По време на боевете в зоната на СВО руската групировка

...
По време на боевете в зоната на СВО руската групировка
Коментари Харесай

Армата най-сетне се почувства в зоната на СВО официално

По време на боевете в зоната на СВО съветската формация войски " Юг " употребява най-новите танкове Т-14 " Армата ", оповестява ТАСС, базирайки се на източник от военно-промишления комплекс.

Според източника няколко съществени бойни машини Т-14 са " взели участие в борбата, с цел да видят по какъв начин ще се оправи танкът ", след което " Армата " са били изтеглени от фронтовата линия.

Той посочи, че " към момента не престават всички бойни тествания на танка Т-14 ". В същото време, съгласно различен източник на организацията, танковете " Армата " към този момент са постъпили на въоръжение в някои подразделения в Южния боен окръг.

Трябва да кажа, че до момента не е имало публични отчети за потреблението на " Армата " по време на СВО. По-рано обаче разнообразни медии оповестиха за тяхното наличие в зоната на спора.

Така през май тази година американското издание на Military Watch Magazine (MWM) заяви, че танкът Т-14 се е появил в зоната на СВО.

Експертите на изданието изследваха видеозаписа в обществените мрежи на западните страни и обърнаха внимание на особеностите на обстрела на някои съветски военни машини по позициите на въоръжените сили на Украйна. С

лед това MWM заключи, че видеото е уловило работата на Т-14 " Армата ", който е изненадващо постоянен танк, което се улеснява от ризница с ефикасна дебелина над 900 милиметра, комбинирана с динамична отбрана " Малахит " и дейна отбрана Афганит.

Малко по-рано, през април, РИА Новости заяви, че „ Армата “ е била употребена от съветски бойци за нанасяне на удари по позиции на въоръжените сили на Украйна.

В същото време източникът на организацията посочи, че танкът не е употребен в директни щурмови интервенции, макар че екипажите му упражняваха бойна съгласуваност на полигоните в един от районите на Донбас, съответното видео се появи в мрежата през декември 2022 година

Източникът добави, че за осъществяване на задания в зоната на СВО танкът е оборудван с спомагателна странична отбрана против противотанкови снаряди на съперника.

И най-после, още през февруари някои телеграм канали оповестиха за наличието на „ Армата “ на границата на Ростовска област. И скоро каналът " Военни репортери на съветската пролет " разгласява видео, показващо работата на Т-14 в зоната на СВО.

Според военния специалист, заместник-председателя на Руската академия на ракетните и артилерийските науки Константин Сивков, лимитираното потребление на „ Армата “ по време на специфична военна интервенция се дължи на някои особености на спора.

- Трябва да се означи, че машините са основани за модерна високотехнологична война с съперника, оборудвани по съответния метод.

И тук за този танк няма задания, които той би могъл да извършва на бойното поле в сходство с неговите благоприятни условия. Удрянето на някое Брадли е грандиозно, само че не е рационално.

" СП ": Защо тогава взе участие в борбите?

- Извадихме го, погледнахме по какъв начин се демонстрира в борба. Направихме някои заключения. Танковете непрестанно се усъвършенстват, модернизират, тестват. Въз основа на насъбрания опит ще се усъвършенства.

" СП ": Като цяло кой от нашите танкове се появи най-добре в НМВ?

- Не е загадка - несъмнено, Т-90. Това, което е прието както от наши, по този начин и от непознати специалисти. Това като цяло е най-хубавият танк по време на специфичната военна интервенция.

Той се оказа по-добър от същите немски " Леопарди ", които в действителност не доближиха бойна приложимост. И по този начин, тук отговорът е явен.

Военният специалист, експерт в региона на бронираните оръжия, полковник от запаса на танковите войски, претендент на военните науки Сергей Суворов напомни, че работата по усъвършенстването на танка към момента е в ход.

— Все още не е минал нужните държавни изпити. Това е главната причина да не се употребява по време на нашата военна интервенция в Украйна.

" СП ": Тоест информацията, че танкът наподобява е доставен на войските, не е вярна?

- Няма " наподобява " - Т-14, както и " Курганец " с " Бумеранг " сега са подложени на държавни тествания съгласно графика, проектите за основаване на тези машини. Така че пробата в действителни бойни дейности в Украйна също е един от стадиите на тестване.

" СП ": Но нашите военни ще го употребяват ли в СВО или, както от време на време споделят, е прекомерно скъпо?

- Моето персонално мнение е, че такива понятия като „ прекомерно скъпо “ въобще не би трябвало да се употребяват във връзка с военните дейности. Няма нищо по-ценно от живота на бойците. А въпросът за потреблението на " Армата " ще се взема решение от Генералния щаб.

" СП ": Как съгласно вас се показаха западните танкове в боевете в Украйна?

- Определено можете да кажете за огромните упования от същия " Леопард ", който, както споделиха, ще се появи и ще промени нещо на бойните полета.

Това е елементарен танк - не по-добър и не по-лош от другите. В нашата войска танкисти се образоват да унищожават Леопарди, Ейбрамс и Чалънджъри. Подобно на офицерите от Противовъздушна отбрана, те се готвят да унищожат F-16, F-35 и други цели.

Военният специалист, полковник в оставка Михаил Тимошенко напомни, че броят на създадените досега танкове Т-14 Армата е към момента дребен.

- Добре е да се произведат 25-30 бр. Това не е всеобщо произвеждане. В края на краищата всяко съоръжение, изключително военното съоръжение, се подлага на фабрични проби в края на създаването.

След това минават държавни проби, след което се взема решение за всеобщо произвеждане. Първо се освобождава инсталационният пакет. Процесът на пускане на серията не е толкоз бърз, колкото бихме желали.

" СП ": Какви въпроси биха могли да решат основателите в тази ситуация с " Армата "?

- Нищо ново тук - дизайнерите постоянно се стремят да балансират огнева мощност, сигурност и подвижност. Така и става тук. Освен това в тази ситуация с " Армата " екипажът е в обособена бронирана капсула. Тоест, в случай че не революционни, само че някои пробивни решения бяха употребявани.

Между другото, ние не сме първите, които се пробваха да основат танк с необитаема кула - по-рано шведите работиха върху това, което се оказа един тип хибрид на танк и самоходни оръдия.

В обстановката с Армата ни лиши доста време да създадем мотор, имаше разнообразни разновидности: единият беше добър във връзка с продуктивността, само че сложен за произвеждане, другият беше по-технологичен, само че продуктивността беше по-скромна. Въпреки това беше открит компромис.

И най-после, беше належащо да се създаде потреблението на електрониката, както и да се реши казусът с оръдието. За това, явно, беше решено танкът да се тества в зоната на СВО.

" СП ": Как биха могли да се осъществят тези проби?

- Явно от затворени позиции. Въпреки че не е тъкмо това, за което е предопределен подобен танк, през днешния ден тези транспортни средства се тестват по този метод.

Освен това, мисля, бяха тествани и процесите, свързани с попълването на боеприпасите, разхода на гориво, работата на ново потомство дейна отбрана, която също би трябвало да бъде тествана в бойна обстановка. Като цяло трябваше да се свърши доста работа.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР