По-високите лихвени проценти ще доведат до рецесия на американската икономика

...
По-високите лихвени проценти ще доведат до рецесия на американската икономика
Коментари Харесай

Икономисти сигнализират за нарастващи рискове от рецесия в САЩ

По-високите лихвени проценти ще доведат до криза на американската стопанска система през идната година, заяви The Wall Street Journal, базирайки се на последното си тримесечно изследване измежду икономисти.

Според отчета икономистите от бизнеса и университетските среди правят оценка вероятността за криза през идващите 12 месеца приблизително на 61%. Прогнозата е леко изменена спрямо 63% от изследването през октомври.

В отчета на WSJ се показва, че Федералният запас в началото се е надявал да успее да понижи инфлацията единствено със закъснение на икономическия напредък, а не с цялостно стесняване - резултат, наименуван " меко приземяване " Въпреки това три четвърти от интервюираните от Journal обявиха, че Фед няма да реализира " меко приземяване " през тази година.

Предупреждението идва макар малко по-оптимистичните прогнози за инфлацията. В отчета се показва, че измерена посредством годишното изменение на показателя на потребителските цени, инфлацията е намаляла от 9,1% през юни до 6,5% през декември. Икономистите чакат до края на тази година тя да спадне до 3,1%, а през 2024 година да доближи 2,4%.

Макар че последните данни за инфлацията демонстрират прочут прогрес, няколко устойчиви категории като главните услуги са свързани с исторически затегнатия пазар на труда, което допуска, че Фед към момента има " дълъг път ", обявиха икономисти на Дойче банк в изследването на WSJ. " Фед ще продължи да стяга политиката си, с цел да възвърне салдото на пазара на труда и ценовата непоклатимост, което съгласно нас ще докара до внезапно повишение на безработицата и криза ", изясняват те.

В същото време основният икономист на EY-Parthenon Грег Дако съобщи, че " макар че интензивността в бранша на услугите остава постоянна, жилищният бранш се срутва под тежестта на нарасналите лихви по ипотечните заеми, а индустриалната интензивност се забавя - и двете са сигнал за иден по-широк стопански спад " Експертът чака, че комбинацията от непрекъсната инфлация, по-строги финансови условия и по-слаб световен напредък ще тласне стопанската система на Съединени американски щати към лека криза през първата половина на 2023 година

Като цяло икономистите считат, че рецесията не може да бъде избегната, само че чакат тя да бъде относително слаба и краткотрайна.

Средно те чакат брутният вътрешен артикул да нарасне с 0,1% на годишна база през първото тримесечие на тази година и да се свие с 0,4% през второто. В отчета се показва, че през третото тримесечие няма да има напредък, а през четвъртото - 0,6%.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР