По време на активния летен сезон по морето и в

...
По време на активния летен сезон по морето и в
Коментари Харесай

КЗП: Ако ви измамят с цената, връщайте стоката

По време на дейния летен сезон по морето и в планинските места за отдих нерядко се следи завишаване на цените. „ Всички са наясно, че когато отидат на отмора, цените в курортите ще са по-високи спрямо тези в обичайно населяваните от тях места. В изискванията на пазарна стопанска система ценообразуването е свободно. Но проблем би било, в случай че информацията за по-високите цени се сервира по метод, който неприятно изненадва хората в последния миг. Това е нещо, за което ние несъмнено можем да се намесим, тъй като по закон всички търговци са длъжни правилно да афишират цените на предлаганите от тях артикули и услуги. Нашите екипи са на терен и в подготвеност да реагират при всяка неправда на пазара ”, показва ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Комисията дава няколко практични съвета по какъв начин да се преборим с нелоялните търговци.

Как могат да ни продадат по-скъпо

Понякога в нарушаване на закона търговците афишират едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите наоколо с дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася, както за продукти в промоция, по този начин и при продажбите на действителни цени.

Как да се предпазим от клопките

На отмора нормално се купува най-необходимото. Затова бихте могли да опитате да запомните цените на определените от вас артикули и да наблюдавате по какъв начин се таксуват на касата. Когато обаче сте отседнали в личен парцел или на собствен непосредствен, тогава може да напълните повече потребителската кошница. В подобен случай е задоволително да запомните цените на няколко от стоките ​- 2, 3 или 4. За предпочитане е това да са най-скъпите или в случай че са промоционални - тези с най-голям % отстъпка. В случай че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и с останалите нещата да са наред, е огромна. Но в случай че има разминаване някъде, е добре да ревизирате още веднъж цените на всяка от стоките поотделно.

Как да реагираме, в случай че на касата установим разминаване

Настоявайте стоката да ви бъде продадена на оповестената цена. В случай че търговецът откаже, не купувайте. Важно е в сходни случаи да сигнализирате и в Комисията за отбрана на потребителите, с цел да бъде осъществена инспекция и при определяне на същите условия - наложена глоба. Същевременно ще получите подпомагане за възобновяване на надвзетите суми, в случай че търговецът не е реагирал съответно. Какво да вършим, в случай че установим разминаването по-късно.

Върнете се в магазина и покажете на служителя на касата или на шефа на обекта маркираното на касовия бон. Настоявайте, че оповестената цена - в реклама или на етикета, е по-ниска от тази на издадената ви касова записка. Ваше право е да ви възстановят разликата или да вземат назад стоката , като ви върнат парите.

Когато пазарим от краткотрайни обекти. Независимо къде продава: в стационарен магазин, в интернет, във краткотраен обект - по закон всеки търговец е задължен да показва продажната цена на стоките. Ако самата стока е прекомерно дребна, той може да сложи цената наоколо с нея, само че и тогава би трябвало да е недвусмислено за кой продукт се отнася тя. И същата тази цена би трябвало да се маркира на касата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР