По време на 26-тата генерална конференция по мерки и теглилки

...
По време на 26-тата генерална конференция по мерки и теглилки
Коментари Харесай

Учените се отказа от материалния еталон на килограма

По време на 26-тата генерална конференция по ограничения и теглилки извършена в Париж, учените се отхвърлиха от матерния пример на кг. Решението за смяната бе взето единомислещо, а събитието бе показано в действително време.
До през днешния ден примерът на кг бе цилиндър от сплав, формирана от платина и иридий, който се съхраняваше във френския град Севър. Учените взеха решение, че материалният обект не е подобаващ за точни измервания, тъй като неговата маса за 100 години се е трансформирала с няколко десетки микрограма. За редица точни измервания, тази погрешност е неприемлива и води до приемането на недостоверни резултати.

Новият пример на кг се базира на Константата на Планк – непрекъсната големина, която се употребява във всички уравнения и формули на квантовата механика. Пресмятането на смисъла на кг към този момент ще става благодарение на електромеханична апаратура с име Везната на Кибъл. В тази везна, примерът е натоварване, което уравновесява силата на отбиване сред непрекъснат магнит и индуктивност, по която протича ток.

Благодарение на новия способ, всяка страна може когато и да е независимо да си направи сходна апаратура, без да се постанова сверяване с основния пример.

По време на конференцията бяха одобрени и нови способи за установяване на силата на тока (Ампер) и мола (количество вещество).
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР