По-високите разходи за живот и записване в някои университети тревожат

...
По-високите разходи за живот и записване в някои университети тревожат
Коментари Харесай

Университетски такси в германска провинция тревожат чуждите студенти

По-високите разноски за живот и записване в някои университети тревожат непознатите студенти в Германия, която другояче постоянно избират за следването си. Достъпното обучение за всички постоянно е било горделивост за страната, само че в последно време проучванията, които утвърждават мястото ѝ като най-популярна страна за студенти отвън англоговорещия свят почиват на данни отпреди 2016 година

Това е моментът, в който една немска провинция вкара такси за записване за хора отвън Европейски Съюз. Възгледите на доста студенти за немското обучение в този момент може да се трансформират - изключително на тези от развиващия се свят, написа " Дойче веле ".

Германските провинции имат право да дефинират сами университетските си такси. От тях сега единствено един е въвел такса за студенти отвън Европейски Съюз (бежанците не попадат в обсега ѝ) - Баден-Вюртемберг. От октомври 2017 година насетне те би трябвало да заплащат 1500 евро на учебен срок. В резултат 7 университета в района изгубиха една трета от интернационалните си студенти.

По-малко африканци и азиатци

С близо 20% са спаднали записванията от нови студенти отвън Европейски Съюз в Баден-Вюртемберг съгласно районната социална медия WDR. В Технологичния институт на Карлсруе преди въвеждането е имало 150 нови студенти от Африка. Година по-късно те са единствено 22-ма. Това не е годно за всички университети - този във Фрайбург е отбелязал нарастване със 112 души на студентите отвън Европейски Съюз, откогато се покачиха таксите и чака прирастът да остане " непрекъснат ".

Сега и други провинции обмислят сходна стъпка. Според служителя за връзките от университета в Кьолн " високите цени ще доведат, несъмнено, до по-слабо търсене ", само че в случай че се приказва за студенти от разрастващи се страни, би трябвало да се има поради, че " тези студенти въобще не са бедните, а идват от междинната или висшата гласа ". Според нея, в случай че студентите могат да " овладеят бариерата за влизане в Германия ", могат да създадат това и с таксите за записване.

Проблем за световния юг

За африканците и азиатците огромният проблем не е расизмът, не е и езикът - такива са ежедневните разноски и тези за университет. Разнообразието в университетита в Бон да вземем за пример може да намалее, защото увеличената такса " може да смъкна броя на задграничните студенти ", споделя етиопецът Дередже Тамиру Демие, чиято следдипломна подготовка е точно там.

Друг огромен проблем са блокираните 8640 $, които интернационалните студенти би трябвало да имат в картата си всяка година до края на образоването си, с цел да имат право на позволение за престояване. Все отново мнозина гледат оттатък разноските. Според индийката Према, която учи магистратура в Германия, студентите имат поради, че доста Нобелови лауреати са от страната, а качеството на образованието е чудесно. Амбика от Непал обаче в никакъв случай не би " мислила да учи в Германия, в случай че е трябвало да се устоя сама. "

Според икономиста от Гана Елвис Корку Авеньо, откривател в Оксфордския университет, " въвеждането на студентски такси прави Германия по-малко привлекателно място за африкански студенти, изключително в случай че се огледа през призмата на " приобщаването ". " Той счита, че таксите може да навредят на позицията на Германия в световната стопанска система като " страна на многообразието с приобщаващ учебен бранш ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР