По-високите пенсии за най-бедните възрастни хора вече са факт, след

...
По-високите пенсии за най-бедните възрастни хора вече са факт, след
Коментари Харесай

БСП и ДПС в търг за пенсии! Депутатите ги вдигнаха на 180 лв. от юли и 200 наесен

По-високите пенсии за най-бедните възрастни хора към този момент са факт, откакто Народното събрание ги утвърди дефинитивно. Популисти в Народното събрание обаче не пропуснаха шанса да се подмажат, въпреки и безуспешно пред електората, като наддаваха за растеж на всички пенсии галактически числа.

В последна сметка болшинството одобри минималната пенсия да се усили на 180 лева от 1 юли, а от 1 ноември - на 200 лева Това взеха решение депутатите като одобриха на второ четене измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване.

От 1 октомври минималната пенсия ще се усили още един път на 200 лева Решението за скока на пенсиите беше признато с 202 гласа " за " в Народното събрание. Така над 120 000 пенсионери ще получат нарастване от 11,5% на месечните си заплащания.

На останалите пенсионери, които получават месечни средства над прага на беднотия, по закон пенсиите се подвигат регулярно единствено с 2,4%.

В резултат от препоръчаната смяна със също толкоз - с 11,5%, ще се покачат от юли и минималните размери и на останалите пенсии за трудова активност. Причината е, че те се дефинират в % от пенсията за застрахователен стаж и възраст: пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствените пенсии.

Популисти от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи наддават коренно

В дебатите се направиха и доста популистки оферти за коренно нарастване. Движение за права и свободи искаше минималната пенсия да стане 500 лева от 1 юли, а Българска социалистическа партия - 300 лева

С нарастването от 1 юли съвсем всеки трети пенсионер у нас ще получава минимална пенсия за стаж и възраст - към 668 000 възрастни българи. От 1 октомври системата ще се изкриви още повече - тогава над 800 000 пенсионери ще получават минимална пенсия.

100 млн. лева в допълнение в бюджета и 280 млн. лева през 2018 година ще коства на данъкоплатците нарастването на обществената и инвалидната пенсия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР