По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022

...
По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022
Коментари Харесай

До 1800 лв. данъчни облекчения за деца изплаща НАП тази година

По-високи размери на данъчни облекчения за добитите приходи през 2022 година ще могат да употребяват родителите на деца и деца с увреждания, спрямо миналата година.

До края на декември родителите могат да заявят данъчните облекчения за деца посредством своя шеф.

Сумите, които може да възвърне Национална агенция за приходите, са според от броя на децата:
за едно ненавършило пълноправие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6000 лв., а сумата за приемане до 600 лв..за две деца облекчението ще възлиза на стойност 12 000 лв. и сума за приемане до 1200 леваза три и повече деца - 18 000 лв. със сума за приемане до 1800 лв..
Средствата могат да бъдат получени, когато лицата не са употребили облекченията при предплатеното облагане на приходите.

За да употребява данъчните облекчения, физическото лице би трябвало през 2022 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози.

Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.

Едно от най-важните условия за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код данъчната си сметка за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Годишният размер на данъчните облекчения може да се употребява по два метода, както и до момента.

Единият е с подаване на съответната декларация пред работодателя по главния трудов контракт в интервала от 30 ноември до 31 декември. В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2023 година.

Втората опция за прилагане на данъчното понижение е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 2 май 2023-та, като паричните суми ще бъдат възобновени в период от 1 месец след подаването на декларацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР