По време на 11-годишната война Сирия е предоставила лаборатория за

...
По време на 11-годишната война Сирия е предоставила лаборатория за
Коментари Харесай

Доклад: Сирия предоставя „лаборатория за дронове“ на враждуващи страни

По време на 11-годишната война Сирия е предоставила " лаборатория за дронове " на страни, джихадисти и други въоръжени групировки, като някои оръжия са били тествани и по-късно употребявани в Украйна, обявиха наблюдаващи на мира.

Според нов отчет, оповестен през днешния ден от основаната в Нидерландия организация за създаване на мира PAX, 6 страни са разположили 39 модела военни дронове в хода на кървавата война.

" Държавите и недържавните въоръжени групировки са тествали разнообразни нови типове безпилотни летателни апарати и са проучили по какъв начин потреблението им може да усъвършенства военните тактики и тактики ", съобщи PAX.

В отчета се споделя, че Иран, Израел, Русия, Турция, Съединени американски щати и сирийската войска са употребявали технологиите на дроновете в Сирия, усъвършенствайки ги за потребление в други спорове.

" През последното десетилетие осъвременените безпилотни летателни апарати в сирийското небе неведнъж демонстрираха по какъв начин военните участници са минали през развой на образование и са подобрили знанията си за проектирането, производството и потреблението на безпилотни летателни апарати ", добави PAX.

Безпилотни самолети камикадзе, създадени от Иран, Русия и Съединени американски щати, са били употребявани в Сирия, преди да бъдат разгърнати " в по-голям мащаб " в продължаващия спор в Украйна, се акцентира в отчета.

В Северна Сирия Турция стартира да разполага военни дронове през 2016 година, което оказа помощ на Анкара и нейните пълномощници да завземат територии по границата. Bayraktar TB-2 се е трансформирал в " най-известния турски военен дрон, който е изиграл основна роля в споровете в Либия, Нагорни Карабах, Етиопия и напълно неотдавна в Украйна ", съобщи PAX.

В отчета се показва, че сред януари и септември 2022 година повече от 60 турски безпилотни апарата са нанесли удари по кюрдски региони в северната част на Сирия.

PAX означи, че Сирия се е оказала " най-хубавата лаборатория за безпилотни летателни апарати " за Русия, позволявайки на Москва да оцени безпилотните летателни апарати на своите сътрудници и да тества личните си бойни дронове и оръжия.

Военната интервенция на Русия през 2015 година в поддръжка на сирийския режим беше от решаващо значение за обръщането на хода на войната в интерес на Дамаск, откакто той загуби огромни територии.

" Русия е оказала доста въздействие върху хода на войната посредством включването на безпилотни летателни апарати ", съобщи PAX.

Иран също е дал на съдружниците си безпилотни летателни апарати, в това число на иракските милиции и на мощната ливанска формация " Хизбула ". Според PAX " има данни, че шест типа ирански безпилотни самолети са попаднали в ръцете на сирийския режим ".

По време на боевете в Сирия цивилен дронове са били преоборудвани за военна приложимост какато от джихадисти като " Хаят Тахрир аш Шам ", която управлява огромна част от Северозападна Сирия, по този начин и от победената формация " Ислямска страна ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР