По-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления

...
По-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления
Коментари Харесай

НС прие по-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и киберпрестъпления

По-високи санкции за онлайн полова употреба на деца и киберпрестъпления одобриха депутатите с гласуваните на първо четене промени в Наказателния кодекс. Измененията бяха гласувани със 110 гласа „ за “, „ срещу “ – 11, четирима – „ въздържали се “.
Промените са в отговор на постъпило в Министерство на правораздаването уведомително писмо на Европейската комисия за нарушаване на отговорностите на Република България на евродиректива за осведомителните системи и офанзивите против тях. Според Европейска комисия при транспонирането на директивата, България не се е съобразила с изискуемия оптимален предел за наказването отнемане от независимост, който следва да бъде не по-малък от пет години.
Законопроектът планува актуализиране на настоящата нормативна уредба на компютърните и компютърно обвързваните закононарушения, показват вносителите. Сред предлаганите промени се включва актуализиране на нормативната уредба за противопоставяне по отношение на компютърно обвързваните закононарушения против интелектуалната и индустриалната благосъстоятелност.
Петър Петров от ПГ „ Възраждане “ възрази против готвените промени. Той бе безапелационен, че те не вземат решение съществени проблеми на българите, свързани с закононарушенията против личността и собствеността им. Според част от признатите на първо четене текстове лицата, които склоняват малолетни, да вземат участие или следят полови сношения, ще се санкционират вместо с пет - с шест години отнемане от независимост.
Сред предлаганите промени се включва и актуализиране на нормативната уредба за противопоставяне по отношение на компютърно обвързваните закононарушения, свързани с интелектуалната и индустриалната благосъстоятелност. В претекстовете се показва, че тези закононарушения следва да се възприемат за действия с висока степен на социална заплаха, освен поради правата и ползите на обособения създател, които засягат, а и с нанасянето на финансови загуби в изключително огромни размери, което се отразява на приходите в държавния бюджет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР