По време на днешното съдебно заседание състав на Административния съд

...
По време на днешното съдебно заседание състав на Административния съд
Коментари Харесай

Жалбоподатели недоволни от неясноти в справка на ЦГМ по делото за цената на билета за градски транспорт

По време на днешното правосъдно съвещание състав на Административния съд одобри нови доказателства по делото против цената на билета за градския превоз, съобщи кореспондент на Actualno.com.
В претекстовете си магистратите показаха, че те дават отговор умело, обективно и цялостно на въпросите по този начин, както са сложени.
Освен това съдът реши да одобри и направените претенции на жалбоподателите в лицето за събиране на нови спомагателни доказателства по делото.
Жалбоподателите показаха неодобрение още веднъж показана информация от Центъра за градска подвижност за заплати на всички чиновници и разноските по ремонт на електронните системи за пътешестване.
Те се оплакаха, че от въпросните таблици, по този начин и не се схващат точните данни и са показани извънредно неразбираемо.
Освен това, пред кореспондент на Actualno.com юрист Милка Христова (бел. ред. - зам.-председател на парламентарната група на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет /СОС/) още веднъж изрази неодобрение от по този начин наречената " рационална облага " се начислява два пъти ". Както наподобява, тя се заплаща от жителите, а не се поема от дотациите, което е закононарушение.
Жалбоподателите Веселин Кирев от съдружие " Обществен релсов превоз " и Любен Хаджиев от Сдружение за свободен градски превоз пък показаха опасения, че скоро можем да чакаме ново повишаване на цените на билета за градски превоз.
Припомняме, че това е второто дело против Столична община поради повишаването на пътуването. Цената на билетчето бе вдигната през 2016-та година с изменение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз, което столичният парламент одобри. Това на собствен ред провокира доста цивилен тъжби до Административния съд.
Цената на билетчето бе вдигната през 2016-та година с изменение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз, което столичният парламент одобри. Това на собствен ред провокира доста цивилен тъжби до Административния съд.
В началото на 2017-та година магистратите анулираха изменението в Наредбата. Решението обаче предстои на обжалване. Малко преди съвещанието на Върховния административен съд (ВАС), на 25 април, Столичният общински съвет одобри напълно нова Наредба за прилагане на публичния превоз.
Това докара до преустановяване на делото от Върховен административен съд с претекстовете, че " откакто нормативният административен акт е анулиран, той е престанал да бъде част от позитивното право.
Затова за оспорващите не е налице непосреден юридически интерес от анулацията на този акт, респективно от продължение на правосъдното произвеждане, което е формирано по оспорването ".
Т.е. съдът не може да преглежда законна или не е разпоредба, която към този момент не работи. Столичната община одобри новата Наредба публично, като се стимулира с прекомерно високите наказания за нередовни пасажери, които не съответствали на размера на нарушаването.
Според опозицията в Общината, за сходно нещо, може да се направи корекция на съществуващата Наредба (тази, която е обект на делото), а не да се приема нова. И новата Наредба обаче беше обжалвана от Гражданската самодейност " За публичен и релсов превоз " в края на предходната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР