По-висока екогрупа за автомобилите с газови уредби предвиждат промени в

...
По-висока екогрупа за автомобилите с газови уредби предвиждат промени в
Коментари Харесай

Експертът Владимир Дочев: Колите ще минават технически преглед и на газ

По-висока екогрупа за колите с газови уредби плануват промени в Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства. Според плана измерванията за установяване на екокатегорията ще се вършат, когато моторът работи с газовата уредба.

" Дори да не попаднат в най-екологичната пета група, при режим на работа с газова уредба, колите ще попаднат в по-висока категория ", изясни пред Dir.bg ръководителят на Асоциацията на българските автогазсервизи и на Националната камара на автосервизите Владимир Дочев.

На колите ще се слага маркировъчен стикер за екологичната група. С него приказваме и по какъв начин ще се регламентира активността на автосервизите.

- Г-н Дочев, на какъв стадий за измененията в Закона, които ще регламентират сервизната активност?
- В момента липсва законодателно условие, че въобще измененията по колите - било то поправки или оборудването им с нови системи, би трябвало да се прави в сервиз. Реално липсва възпираща норма това да се прави от всяко едно лице, на всяко едно място. Всеки самичък може да ремонтира автомобила си в личния си гараж. Може да прибавя към него разнообразни системи, които да трансформират типа на горивото, с което да работи. Това най-често е пробан-бутан или метан. Този пропуск в законодателството се употребява, за жалост, от сервизи, чиято активност е главно в сивия бранш на стопанската система. Те не дават отговор на условията, на които би трябвало да дава отговор един естествен автосервиз. Не издават платежни документи, не се знае дали чиновниците са наети на трудов контракт и така нататък В новия Закон, който Министерството на превоза предложи за пътните транспортни средства, има глава, която касае ремонта и техническото обслужване на колите. В него се споделя, че ремонт, в което общо разбиране се включва и монтажът, обслужването и ремонта на газовите уредби, би трябвало да се прави единствено от лица, които са регистрирани по Закона. Не приказваме за лицензи и такива неща. Просто регистрация. Това е най-леката форма на един тип декларация, която съществува.

- Да разбираме, че сервизът просто афишира, че се намира на даден адрес и в него работят избран брой чиновници?
- Да. Говорим за базови неща - адрес, брой чиновници, квалификацията на служащите. Квалификацията може да както от форма на образование, по този начин и от производител на съоръжение, което се употребява в сервиза. Така ще е ясно какви хора правят поправки на колата ви. И в това няма нищо неприятно.

- А по какъв начин стои въпросът с гаранцията на осъществяваните в сервиза услуги?
- Всяка една услуга, която се прави против възнаграждение, би трябвало да има и своята гаранция. Ако приказваме за монтажа на газови уредби, там имаме гаранция от производителя, която нормално е 2 години.

- Когато приказваме за механични поправки...
- Тук нещата са по-сложни. Просто има елементи с избран живот. Има съставни елементи, които слагаме в колите си, които са сметнати за избран пробег. Има предложение, че тази гаранция би трябвало да е най-малко 6 месеца, само че и това е доста релативно. Просто за тази половин година колата може да е навъртяла подобен пробег, че животът на частите да е изминал. Давам образец с едно такси, което може да навърти за половин година 40-50 000 километра.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР