на BMW Group.

BMW Vision iNEXT World Flight

Две компании – една задача. Мюнхен, Ню Йорк, Сан Франциско и Пекин – четири дестинации на три континента за пет дни. BMW Group в съдействие с Lufthansa Cargo представя BMW Vision iNEXT в границите на особена презентация: BMW Vision iNEXT World Flight.

В най-ефективният товарен аероплан в своя клас – един Boeing 777F от флотилията на Lufthansa Cargo – над 300 представители на медиите от целия свят за пръв път имат опция да се срещнат с визията за подвижността на утрешния ден: BMW Vision iNEXT – най-новият визионерски автомобил на BMW Group. В тясно сътрудничество на Lufthansa Cargo и екипа на BMW Group тази невероятна презентация на автомобила и технологията се трансформира от идея в действителност. В особено създадената и завършена, извънредна Closed-Room концепция гостите имат опция да се насладят на презентацията на иновативния автомобил и на бъдещето на BMW Group.

За техническата реализация са прекарани над 7,5 км кабели. 78 000 LED и 165 видео LED модули, както и проектори с 13 000 ANSI лумена в интериора на Boeing осигуряват представяне, което допира всички сетива. За реализацията на проекта работят над 120 експерти по изграждане на изложби на Lufthansa Cargo и BMW Group. Привлечените инженери и специалисти монтират общо към 30 тона материали, за да приготвят съответната сцена за BMW Vision iNEXT. Предизвикателството се крие не само в реализацията на тази изключителна презентация – основаната концепция същевременно би трябвало да бъде и „ пригодна за полет “.

Екстремен тайминг: цялостният Set-up трябваше да бъде инсталиран в интериора на 777F от презентационен и по-късно обратно в полетен режим. Осем часа след кацането на машината се чакат и първите посетители – само четири часа след привършване на последната презентация на съответната локация Boeing се издига във въздуха в посока към идната си дестинация. Едно техническо и логистично майсторско постижение, което позволява нереализирана до момента презентация на автомобил и технология.

„ Визионерските планове заслужават визионерски презентации. Ние се радваме, че можем взаимно с BMW да осъществим тази изключителна международна премиера “, каза Петер Гербер, ръководител на борда на шефовете на Lufthansa Cargo AG.

„ iNEXT е нашето предложение за мобилността на бъдещето. Затова е разумно BMW Vision iNEXT да не бъде показано на световната общественост по нормален метод “, допълва Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за развойната активност.

iNEXT – идващите крайъгълни камъни до 2021 година

Гъвкавост – ключът към триумфа: преди 10 години BMW Group започва плана project i, в рамките на тактиката NUMBER ONE и с това се превръща в пионер на електрическата мобилност. Днес колите с двигател с вътрешно горене и Plug-in хибридни задвижвания се основават върху идентична архитектура. Това разрешава еластичност на производството, което може да бъде управлявано според от търсенето. Това е триумф на project i от 2009 година.

Автомобилният план BMW iNEXT има сравнимо централна роля за създаването на платформи и съставни елементи на бъдещето. В бъдеще с новите автомобилни архитектури за всички типове задвижвания на предните, задните и четирите колела и с модерните си фабрики BMW Group бързо ще може да взима решение кои и какъв брой модели да бъдат оборудвани с изцяло електрическо задвижване, Plug-in хибридна система или високо ефикасен мотор с вътрешно горене. През 2025 година BMW Group ще предлага 25 модели с електрифицирано задвижване – от тях 12 чисто електрическо.

2019: MINI BEV

През юли 2017 година BMW Group разгласи, че новото, напълно електрическо MINI ще бъде вариант на MINI с 3 порти. Производството на напълно електрическият модел на MINI започва през 2019 година. При марката MINI в бъдеще клиентите ще могат да избират сред три вида задвижване: мотор с вътрешно горене, Plug-in хибрид или чисто електрическо задвижване. Задвижването на изцяло електрическото MINI се доставя от заводите на BMW Group в Динголфинг и Ландхут, центровете за подготвеност за електрическа подвижност в мрежата от производствени мощности. След това задвижването се интегрира в автомобила в завода на BMW Group в Оксфорд. Изборът падна върху Оксфорд, защото в него се произвежда по-голяма част от всички MINI 3 врати.

2020: серийният автомобил на BMW Concept iX3

Представеното за пръв път на Auto China 2018 в Пекин in BMW Concept iX3 дава обезпечава първи поглед: първият чисто електрически автомобил на марката BMW ще бъде пълноценен Sports Activity Vehicle (SAV) – без ограничения по повод на функционалността и комфорта.

Сред нововъведенията, показани при BMW Concept iX3, е и петото потомство на технологията BMW eDrive. Решаващото предимство на това бъдещо електрическо задвижване е фактът, че електромоторът, трансмисията и мощната ръководеща електроника са комбинирани в нов, индивидуален електрически задвижващ съставен елемент. Петото потомство на електрическото задвижване включва и нови, по-мощни батерии. Този нов софтуерен пакет осигурява забележителен прогрес по отношение на характерността на мощността, пробега, тежестта, потребността от място и гъвкавостта. Той ще бъде използван за пръв път в електрически задвижвания SAV.

Освен това неговата модулна конструкция позволява гъвкаво адаптиране към съответното равнище на мощността и наличното място за монтаж. Друга особеност е в това, че електромоторът не се нуждае от редкоземни детайли. По този начин BMW Group ще бъде самостоятелна от тяхната наличност.

Характеристиките на BMW Concept iX3: електромотор с мощ над 200 кВт/ 270 к.с. и пробег над 400 км в WLTP тестови цикъл.

* Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР