По време на днешната търговска сесия доларът се покачва умерено

...
По време на днешната търговска сесия доларът се покачва умерено
Коментари Харесай

Еврото леко се покачва, паундът спада към долара

По време на днешната комерсиална сесия доларът се повишава умерено по отношение на паунда и също по този начин леко спада във връзка с еврото и японската йена. Но америаканската валута остава в мощни позиции заради упованията за нови покачвания на лихвените ставки от Федералния запас на Съединени американски щати.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на щатския $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), във вторник сутринта нараства с 0,24%, а по-широкият WSJ $ - с 0,22%.

Към 10:40 часа българско време общата европейска валута се повишава с 0,13% и се разменя на пазара по $0,9722 за едно евро по отношение на $0,9702 за евро при затварянето на сесията в понеделник.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската възлиза на 145,57 йени за едни $ спрямо 145,72 йени за $ ден по-рано, като се задържа покрай оптималното равнище от 24 години. Това предизвика упования за нови интервенции в поддръжка на йената от страна на японското държавно управление.

Британската лира стерлинг през днешния ден сутринта поевтинява с 0,22% и се търгува на пазара $1,1049 за един паунд спрямо $1,1057 за паунд при затварянето на миналата сесия.

До началото на идната година равнището на главния лихвен % в Съединени американски щати може леко да надвиши 4,5%, съгласно ръководителя на Федералната аварийна банка на Чикаго Чарлз Еванс. Според него Фед ще би трябвало да поддържа лихвите високи за известно време, с цел да охлади стопанската система и пазара на труда.

Междувременно заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард означи нуждата от стягане на паричната политика за закъснение на инфлацията, само че добави, че решенията на централната банка ще зависят от входящите статистически данни.

Доларът се поддържа и от търсенето на защитни активи, което се усили след изявленията на ръководителите на Международния валутен фонд и Световната банка. На взаимно събитие в понеделник те предизвестиха за възходящи опасности от световна криза на фона на по-бавния напредък в развитите стопански системи, рекордната инфлация и възходящите лихвени проценти.

МВФ пресмята, че страните, които съставляват към една трета от международния Брутният вътрешен продукт, ще се сблъскат с най-малко две тримесечия на стопански спад през тази и идната година, а до края на 2026 година международната стопанска система ще загуби към 4 трилиона $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР