По-вероятно е да спечелите на хазарт, ако преди това също

...
По-вероятно е да спечелите на хазарт, ако преди това също
Коментари Харесай

Има ли реално победна серия в хазарта? Науката казва: Да

По-вероятно е да спечелите на хазарт, в случай че преди този момент също сте имали сполучлив удар. Защо? Причината се крие не в колелото на шанса, а в заблудите на самия комарджия.

Комарджиите​ по формулировка са оптимисти. Много от играчите имат вяра, че има печеливши серии, така наречен " гореща ръка " (hot hand). Оказа се, че този феномен е изцяло действителен, само че но не поради предстоящите от играчите аргументи.

Проучване, оповестено в списание Cognition, откри, че когато човек завоюва
залог, все по-големи стават възможностите ​му за триумф след всяка победа. Обратното също е правилно - откакто загуби, става все по-вероятно да се резервира наклонността за загуби.

Изследователите Чуминг Хъ (Juemin Xu) и Найджъл Харви (Nigel Harvey) от Университетския лицей в Лондон (University College) организират изследването посредством проучване на онлайн залаганията​ на хората за спортове като конни надбягвания и футбол.

Проучването преглежда 565 915 спортни
залози, направени от 776 онлайн комарджии в Европа и Съединените щати и открива, че при равни други условия, за индивидуален залог щансът да спечелите или да загубите е еднакъв - 48% (отказванията от играта евентуално съставляват останалите 4 процента). След единично печелившо съмнение, шансът за продобиване на повторно върви нагоре до 49%.

И тук нещата стават забавни. След втората победа, шансът да спечелите за трети път се усилва до 57%. След това - до 67%. След победната серия от четири залога, възможностите за пети удар се усилват до 72%. След това вероятността от шеста победа е 75% и най-сетне, след шест победи залагащите имат 76% късмет, в случай че са имали шанс седмия път.

Какво се случва? Това, което може би изяснява този модел е, че след всяка победа, хората избират
залози с по-добри коефициенти. Залагащите наподобява допускат, че след всяка победа е по-вероятно да изгубят - за завръщане към междинната стойност, както се споделя - и го компенсират посредством по-безопасни залози.

" Победителите са обезпокоени, че добрият​ им шанс няма да продължи и по тази причина избират по-безопасни коефициенти. По този метод става по-вероятно да завоюват ".



Проучването откри също по този начин, че загубите могат да доведат до още по-големи загуби. След две загуби възможностите за продобиване понижават с 40%. След четири загуби шансът да спечелите е 27%. След шест загуби имате единствено 23% късмет за победа. Обяснението е, че след всяка загуба комарджиите​ нормално избират
залози, които са по-рискови, очевидно приемайки, че е по-вероятно да завоюват, в сравнение с преди - и може би, с цел да компенсират загубите си (въпреки че, приблизително хората залагат по-малко след всяка загуба). Както евентуално знаете, залозите​ с по-малки шансове за победа имат по-високи облаги.

Идеята, че някой е по-вероятно да загуби, откакто завоюва или е по-вероятно да завоюва, откакто загуби, е известна като заблудата​ на комарджията (всъщност, при равни други условия, вероятността​ да изгубят или завоюват за всеки един
залог е една и съща, в случай че приемем, че залагаме на самостоятелни събития, които не влияят на резултатите на другите, както е казусът с по-голямата част от спортните залози). Това е противоположното на " заблудата гореща ръка ", съгласно която е по-вероятно да се завоюва, до момента в който си в гореща​ серия. Залагащите явно не имат вяра, че това е истина, или най-малко тяхното държание демонстрира това.

" Резултатът е подигравателен: Победителите са обезпокоени, че положителният им шанс няма да продължи и по тази причина избират по-безопасни
залози ", пишат откривателите. " По този метод става по-вероятно да завоюват. Губещите очакват​ шансът им да се обърне и избират по-рискови коефициенти. И още по-вероятно е да изгубят. Заблудата​ на комарджиите основава горещата ръка ".

Феноменът " гореща ръка " е действителен. Но се дължи на държанието на комарджията​, а не на колелото​ на шанса. Поуката е да имаме вяра в математиката, а не толкоз на шанса.

Източници:

Are `Lucky Streaks` Real? Science Says Yes - Popular Science

Gambling and self-deceptionHot to trot - The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР