По-високият спад на ранните записвания от януари е значително стопен

...
По-високият спад на ранните записвания от януари е значително стопен
Коментари Харесай

Ангелкова: Спадът на туристи по морето стопен до 1-2 процента

" По-високият спад на ранните записвания от януари е доста стопен и се чака да достигнем равнищата на интернационалните туристи от предходната година. Към момента спадът по огромните курорти е 1-2%, като има 50% растеж на туристи от Украйна, 19% - Англия, 19% - Франция, 12% - Чехия и Полша и 10 % - Израел ", сподели преди минути в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг за 60-годишнината на курорта.

Тя добави, че Слънчев бряг се преглежда като опция за развиване на конгресния туризъм в крилата на сезона, само че и като опция за възобновление на " Златния Орфей ".

" Слънчев бряг и " Златният Орфей " постоянно са вървели дружно, ние имаме предпочитание и дух да го възстановим най-малко в дребна част, само че има компликации, свързани с мястото на провеждането. " Златният Орфей " вървеше в Летен спектакъл, който в този момент го няма ", сподели изпълнителният шеф на Слънчев бряг АД Златко Димитров.

Ангелкова добави, че една от опциите за възобновление на фамозния музикален конкурс е бъдещият конгресен център, който ще се построява в Слънчев бряг посредством публично-частно партньорство.

Ангелкова заяви още, че от началото на годината има 4,8% растеж на нощувките и 4,6% растеж на приходите. Забелязва се наклонност за удължение на престоя на туристите от 5 на 7 дни, а за август - до 7 дни, като най-вече е при руснаците.

Министърът на туризма посочи, че в Слънчев бряг най-вече са туристите от Германия, Англия, Полша и Русия.

" В момента обстановката е по-положителна, в сравнение с беше при започване на сезона и се надявам този тренд да се резервира ", добави още министърът на туризма.

Тя напомни, че за първи път Слънчев бряг посреща туристите с осветени плажове, а Златко Димитров добави, че са планувани над 700 000 лв. за видео наблюдаване, защита, надзор на достъпа, с цел да се обезпечат комфортът и сигурността на туристите в най-големия ни морски курорт.

300 млн. лв. доходи е осъществил Слънчев бряг през последните 5 години, откогато съществува Министерството на туризма, като растежът в приходите от нощувки е 49%. 21% пък е растежът на нощувките в Слънчев бряг, а за предходната година те са били 5,3 милиона.

Ангелкова акцентира основната роля на курорта в българския летен туризъм и визията си за удължение на сезона в по-слабите месеци април, май, септември, октомври.

" Стараем се да създадем Слънчев бряг още по-привлекателно място за туристите, да вдигнем реномето му, да надграждаме системата за видео наблюдаване и всичко, обвързвано със сигурността на летовниците ", добави Златко Димитров.

120 служители на реда са командировани в курорта за летния сезон, измежду тях има и румънски, и полски.

Специален посетител на тържествата за честване на 60-годишнината на най-големия ни черноморски курорт е Лили Иванова, която е и лице на акцията за юбилея. Нейното присъединяване е самобитно завръщане в курорта, защото през 70-те години на предишния век тя печели огромната премия на " Златния Орфей ".

" Радвам се, че одобри поканата ни. Ако някой ми беше споделил, че аз ще посрешна 60-годишнината като изпълнителен шеф на курорта, нямаше да му допускам ", сподели Златко Димитров.

" Слънчев бряг " АД е вложил за подготовката на юбилейния сезон 1,5 милиона лв. за поддръжка на алеи, зеленина, сигурност и защита, сподели шефът на сдружението. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР