По време на бременност всички жени без изключение натрупват килограми.

...
По време на бременност всички жени без изключение натрупват килограми.
Коментари Харесай

Отслабване след раждането – не бързайте

По време на бременност всички дами без изключение натрупват килограми. Въпросът е обаче кои от тези килца са в действителност непотребни.

Някои родилки качват 6 кила за 9 месеца, други 25. Не се шашкайте – колкото и да сте качили, можете да ги свалите. Но по кое време и по какъв начин би трябвало да се заемете с тази значима задача?

Проблемът с наднорменото тегло може да се предотврати и по време на бременността, в случай че се храните вярно и спазвате нормата си за калории. Американците мерят самостоятелната норма на енергийност на ежедневното меню на бременната по следния метод – в случай че сте на легло, умножавате тежестта си по 24; в случай че водите най-вече затънал метод на живот – умножавате по 30; при деен метод на живот – по 44. Като цяло е обикновено за 9 месеца жена с обикновено телосложение да качи към 12 кила. Слабо момиче с недостиг в тежестта може да качи до 16 кила, цялостните дами би трябвало да се лимитират до 7-11 кила, а дамите, страдащи от затлъстяване – да се стремят да запазят първичното си тегло.

Как се отслабва след раждането

С множеството насъбрани килца родилката се прости още при раждането. Нека ги сметнем:

- околоплодни води – 800-1500 мл.;
- плацента – 400-600 гр.;
- изразходвана от самото раждане сила – към 600 гр;
- новороденото дете – минус 3-4 кила.

Общо към 5-6 кг. Възможно е да се разочаровате, когато видите резултата на кантара, само че не бързайте да се отчайвате. През идващите седмици ще олекнете още. Около 3-3.5 кила ще изчезнат поради намаляването на размера на циркулиращата кръв, тъканна и междуклетъчна течност. Още един кг ще си отиде поради възвръщането на матката към предходните ѝ размери.

В последна сметка ще се окаже, че непотребните „ тлъстини “, в случай че сте в рамките на нормата си, са напълно малко – към 3-4 кила. Те са ви нужни за по-бързо възобновяване от раждането и за сполучливо кърмене, по тази причина недейте незабавно да се подлагате на диета. Изчакайте най-малко два месеца (точно толкоз трае следродилният период), през това време ще имате потребност от разнообразно и пълноценно хранене. Дори в случай че не кърмите, отново ви е рано да ограничавате поеманите калории. Вече след тези два месеца можете да преразгледате умерено менюто си.

Постарайте се да избегнете най-разпространените неточности, които родилките позволяват:

1. Не се опитвайте да свалите непотребното тегло за рекордно малко време. Това е нездравословно за здравето. Излишните килограми би трябвало да се смъкват последователно. Нормата е половин-един кг седмично.

2. Не гладувайте. Когато тялото не получава нужните за виталната му активност калории, то стартира да се запасява с тлъстини. Обменът на веществата се забавя и стрелката на кантара замръзва на една стойност за дни и седмици. Но нискокалоричното хранене крие и друга заплаха. Ограничавайки се в яденето, вие рискувате да развиете меланхолия, стомашно-чревни разстройства, подагра, остеопороза и проблеми със сърцето.

3. Хранете се пълноценно. В менюто ви би трябвало да има и въглехидрати, и мазнини, и белтъчини.

4. Избягвайте крайностите. Например цялостното изключване на въглехидратите (хляб, зърнени храни, картофи, сладкиши) може да докара до нарушавания на обменните процеси, повишение на равнището на холестерина и на пикочната киселина. При това няма да ви зарадва и отражението ви в огледалото – ще се отървете от известно тегло поради загубата на вода и гликоген (резервен източник на глюкоза в организма), само че размерите ви ще си останат същите. След като още веднъж включите въглехидрати в менюто си, свалените от течности и гликоген кила ще се върнат.

5. Намалете количеството на мазнините от скотски генезис менюто си (колбаси, краве масло, сирена) и откажете „ бързите “ въглехидрати (кексове, торти, пасти, бонбони, сладолед). Зърнените храни и зеленчуците си ги запазете.

6. Поддържайте съответно приемане на витамини и минерали. По време на бременността сте изгубили доста желязо и калций, по тази причина храната ви безусловно би трябвало да съдържа тези детайли. Кърмещите майки възвръщат нужните ресурси от желязо и калций за към половин година, некърмещите – за към 3 месеца.

7. Не пийте алкохолни питиета. Те освен са доста калорични, само че и пречат на окисляването на мазнините в организма.

8. Спазвайте прецизен режим на хранене. Не пропускайте хранения, хранете се по график.

9. Най-калоричните ястия яжте заран и денем, за следобеда и вечерта оставете по-леките храни. Планирайте вечерята си, с цел да се нахраните най-малко 3 часа преди лягане за сън.

Как да отслабват кърмещите майки

Ако насъбраните килограми са в границите на вашата норма, нямате аргументи за безпокойствие. Вие кърмите детето си – по тази причина непотребните килца доста скоро ще „ изгорят “ в процеса на лактацията. Поразпитайте приятелките си – доста дами след раждане отслабват доста бързо, като тежестта им пада под това, което е било преди бременността. Това обаче не значи, че можете да се отпуснете умерено. Има родилки, които стартират да се закръглят след раждането. Често това е обвързвано с нерационално хранене.

Сигурно познавате родилки, които напълняват и се оплакват, че нищо не ядат! Само бисквитки… И въобще не се сещат, че бисквитките носят 600 ккал. на 100 грама.

Енергийната стойност на менюто е главното, на което би трябвало да обърнете внимание. Навремето майките ни са чували съвета да „ заложат “ на лактацията 500 ккал. на ден. Смятало се, че кърмещата жена има потребност от повече сила от бременната – приблизително с към 350 ккал. Едва 20 години по-късно експертите към този момент не са на същото мнение.

Днешните лекари считат, че не е нужно да ядете доста, с цел да кърмите детето си. Според западни спeциалисти 2 месеца след раждането е добре да орежете ежедневното си меню с 200-500 ккал.. Други диетолози са на мнение, че хранителният режим не е нужно да се трансформира. Във всички случаи целесъобразно е да отложите мислите си за диета до шестия месец след раждането, когато детето към този момент може да се зареди с „ външна “ храна. Ако майката продължава да кърми, не е нужно да се лимитира доста – може да понижи ежедневното си меню единствено с 50 ккал.. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР