По-високата данъчна ставка за "втори" имот в курортите доведе до

...
По-високата данъчна ставка за "втори" имот в курортите доведе до
Коментари Харесай

Данъчни издирват собственици на имоти да им върнат пари за…

По-високата данъчна ставка за "втори " парцел в курортите докара до безпорядък в общинските администрации. Хиляди добросъвестни данъкоплатци биват търсени от служителите, с цел да им бъдат върнати надвзетите данъци за парцели, обложени непозволено с по-висока ставка, написа „ Монитор “.

Общините изпитват големи усложнения от недомислени промени в Закона за локалните налози и такси, които бяха признати през есента на предходната година. Те предвиждаха парцели, които се намират в курортните обитаеми места и не са главно жилище, да се таксуват с по-висока ставка. Идеята на ръководещите беше да се ограничи неплащането на налози за приходи, получени от недекларирани апартхотели и квартири.

Промените влязоха в действие от тази година и засягат притежателите на "втори " жилища, които не са регистрирани по закона за туризма (т.е. като апартхотели или квартири) в над 140 курорта. За тях общинските препоръки трябваше да гласоподават по-висок налог здания - от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за парцелите, ситуирани в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за парцелите в останалите обитаеми места, избрани като курорти.

За съпоставяне - ставката за жилищата в останалите обитаеми места в страната е в границите на сред 0,1 до 4,5 на хиляда. В началото на април Конституционният съд анулира по-високия заможен налог в курортите, което докара до нуждата от всеобщо връщане на пари от общините.

Само в община Троян, известна с Орешак и Шипково, има 5000 жители, които би трябвало да си вземат пари назад. „ В момента цялата приходна администрация е ангажирана да преизчислява налозите и да кани жителите човек по човек, с цел да си получат надвнесените пари по банков път “, разяснява кметът на общината и зам.-шеф в сдружението на общините Донка Михайлова.

Експерти по локални налози разясниха, че имало вид, в случай че жителите имат други отговорности, разликата да бъде приспадната. Но тези налози не могат да бъдат приспаднати от бъдещи вземания, гласи Законът за локалните налози и такси. Експертите в общините мъчно откриват притежателите на парцелите. Това основава безпорядък освен за администрациите, само че и за изрядните платци, които би трябвало да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР