По време на днешното си заседание Министерски съвет прие проект

...
По време на днешното си заседание Министерски съвет прие проект
Коментари Харесай

Променят закона за БНБ заради присъединяването към банковия съюз на ЕС

По време на днешното си съвещание Министерски съвет одобри план за изменение на Закона за Българската национална банка (БНБ), свързани с кандидатурата на страната за Европейския банков съюз и влизането в " чакалнята " на Еврозоната.

" Целта на промените е да отразят условията за законодателството на Европейския съюз към регулаторната рамка на Българска народна банка, като законопроектът е направен на основата на оценката и рекомендациите за България, съдържащи се в отчетите за конвергенция, оповестени от Европейската комисия и Европейската централна банка ", се показва в формалното известие на кабинета.

От пресслужбата на Министерски съвет допълват, че законодателните промени са свързани с институционалната и функционалната самостоятелност на Българска народна банка, както и с персоналната самостоятелност на членовете на Управителния съвет на централната банка.

През юли месец министерство на финансите подадоха нужните документи за така наречен " определяне на тясно съдействие " с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). Това е първата крачка от влизането на страната в единния банков съюз, като се чака.

 България потегля към банковия съюз: 3 банки ще бъдат следени от ЕЦБ
България потегля към банковия съюз: 3 банки ще бъдат следени от ЕЦБ

Мониторингът ще продължи най-малко 3 години

След нея следва ЕЦБ да изготви оценка на база на подадената кандидатура и при позитивна такава България ще може да се причисли към механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната.

Правилата на банковия съюз плануват единната банка да упражнява контрол върху трите най-големи финансови институции в страната, като може да избере и други, които да минат под надзора й.

Според условията най-вероятно първите три в листата ще бъдат " УниКредит Булбанк ", " Банка ДСК " и ОББ. Преди време обаче излезе информация, че ЕЦБ може да избере да следи общо шест български банки. В листата може да бъдат още " Първа капиталова банка " и " Юробанк ".

 ЕЦБ е избрала да ревизира 6 банки в България
ЕЦБ е избрала да ревизира 6 банки в България

Одитори от Брюксел би трябвало да дойдат при започване на ноември
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР