По-висок акциз за бездимните цигари - Парламентарната бюджетна комисия прие

...
По-висок акциз за бездимните цигари - Парламентарната бюджетна комисия прие
Коментари Харесай

По-високият акциз за бездимните цигари мина в бюджетната комисия

По-висок данък за бездимните цигари - Парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене законопроекта, който изравнява акциза на бездимните цигари с този на елементарните, само че под изискване. На съдружен съвет ръководещите се схванаха, че в началото нарастването ще стигне до 40% от акциза на елементарните цигари, а дали ще има по-голямо нарастване, ще зависи от пазарния дял на бездимните цигари.

Повече пари за бюджета и по-малко пушачи. Това целят вносителите на законопроекта. Първоначално концепцията беше до три месеца акцизът да се изравни с този на елементарните цигари. Но мнението на Обединените патриоти промени проекта.

Достигнахме до извода, че това покачване на акциза би трябвало да се случи, само че то би трябвало да е по-плавно. заради което ще предложим в изменение сред първо и второ четене на този законопроект по този начин щото акцизът да бъде в размер, който да доближава до 40% от конвенциалния данък, сподели Менда Стоянова - ръководител на Комисия по бюджет и финанси.

И то от 1 октомври. Това ще обогати бюджета с сред 5 и 6 милиона лв.. А с какъв брой още ще се увеличи акцизът, ще зависи от пазарния дял на бездимните цигари, който се усилва и се чака следващата година да стигне до 2%.

Нашият бюджет, който получава 2 мрд. лв. от данък на цигари, не може да се лиши от тези 2 мрд. без да има компенсационен механизъм, съобщи Менда Стоянова.

От Българска социалистическа партия желаят акцизът да си остане 26% от този на елементарните цигари. Все отново концепцията на ставките била да ограничи потреблението на нездравословни артикули, а в тази ситуация, в случай че бездимните цигари нарастнат, хората щели си купуват по-вредните елементарни цигари. На същото мнение са и от Националната пациентска организация.

12% от смъртността в България се дължи изрично на използването на цигари. Конвенционални цигари, уточни Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Вносителите обаче настояват, че към момента няма задоволително достоверни проучвания какъв брой по-безвредни са бездимните. А Обединените патриоти възроптаха, че няма повече и по-малко нездравословни тютюневи произведения. И в случай че производителите не желаят да губят клиенти, просто да не подвигат цената.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР