По време на епидемията в храма идват само хората, които

...
По време на епидемията в храма идват само хората, които
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората

" По време на епидемията в храма идват единствено хората, които не могат да живеят без църквата. Те не биха желали никой да им се пречи в църковния живот и в светите тайнства ". Това сподели пред БНР ловчанският митрополит Гавриил. Той уточни, че в храмовете се прави стерилизация на иконите, и на подовете, проветрява се пространството.
" Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората, които живеят с църквата, в сравнение с е коронавирусът ", сподели митрополитът и още веднъж съобщи, че няма удостоверени в историята случаи на преместване на болест посредством църковна утвар.
По думите на митрополит Гавриил свещениците не задължават никого да върви на църковните служби и да приема причестяване, което е едно от светите тайнства.
" Православната черква е на 2000 години и какъв брой случаи на епидемии е претърпяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е потвърдено. Ние не можем да се откажем от това, което Господ ни дава като средство за излекуване и за помощ ", сподели още ловчанският митрополит.
Митрополит Гавриил посочи благотворното въздействие на камбанния звън и заяви, че от деня на Благовещение, 25-и март, в ловчанската епархия се вкарва всекидневно тържествено пердашене на камбаните на храмовете в 12:00 часа, което ще продължава по 2 минути.
Не е планувана среща на Светия Синод с Националния действен щаб, уточни ловчанският митрополит. Той изрично съобщи, че не е склонен да се затварят църквите, само че изрази убеденост, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, съгласно условията на оперативния щаб.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР