По-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на

...
По-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на
Коментари Харесай

Търговията на ток временно спря заради високите цени

По-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на неналичието на задоволително опит на част от търговците. Това парадоксално мнение изрази през вчерашния ден пред БНР шефът на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов . Няма операции, съобщи той.
Само няколко часа по-късно поради свръхвисоки цени в сегмента " ден напред " борсата краткотрайно приключи търговията. Оттам обясниха, че става въпрос за " техническа неточност в оферта на борсов участник, довела до нереалистични резултати на пазара ".
В публично известие борсовият оператор изясни, че въпросната оферта основава ексклузивен риск.
Поредното фрапантно нарастване на тока за компаниите на свободния пазар възмути работодатели и търговци на електрическа сила още преди десетина дни. Повишението визира единствено сегмента на търговия " ден напред ", който в дефинира дни записва покачване от над 170% по отношение на предния ден. Бизнесът предизвести, че това може да се отрази и на крайните консуматори, а КЕВР разгласи, че стартира следствие. Поскъпването се записва единствено на българската енергийна борса, само че не и на останалите европейски платформи, означиха от Асоциацията на индустриалния капитал, представени в днешния брой на в. " Сега ".
Константинов обаче не е склонен и цитира разбор, съгласно който през същия интервал има повишаване и на европейските пазари. У нас един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " беше спрян за планов годишен ремонт, добави шефът на БНЕБ. Той изясни, че част от търговците са имали дълготрайни контракти за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември.
" Това ги е предиздвикало да купуват и продават електрическата енергия на по-високи цени, каквито са цените на електрическата енергия при краткосрочните покупко-продажби ", сподели той. Според шефа на борсата, която е държавно дружество под контрола на БЕХ, това държание не е опит за операция, само че е различен въпрос дали е вярно. " Повечето търговски участници нямат огромен опит в борсовата търговия с електрическа сила и може би по тази причина се получава недотам положително предугаждане какво ще стане, когато по средата на месеца заради планов годишен ремонт се прекратят избрани доставки ", разяснява той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР