По-високи сметки за топлинната енергия и топлата вода ще има

...
По-високи сметки за топлинната енергия и топлата вода ще има
Коментари Харесай

Експертът Ел. Божков за Фрог: Незабавна оставка на министър Т. Петкова заради цената на топлинната енергия

По-високи сметки за топлинната сила и топлата вода ще има поради т. наречените планирани цени. Причината за това е Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила. Тя би трябвало да бъде анулирана незабавно, а министър Теменужка Петкова да си подаде оставката. Това сподели ред Фрог нюз енергийният специалист Еленко Божков.
Той аргументира своето искане за министерската оставка: Министър Теменужка Петкова е за уволняване, тъй като не знае за двойното кредитиране на топлофикационните сдружения. Т

я отговори, че зависи от методиката на КЕВР, а това не е правилно. На процедура не познава разпоредба, която тя е писала- за метода за заплащане по планирани цени годишно. Тя не познава личните си наредби. Второ - тя гневно поддържа тезата, че ще има 15% понижение на топлинната сила, безапелационен е специалистът.

Това се прави за да се даде опция за стабилизиране на финансовото положение на топлофикационните сдружения.С годишното равнене на топлинната сила в края на краищата кредитираха топлофикационните сдружения, тъй като всеки месец ти плащаш силата си по това, което си консумирал предходната година умножено с един климатичен коефициент, който дава някаква промяна. С прогнозната едногодишна цена ще има кредитиране и по цена. Тоест двойно кредитиране. Защото в случай че тая цена я поправят веднъж годишно, то ние парите сме ги дали авансово за силата, която ще потребиме. И не знаем каква е тази сила и каква е тази цена и дали се правилни те. Това може да се направи, като се анулира незабавно тази разпоредба на КЕВР и се отиде на едномесечно отчитане на топлинната сила, изясни Божков.

Наредбата беше направена съвсем по незаконен метод - без публично разискване. Наложи се силово. Защо се отива към това, за какво не се актуализира цената на топлинната сила както и цената на природния газ? Отговорът от високо равнище - министър, ръководител на КЕВР и специалисти свързани с топлофикационните сдружения на Христо Ковачки, че не може да се регистрира всеки месец цената на топлинната сила, тъй като клиентите не са подготвени за това., разяснява той.

Големите Топлофикации са 12. Осем от тях са на един и същи притежател и би трябвало да го кредитираме. Сега плащаме по планирано ползване, а в този момент ще плащаме и по планирана цена. Ние сега кредитираме топлофикациите посредством това планирано заплащане, в този момент още един път ще ги кредитиране, като плащаме по планирана цена. Така кредитираме Христо Ковачки, тъй като от 12 топлофикации осем са негова благосъстоятелност, а на тази в София оперативното управление е на Ковачки, сподели още енергийният специалист.

Вижте таблиците на Еленко Божков на база топлинна сила на панелен апартамент от 64 кв.м. за предходната година. Данните са от фактурите за заплащане. Реалните данни са в първата половина на таблицата, а във втората са предложенията на КЕВР. Във втората таблица се вижда, че цената на парното ще се усили с 5,46%.

.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР