По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха

...
По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха
Коментари Харесай

БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии

По време на дебата за вота на съмнение ръководещите упрекнаха опозицията, че се пробва да всее боязън у хората

© Георги Кожухаров " Цялото ръководство на ГЕРБ е рецесия, която сами създавате заради безхаберие, непросветеност и корупция. Рисковете не са в природата и водопреносната мрежа. Правителството на Борисов към този момент е риск за България. Досега беше нездравословно, само че към този момент е евентуално рисково " - това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време дебата по импортирания от социалистите избор на съмнение против държавното управление на Бойко Борисов за неуспеха на политиката му в областта на околната среда.

В продължение на четири часа депутатите спориха кой е отговорен за водната рецесия в Перник и на други места, за вноса на боклуци от чужбина и за неналичието на ограничения за мръсния въздух. Социалистите упрекваха ръководещите, че не са подхванали по-рано ограничения за бедственото състояние с водата в Перник и съзнателно са скрили истината поради локалните избори. Цитираха данни за вноса на боклуци, както и статистика за замърсяването на въздуха и следствията за популацията от това. От болшинството пък упрекнаха опозицията, че популяризира " подправени вести ", основава " суматоха " и че вместо да предлага решения на спешната обстановка дружно с ръководещите, устройва " гуляй по време на чума " с вота на съмнение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По към този момент открита процедура от предходни диспути по желана от опозицията оставка на държавното управление министър председателят Бойко Борисов въобще не пристигна в Народното събрание. По същото време в петък той организира среща с представители на последователите на футболен клуб " Левски " поради желанието на държавното управление да отнеме лиценза за лотарията на главния спонсор на клуба Васил Божков.

Кой поддържа вота

По време на дебата стана ясно, че твърдо зад настояването на Българска социалистическа партия за избор на съмнение засоциалистите застава единствено Движение за права и свободи. Двете парламентарни групи имат общо 104 народни представители и с цел да съумеят, са им нужни гласовете на " Воля " и на самостоятелните, шест от които са от " Атака ". Нито един от депутатите от партията на Веселин Марешки не се изрече от парламентарната естрада. Те към момента не са декларирали публично какво ще е държанието им идната сряда, когато ще е е самото гласоподаване по вота на съмнение. От " Атака " единствено Павел Шопов зададе няколко въпроса на Българска социалистическа партия, сред които дали социалистите имат желание да закрият непознатите военни бази в България и дали имат желание да създадат минималната пенсия 500 лева, а минималната работна заплата - 1 500 лева Макар че Шопов съобщи, че " Атака " ще вземе дефинитивно решение дали да поддържа вота директно преди гласуването, по-вероятно е депутатите й да поддържат държавното управление, без значение от неблагополучията им м ръководещата коалиция. Преди време бяха изключени от парламентарната група на " Обединените патриоти " и по този начин останаха отвън ръководещото болшинство, а водачът им Волен Сидеров даже напусна Народното събрание и стана общински консултант.

Правителството е риск за България

В претекстовете за настояването на оставката на държавното управление водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че след 10 година ръководство на ГЕРБ загубата на вода се е нараснала от 60% на 61%, макар изхарчените 3 млрд.лв. Изградената канализационна мрежа е едвам 1%, само че за сметка на това цената на водата се е нараснала от 1 на 3 лв.. Нинова запита и къде са средствата, които държавното управление отпусна за ремонт на язовирите. " В България сме на челни места по замърсен въздух и сме наказани от Европейския съд по тази тематика ", посочи още тя. Лидерът на Българска социалистическа партия даде образец с " Топлофикация Сливен ", на която в началото от Регионална инспекция за опазване на околната среда не са издали позволение за изгаряне на боклуци, само че единствено след три месеца са го издали, освен това без оценка за влияние на околната среда.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков съобщи, че в България секторът " боклуци " е учреден на неистина, тъй като данните за преработването им са погрешни. " България е била задължена да рециклира 35 % от старите си гуми, а регистрира 65 %. В същото време – гуми всеобщо се изгарят. По отношение на пластмасовите опаковки България е задължена да рециклира 22% от общото им тегло, само че регистрира 66 %, като по този начин оставя зад тила си Финландия и Люксембург. Тук е мястото за " овации ", тъй като сме привикнали да бъдем в дъното на класациите, само че допускам, че няма овации, тъй като всички в тази зала са наясно, че това не дава отговор на истината ", сподели Божанков, като добави, че ръководещите са трансформирали страната в " хъб за италиански отпадък ".

Колегата му Манол Генов пък уточни, че до момента в който страната ни има проблем с водата и мръсния въздух, настоящето държавно управление е усвоило едвам 20% от средствата по оперативната стратегия " Околна среда ". Социалистите упрекнаха ГЕРБ, че по време на първото ръководство на Борисов Европейската комисия е спряла средствата по оперативната стратегия.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира ръководството на Борисов като " неспособно " и " политическо злополучие ". " Проблемите са тежки във всички браншове. Държавата е в колапс. Верни на инстинкта си за самозапазване ГЕРБ направиха лични промени, с цел да потушат напрежението и по този начин считат да продължат. Така проблемите освен че няма да се решат, само че и ще се задълбочат. Налице са доказателства за тежка непросветеност и политическо късогледство ", сподели Карадайъ и приключи изявлението си с " Няма време ".

Отговорите на ГЕРБ

В отговор на рецензиите депутатът от ГЕРБ Мартин Шишков упрекна опозицията, че всяват " суматоха " и популяризират подправени вести, а в това време не дават решения на проблемите. Той назова " неистина " изказванията на Българска социалистическа партия, че 500 000 души в страната са на воден режим. " По данни на ВиК операторите до края на декември хората, които живеят тук-там с нарушено водоподаване, са малко под 117 хиляди. " уточни депутатът.

Бившият министър на екологията от второто държавно управление на Борисов, в този момент народен представител от ГЕРБ, Ивелина Василева също упрекна опозицията в провокиране на " нервност " и " боязън ". Тя съобщи, че социалистите внасят избор на съмнение за водната рецесия, а в това време в програмата си Българска социалистическа партия има " единствено едно изречение за ръководството на водите ". Василева отговори на обвиняванията, че Европейска комисия е спряла оперативната стратегия " Околна среда " по време на първото държавно управление на Борисов като цитира датите на писмата от еврокомисията, съгласно които това е станало шест месеца откакто държавното управление на Пламен Орешарски пристигна на власт.

" През последния месец цялото държавно управление и министрите се пробват да овладеят рецесията, в това число благодарение на кмета на Перник Станислав Владимиров, който работи добре с държавното управление ", пусна интригантска стреличка депутатът от ГЕРБ Тома Биков, защото на локалните избори в Перник беше определен претендентът на Българска социалистическа партия след ръководството на Вяра Церовска от ГЕРБ. По думите му вотът на съмнение бил атомна бомба, тъй като сега Българска социалистическа партия " нямат концепция по какъв начин да решат възможна политическа рецесия. " Да кажете: ще създадем държавно управление с този или оня, да конструирате една среда. Страната ще се ръководи от едно нелигитимно държавно управление, неизбрано, а назначено служебно. Администрацията няма да бъде в положение да ръководи една спешна обстановка ", разказа на собствен ред апокалиптична картина Биков.

Новият министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро, съобщи, че е чул обвинявания от опозицията, че е " незапознат " и " не заслужава този пост ". " Корнелия Нинова прави същото - народен представител, правист, събира хора на " Позитано ", поучават я, пробва се да взима решения. Аз се пробвам да върша същото. Еднакви сме с нея, депутати, адвокати ", сподели той. По думите му в България не е разрешаван импорт на болнични боклуци. Димитров разгласи, че ще вземе на директно послушание дирекция по водите и изключително " тези, които дават отговор за равнищата на язовирите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР