По-високи заплати може да върнат емигрантитеПо-кратката работна седмица и въвеждане

...
По-високи заплати може да върнат емигрантитеПо-кратката работна седмица и въвеждане
Коментари Харесай

Работим 4 дни в седмицата заради пазарна криза

По-високи заплати може да върнат емигрантите


По-кратката работна седмица и въвеждане на роботи в производството може да се отразят удобно на пазара на труда. Това се показва в най-новия отчет на консултантската компания Colliers International, който се отнася за пазара в ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България). Много ниските равнища на безработица, емиграцията и развиването на бранша на услугите сътвориха сериозен дефицит на фрагменти в страните от ЦИЕ-6, написа в разбора.

Наличието на фрагменти е най-важният фактор за фирмите при установяване на техните бизнес проекти и капацитет за агресия в района. Ако казусът с дефицита на фрагменти не се позволи, в дълготраен проект се чака да настъпи усмиряване на растежа на Брутният вътрешен продукт, закъснение на икономическото развиване и евентуално понижаване на частните вложения в района. А това ще се отрази отрицателно и на търсенето на бизнес парцели в района.
 Въвеждането на по-кратка работна седмица се предлага все по-често от икономисти, учени и предприемачи. Въвеждането на по-кратка работна седмица се предлага все по-често от икономисти, учени и предприемачи.
През юни безработицата в България падна до рекордно ниското равнище от 5,7%. Като една от аргументите за това е, че всяка година популацията на понижава с към 50 хиляди души, или колкото един приблизително огромен град, поради емигрантите, които търсят по-високи заплати в чужбина. Недостигът на фрагменти е най-големият проблем пред редица предприятия в страната.

Марк Робинсън, експерт изследвания ЦИЕ в Colliers International, изяснява: “Обикновено, когато икономическият цикъл доближи до стадий, в който са налице ниски равнища на безработица, следва закъснение на развиването. То е обвързвано с растеж на безработицата, вследствие на което салдото на пазара на труда се възвръща. Този механизъм води до стопански усложнения, които са еднообразно нежелани за политиците, бизнеса и бранша на недвижимите парцели ”. Пазарите с дефицит на работна ръка е добре да влагат в автоматизация, написа в разбора на компанията.

Автоматизацията покачва продуктивността, като понижава броя на нужните служащи. Признаците за това към този момент са забележими в Германия, където има образци за прекосяване към 28-часова работна седмица в компании от автомобилната промишленост. В посоката, в която върви Германия, могат да тръгнат и страните от ЦИЕ-6.

Завръщането на работещите от Западна Европа е различен вид за решение на казуса с дефицита на фрагменти, написа в разбора. През 2016 година 500 хиляди жители на ЦИЕ-6 са емигрирали към страни от Западна Европа. Ако заплатите бъдат нараснали те може да се завърнат.

Привличането на имигранти от някогашните съветски републики, може да подкрепи пазара на труда в ЦИЕ-6, написа още в разбора. Именно този вид се избира от работодателите у нас като през лятото в хотелите на морето работят доста украинци. В същото време българки стават камериерки в Гърция и страни като Холандия.

От практиката


Свършват дилемите си за 32 часа


Всяка година сред май и септември всички 54 чиновници на основаната в Чикаго компания за онлайн приложения Basecamp работят единствено 4 дни, или 32 часа от седмицата. През останалата част от годината компанията е със общоприетоо работно време от 5 дни. “Това е задоволително време, с цел да се свърши страхотна работа ”, споделя съосновятелят на Basecamp Джейсън Фрийд. “Работенето на 50-60-70 плюс часа не е належащо. Щом би трябвало да се работи 50-60-70 плюс часа, значи има проблем с управлението ”, счита той. Философията на Basecamp резонира в заключенията на скорошно изследване, съгласно което продължителното работно време е нездравословно за физическото и психическото здраве на чиновниците, показва в. Financial Times. Според данните интензивната работа вреди на кариерното развиване, защото изключителните работни часове и натовареността работят непродуктивно, намалявайки качеството на свършената работа.

Новатори


Милиардери първи стартират концепцията

 Лари Пейдж Лари Пейдж
Да минем на 3-дневна работна седмица. Тази концепция стартира преди години един от най-богатите хора – мултимилиардерът Карлос Слим Елу. “Трябва да отговорим на измененията в цивилизацията, да реформираме трудовите връзки. Решението е: да работим по-малко време, само че до по-късна възраст ”, съобщи той. Днес хората живеят по-дълго, здравето им е по-крепко. Производителността на труда набъбна, има остатъкът на работна ръка. Затова работната седмица не трябва да надвишава 3 дни, а на хората би трябвало да се даде опция да се пенсионират по-късно, съобщи Карлос Слим Елу. Той вкара този метод на работа в неговата компания “Телмекс ”.

“Концепцията, че хората би трябвало да работят като луди, с цел да посрещнат потребностите на обществото, е изцяло неправилна ”, разяснява преди години и съоснователят на Гугъл Лари Пейдж. “Прекарваме прекомерно доста време да се трудим за неща, които не ни трябват ”, съобщи той. Един от методите да се промени този неправилен метод на живот е посредством “координирани дейности за понижаване на работната седмица ”, посочи Пейдж.

Учени в Китай обмислят


В офиса или завода единствено от понеделник до четвъртък


Трябва да се включат държавните институции

 02-02-new Академията за публични науки на Китай разгласява отчет, съгласно който жителите на страната, в устрема си да преуспеят и да подкрепят икономическото развиване на страната, на процедура са престанали да си почиват. Учените насочат рекомендация до 2030 година работната седмица в страната да стане 4-дневна, а продължителността на почивните дни и формалните празници да се усили.

В отчета на Академията се означават отрицателните трендове чиновниците постоянно да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично. Постоянната ангажираност и нужда от наличие в офиса са принудили китайците към този момент да не отделят време за личностно развиване и за другарство с другари и семейство, което в бъдеще може да докара до появяването на умствени болести.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще докара до по-висока работна успеваемост, а също и до образуване на по-благоприятна среда за щастието на нацията. Учените считат, че първият стадий от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде осъществен в интервала 2020-2025 година За задачата е належащо държавни институции, най-вече от региона на Източен Китай, пилотно да вкарат новото работно време.

Увеличението за година е с близо 9%


Средната заплата набъбна до 1119 лева


3429 лева главно заплащане за депутатите

Средната заплата за страната набъбна с 8,95% за година и през юни е 1119 лева, оповестиха от Национален статистически институт. Най-много са нарастнали възнагражденията на IT експертите. Средната заплата в бранша “Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули, далекосъобщения ” се е нараснала с 18,7% до 2752 лева

За първи път работещите в бранша “Финансови и застрахователни действия ” и в “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ” получават едни и същи заплати – приблизително 1880 лева Но заплатите във финансите нарастват със 7,1% за година, до момента в който в енергетиката – единствено с 2,3%. На четвърто място по заплати с 1780 лева на месец са работещите в добивната индустрия.

Средната заплата в публичния бранш е 1143 лева, а в частния е 1112 лева, посочвам данните на Национален статистически институт. Основното заплащане на депутатите нараства с 84 лева и става 3429 лева Причината за това е, че депутатите взимат по 3 междинни заплати за публичния бранш за последния месец от всяко тримесечие. Но депутатите имат право на спомагателни разноски в размер на две-трети от главната си заплата, които са предопределени за заплащане на сътрудници и консултанти. Основното заплащане на ръководителите на парламентарни комисии става 4629,15 лева Заплатата на министрите нараства до 4457,7 лева, а на ръководителя на Народното събрание и на премиера – до 5314,95 лева Основната заплата на президента, без да се броят добавките за стаж, става 6858 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР