По време на Българското председателство ще работим за успешната дигитална

...
По време на Българското председателство ще работим за успешната дигитална
Коментари Харесай

Стартът на единния цифров пазар в Европа е сред целите на европредседателството

По време на Българското председателство ще работим за сполучливата цифрова промяна и старта на единния дигитален пазар в Европа. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова на конференцията Edit4Tomorrow. Тя се провежда от Move.BG в партньорството на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„ Дигиталният дневен ред и единният дигитален пазар са основен приоритет на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Вярвам, че дружно можем да превърнем България в балкански и даже европейски цифров хъб “, означи министърът пред събралите се в залата водачи в областта на цифровите нововъведения.

Като един от лекторите на конференцията Лиляна Павлова показа целите на Българското председателство. Във форума вземат участие още Мария Габриел, българският еврокомисар с сектор „ Цифрова стопанска система и общество “, Мат Бритин, шеф на Гугъл за бизнес и интервенции в Европа, Близкия изток и Африка, Саша Безуханова, създател и ръководител на борда на Move.BG и основател на Edit, Ева Майдел, член на Европейския парламент, Огнян Златев, началник на Постоянното посланичество на Европейската комисия в България, както и доста водачи в областта на цифровите нововъведения от Европа и България.

Пакетът за киберсигурност, свободното придвижване на данни, Европейският кодекс за електронни известия, трансграничното даване на услуги за дребните и междинни предприятия, тематиката за подправените вести са измежду главните акценти от цифровия дневен ред на Българското председателство. Основна тематика за България отпред на Съвета на Европейски Съюз ще бъдат цифровите умения – близо 60 хиляди души в България работят в бранша на осведомителните технологии, акцентира министър Павлова.

„ Това е и секторът, с помощта на който доста българи се връщат да живеят и работят тук. За българското държавно управление е значимо българите да имат тласък да се върнат, по тази причина поддържаме фирмите, които уголемяват активността си “, означи Лиляна Павлова.

Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще би трябвало да търси консенсус по извънредно комплицирания спор за Директивата за авторски права, акцентира министърът. „ Ние би трябвало да търсим баланс в позициите на 28-те държави-членки, ползите на доставчиците и ползите на потребителите “, изясни тя. Други цели са основаването на Единния орган на регулаторите в региона на електронните известия и напредъкът в региона на договорното право.

Лиляна Павлова напомни, че в програмата на Българското председателство има поредност от събития, свързани с цифровия дневен ред. Сред тях е Дигиталната асамблея на Европа, която ще събере повече от 1600 посетители в София в края на юни.

„ Неслучайно избрахме девизът на председателството да бъде „ Съединението прави силата “. Ако желаеме единна и мощна Европа, тя би трябвало да бъде и цифрова “, приключи министърът за Българското председателство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР