По-висока финансова култура, намаляване надълговете - и като финансов обем,

...
По-висока финансова култура, намаляване надълговете - и като финансов обем,
Коментари Харесай

С близо 350 лв. се е свил средният размер на дълговете, намаляват и хората с просрочване на плащанията

По-висока финансова просвета, понижаване надълговете - и като финансов размер, и като брой длъжници, регистрират от Асоциацията на колекторските организации в България. След миналогодишния спад в нововъзложения дълг, в първите 6 месеца на 2019 година е налице ново намаляване. Този път то е малко под 38% на годишна база - размерът на предоставените за събиране вземания в това първо полугодие е 464.3 млн. лв. при 743.9 млн. лв. за същия интервал на 2018 година.

Това демонстрират данните на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ)  за първите 6 месеца на годината. Проучването се организира от самостоятелния институт за маркетингови проучвания Ипсос България по поръчка на Асоциацията и обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на Асоциацията, които съставляват 80% от бранша.

 

„ Има действителна смяна в политиката на кредиторите, които все по-често прибягват до ранна продажба на портфейлите. ", разяснява тази тендеция Райна Миткова, ръководител на АКАБГ. " Основната причина за повсеместен спад в задлъжнялостта на популацията обаче е друга и това е устойчивото възстановяване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в приходите си и се стремят да погасяват отговорностите си в точния момент, изясни тя.  " Не е за занемаряване и различен факт – финансовата просвета на българите се усъвършенства, въпреки и последователно. Те от ден на ден схващат, че неплащането на дължимото носи само негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и надлежно да запазят положителното си кредитно досие ”, добави Миткова.

Макар и не съразмерно, броят на обособените случаи на просрочие също търпи намаляване – за интервала януари-юни те са малко над 570 хиляди при 636 хиляди за първото полугодие на 2018 година.

 

Данни: АКАБГ

 

Средният размер на дълга на потребителите, който предходната година надвиши психическата граница от 1000 лв. и доближи 1 162 лв., през първото полугодие на 2019 година още веднъж слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лв..

Без съществено измнение остава разпределението на кредиторите по браншове, демонстрират още данните на Асоциацията. Делът на банките остава най-важен, въпреки да бележи намаляване с към 5% по отношение на същия интервал на 2018 година. Телекомите порастват от 15% на 17%, до момента в който предоставените отговорности по застрахователни артикули понижават с 3 процентни пункта.

„ Разпределението на кредиторите по видове се резервира сходно с миналогодишното. Отдаваме неналичието на фрапантни промени със стабилността в обособените браншове. Известният спад при банковите институции пък се дължи на ранната продажба на портфейлите от тяхна страна ”, поясни  Лилия Димитрова , зам.-председател на АКАБГ.

Малък растеж се следи при отговорностите за комунални услуги – от едвам 1% за първото полугодие на 2018 година до 5% през сегашния регистриран интервал.

От 18% на 20% порастват предоставените за събиране размери за небанкови финансови артикули или така наречен „ бързи ” заеми. Според Лилия Димитрова, относителната непоклатимост там се изяснява с това, че профилът на потребителите на този съответен артикул на процедура не се променя съществено във времето, което прави тази картина по-статична.



 

Източник: АКАБГ

 

Нов растеж, този път двоен – от 584.6 млн . на 1.180 милиарда лв. регистрират от АКАБГ в размера на изкупения дълг у нас. Според Асоциацията това се дължи на няколко покупко-продажби с банкови институции, които са продали пакети със сериозен размер в границите на интервала. И отвън частните случаи, интензивността при продажбата на отговорности е висока.

 



Източник: АКАБГ

Една от аргументите за двойния растеж в изкупените задължения се корени във все по-ранната продажба на портфейли от страна на банките, разяснява Лилия Димитров.  " Стремежът към изчистване на пакетите не е резултат от социално-икономически трендове в България. Това е интернационална процедура, която от дълго време е реалност в Европа, просто наклонността тук идва със забавяне, само че чакаме да се резервира в идващите 1-2 години. Отделно на това при започване на 2019 имаше 3 много съществени по мащаб покупко-продажби, които имат съществено отношение в двойния растеж на продадените отговорности. “, показва тя.

Профилът на длъжника също не търпи основни промени. Проучването на АКАБГ демонстрира, че междинният дебитор още веднъж попада в категорията до 30-годишна възраст, мъж е и има приблизително или висше обучение. Градовете на длъжника пък този път са Благоевград и Варна. Зодията на междинния консуматор с необслужван заем е Рак.

Данни: АКАБГ

При междуфирмената задлъжнялост се следи сериозен спад в размерите и положителен тренд на повишаване на плащаемостта. В Европа по-голям % от фактурите се заплащат в точния момент през 2019 година спрямо миналата 2018 година У нас 77% от издадените фактури също се заплащат в точния момент през актуалната година при 76% през предходната. Българските компании показват най-хубавите индикатори по прецизност на заплащанията от 6 години насам.

„ Забавените заплащания носят негативи като понижаване на облагите на фирмите, липса на ликвидност и по-високи разноски за лихви. За да компенсира резултатите от несъбраните вземания, част от бизнеса лимитира вложенията, редуцира чиновници или не наема нови, а някои компании усилват цените на стоките и услугите си ”, споделя Райна Миткова

Финансовата просвета на българите: „ Мисия платено ”

Повишаването на финансовата просвета на популацията е измежду основните цели на Асоциацията. Още през септември 2017 година започва осведомителната акция на АКАБГ „ Мисия платено “. От тогава оповестеният онлайн „ Наръчник за ръководство на задължения “ е изтеглен десетки хиляди пъти. Има и форма за гореща връзка с членовете на Асоциацията. През 2018 година акцията продължи с поощряване на познанията на младежите с самодейността „ Мисия 1000 платено “, ориентирана към възпитаници на възраст сред 15 и 19 години.

От края на 2018 година тече и третата фаза на акцията, в която специалистите на АКАБГ се срещат онлайн с младежи от страната, с цел да им оказват помощ с на практика препоръки за ръководство на персонални финанси и бюджет. Наученото пък се ревизира в процедура с просветителни надпревари за гимназисти в градовете София, Русе, Велико Търново, Враца, Своге, Стара Загора.  Освен добра финансова просветеност, децата, участващи в тях, показват завидни аналитични умения и висок капацитет за работа във финансовия бранш, означават от АКАБГ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР