По-високите данъци за старите автомобили няма да доведат до по-чист

...
По-високите данъци за старите автомобили няма да доведат до по-чист
Коментари Харесай

Активни потребители предлагат алтернативи на по-високите данъци за колите

По-високите налози за старите коли няма да доведат до по-чист въздух в българските градове. Това обявиха от Асоциация " Активни консуматори ". Според тях, ставките, които Народното събрание би трябвало да гласоподава през тази седмица, не регистрират по-малкото замърсяване от колите с газови уредби и честата процедура да се смъкват катализаторите.

От " Активни консуматори " упорстват налозите на колите да се основават на действителното замърсяване.
Богомил Николов - ръководител на " Активни консуматори ": Например, един 20-годишен автомобил с газова уредба замърсява по-малко от един бензинов евро-6 чисто нов. Това е действителен факт, само че в налога му няма да бъде отразено.
От Асоциацията за електрически транспортни средства са на мнение, че една от верните ограничения в посока по-чист въздух е точно повишение на налозите за замърсителите. Но предлагат страната и общините да работят по метода на " моркова и тоягата " - от една страна наказания, а от друга поддръжка за еко превоз.
Никола Газдов - " Българска асоциация за електрически транспортни средства ": Общината има своята роля, тъй като може да предложи интегрирана услуга, която включва, да речем, карта за градския превоз и с помощта на тази карта, т.е. който я има, съществени отстъпки за прилагане на споделени услуги за подвижност - било то с електрически автомобили, хибридни коли, скутери, колела.
" Активни консуматори " оферират други възможности на по-високите налози - да се ограничи трафика в центъра на огромните градове и да се затегнат техническите прегледи. Друго предложение е да се даде опция на жителите да аплайват за дотации за закупуване на електрически автомобили, каквато алтернатива все още имат единствено общини и държавни институции.
Богомил Николов - ръководител на " Активни консуматори ": Т. е. пари има, само че няма работеща формула, която да води до замяна на автопарка.Никола Газдов - " Българска асоциация за електрически транспортни средства ": Не мисля, че концепцията да се подтиква посредством дотации закупуването на чисти коли е доста добра, заради простата причина, че най-после отново ще имаме задръстен град.
От Асоциацията за електрически транспортни средства оферират страната и общините да влагат в автопаркове с екологично чисти коли, които свободно могат да бъдат наемани от жителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР