По-високи цени на тока за бита по време на пиковите

...
По-високи цени на тока за бита по време на пиковите
Коментари Харесай

Пак ни удрят по джоба: Ето в кои часове ще плащаме повече за ток

По-високи цени на тока за бита по време на пиковите часове изиска снабдител на електрическа енергия. Трябва да се трансформират цените, тъй че да се подтикват потребителите да използват по-малко електрическа енергия в пиковите моменти, сподели Зорница Генова – шеф на " Електроразпределителни мрежи Запад “ по време на конференция в София за зелената сила, оповестява " Труд ".

Ако предлагането бъде признато, вечерно време, когато всички се прибират и взимат душ или пускат пералня, токът ще бъде по-скъп. За да използват по-малко електрическа енергия в пиковите моменти хората с бойлер ще би трябвало да си лягат без да се къпят и да стават за душ измежду 22 ч.

А в случай че решат да спестят още повече ток, след 22 ч. може да пуснат фурната, с цел да си подготвят вечеря, а до момента в който тя стане да си изгладят ризата и да пуснат пералнята.

Друга концепция на Зорница Генова е да има закрепената съставния елемент в цената на тока. В момента цената на тока за бита се дефинира от два съставния елемент – цена за достъп и цена за транспорт. Но и двете съставни елементи зависят от количеството потребена електрическа енергия.

Идеята на Генова е в цената на тока да има закрепена съставния елемент с по-голяма тежест, което значи хората да заплащат даже без да използват електрическа енергия. Това действително съставлява такса " електромер “.

Подобна смяна би нараснала сметките за ток на вили и ваканционни парцели, в които хората не живеят непрекъснато. Целта на препоръчаната смяна е доставчиците на ток да имат повече пари, които да могат да влагат в възстановяване на мрежата.

На конференцията стана ясно, че инсталирането на доста фотоволтаици изисква повишение на потенциала на електропреносната и на електроразпределителната мрежи. А това е цена, която ще би трябвало да платим. Но участниците в полемиката не прецизираха кой би трябвало да заплати тази цена – доставчиците на електрическа енергия, тези, които конфигурират фотосолари, с цел да употребяват безвъзмезден ток, или елементарните битови консуматори.

В момента конфигурираните мощности от фотоволтаици са над 1800 мегаватчаса. До края на годината те може да набъбнат с 600-700 мегаватчаса. А прогнозите са, че до 2050 година тези мощности може да доближат 12 хиляди мегаватчаса.

Част от нужните средства за повишение на потенциала на електропреносната и електроразпределителните мрежи може да бъдат обезпечени от фондовете на Европейския съюз.

Възможно е цената за транспорт на електрическата енергия да бъде трансферирана върху производителите на ток от фотосолари. Но е допустимо доставчиците на ток да изискат повишение на цената на тока за бита, с цел да обезпечат нужните пари за вложения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР