По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на

...
По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на
Коментари Харесай

От пътната агенция препоръчват да не се минава с летни гуми през проходите утре

По високопланинските проходи през идващото денонощие се чака утежняване на времето и е допустимо дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за доста захлаждане. В тази връзка Агенция " Пътна инфраструктура " моли водачите, на които им следва пътешестване през планинските проходи, да не потеглят на път с коли с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Това се споделя в известие от пътната организация, изпратено до медиите през днешния ден. В него се споделя, че пътноподдържащите сдружения са подготвени да реагират незабавно и да обработят настилките по проходите с надморска височина над 550 метра, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите.

Уточнява се също, че по опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за обработка на настилките. От Агенция " Пътна инфраструктура " приканва водачите да приготвят колите си за придвижване при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да наблюдават за положителното техническо положение на транспортното средство.

Според последните промени в Закона за придвижване по пътищата гуми, подобаващи за придвижване при зимни условия, са наложителни от 15 ноември до края на март. За такива се одобряват както зимни, по този начин и летни и всесезонни, само че с дълбочина на грайфера най-малко 4 мм.

В плана за нов Закон за придвижване по пътищата се предлага от 15 ноември до 1 март в това число леките коли да бъдат наложително с гуми, предопределени за зимни условия. За такива се одобряват тези с означения M+S (Mud and Snow), M.S, M&S, M-S или по едно и също време с M+S и 923PMSF (снежинка в рамката на три планински върха). С новия закон минималният грайфер през цялата година би трябвало да е най-малко 1.6 милиметра, при 0.5 мм в този момент.

Компаниите, които създават автомобилни гуми предизвестяват, че с изключение на грайфера би трябвало да се има поради и възрастта. Ако гумите са били в дейна приложимост повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е доста лимитирано, даже и да има прилична шарка
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР