По-високи данъци грозят собствениците на имоти, особено тези в големите

...
По-високи данъци грозят собствениците на имоти, особено тези в големите
Коментари Харесай

Данъчната оценка на имота вече ще расте с увеличаването на цените на жилищата. Заговори се 30% ръст

По-високи налози грозят притежателите на парцели, изключително тези в огромните градове в централните елементи. На всеки две години общинските препоръки ще актуализират данъчните оценки на парцелите, наред с показателя на цените им, който се дефинира от Национален статистически институт. Актуализирането ще докара до по-високи такси към общините. Именно Националното съдружие на общините е предложило смяната, която е планувана в Закона за локалните налози и такси.

Като цяло най-засегнати ще се окажат притежатели на остарели жилища в София. По данни на Националния статистически институт за последните 10 години парцелите са нараснали цените си с цели 50% за София и за по-големите градове. Поскъпването е по-значително в центъра на столицата при парцели с добра локация и квартали с добра инфраструктура.

Данъчната оценка се дефинира от разнообразни съставни елементи по методика, която е в приложение към Закона за локалните налози и такси. Влияние в установяване на оценката оказва местоположение на парцела, структурата и площта на постройката, по кое време е издигната и други.

В коментар пред Bulgaria On Air юрист Адриана Янчина декларира, че сега данъчната оценка е в пъти по-ниска от действителната продажна цена, а данъчните оценки не са обновени през последните 10-20 години .

Най-силно ще се усилят данъците на остарялото строителство в столицата и огромните градове, където по данни на Национален статистически институт за последните 10 години парцелите са поскъпнали с 50%. В централните градски елементи и някои квартали с добра инфраструктура и огромно търсене, повишаването е още по-голямо.

Промените влизат в действие от 1 януари, а от данъчната оценка ще зависи и размерът на такса боклук, която се начислява точно на база данъчна оценка на парцела, без значение от количеството боклук. За в този момент не е измислена скица, в която таксата да се обвърже с действителното количество генериран боклук, което би било надалеч по-справедливо. Според разискванията такива промени се гласят през 2025 година.

С какъв брой ще се вдигнат налозите за парцелите?

Национален статистически институт черпи данни от имотния указател, където са индикатори за действително осъществени покупко-продажби. В случай, че цените на жилищата тръгнат надолу, то и данъчната оценка ще намалее, показва юристът.

По думите й измененията ще донесат с изключение на по-високи налози, само че и по-скъпи такси при изповядване на покупко-продажбите. " По калкулации, може би  към 30% ще се вдигне данъчната оценка на парцелите, само че това ще стане поетапно, а не внезапно ", разяснява Янчина. В последна сметка жителите ще заплащат в пъти по-големи налози.

Адвокатът поучава купувачите на жилища да изповядва договорката на действителната цена, а не на база данъчната оценка. " Ако след това се стигне до отстраняването на притежател от парцела, той получи единствено цената, която е записана в нотариалния акт, а не действително заплатената цена и няма по какъв начин да потвърди на каква цена е купил жилището ", предизвести тя.

Според претекстовете към към този момент импортирания в Народното събрание законопроект желанието е да се обезпечи правна опция общинските препоръки да могат да дефинират разнообразни ставки за обитаемоте места в общината, зоните в тях или типа на парцелите, в сходство с настоящото сходно диференциране на ставките за патентния и туристическия налог.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР