По-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа. В страната

...
По-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа. В страната
Коментари Харесай

Франция има проблеми със запазването на възстрастните на пазара на труда

По-възрастните към този момент имат проблеми с намирането на работа. В страната има чувства, че уменията им са остарели или че получават по-високи заплати от по-младия личен състав. Броят на служащите на един пенсионер спада от 2.1 през 2000 година на 1.7 през 2020 година и плануваните 1.2 до 2070 година
Френският президент Еманюел Макрон неотдавна показа проект, съгласно който пенсионната възраст в страната ще бъде нараснала от 62 на 65 години. Решението е извънредно непопулярно, като редица профсъюзи оповестиха, че ще се борят с него колкото е допустимо.

Ходът на президента обаче, наподобява, пропуща една доста основна част от професионалната действителност за хора над 54-годишна възраст - доста от тях желаят да работят, само че фирмите не желаят да ги наемат или постоянно ги редуцират. Франция е относително слаба в задържането на възрастните хора в работната мощ. Коефициентът на претовареност за хората на възраст от 55 до 64 години е 56% в съпоставяне със приблизително 59% в страните от Европейски Съюз и 61% в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Само към половината към момента работят, когато доближат 62.
Реклама
Държавната пенсионна система, която разчита на актуалните служащи, които финансират компенсациите на пенсионерите, ще има лек бюджетен остатък тази година, съгласно прогнозите на държавното управление. Но се предвиждат дефицити за идващите десетилетия, защото броят на служащите на един пенсионер спада от 2.1 през 2000 година на 1.7 през 2020 година и плануваните 1.2 до 2070 година

Премиерът Елизабет Борн ще изложи проектите на държавното управление през януари и загатна за две благоприятни условия: повишение на минималната възраст за пенсиониране до 65 или до 64 години, само че удължение на времето, през което хората би трябвало да работят за цялостна пенсия. Осигуряването на прекосяване през Народното събрание може да се окаже предизвикателство, като се има поради, че центристкият съюз на Макрон загуби болшинството си, тъй че държавното управление може да прибегне до конституционна наредба, която разрешава приемането му с декрет.

Профсъюзите предизвестяват, че без тактика за подкрепяне на по-възрастните служащи да намерят и запазят работа проблемите ще се запазят. Според тях повишението на възрастта за пенсиониране ще докара до повече хора, които ще изискат помощи за безработица и други компенсации.

" Повишаването на възрастта за пенсиониране ще накара повече възрастни хора да останат на работното място по-дълго, само че няма да реши проблемите за тези, които са без работа ", сподели Моник Лубин, сенатор от Социалистическата партия. " Работодателите към този момент виждат 55-годишните като непривлекателни претенденти, тъй че ще бъде още по-трудно за търсещите работа на възраст 60 или 61 години ", прибавя тя пред Financial Times
Реклама
Докладът цитира набор от фактори, които затрудняват намирането на работа за такива служащи във Франция, в това число възрастова дискриминация и чувството, че уменията им са остарели или че получават по-високи заплати от по-младия личен състав. Федерацията на френските работодатели Medef, която поддържа повишението на възрастта за пенсиониране, оспорва аргумента, че фирмите са отговорни за преждевременното овакантяване на работната мощ. Това е и повода организацията да лобира против концепцията за законово обвързващи квоти за по-възрастните служащи.

Средната възраст, на която хората напущат пазара на труда, е 60.4 години за мъжете и 60.9 за дамите, в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз 62.6 и 61.9 надлежно. Средната такава за Организацията за икономическо сътрудничество и раз пък е 63.8 години за мъжете и 62.4 за дамите.

Френските управляващи споделят, че повишението на възрастта за пенсиониране е техният най-мощен политически инструмент за стимулиране на смяната. Те са на мнение, че това ще докара до последователно повишаване на заетостта измежду по-възрастните хора, както се случи и откакто тя беше увеличена от 60 на 62 години през 2010 година

Някои също настояват, че великодушната обществена система на Франция разрешава на възрастните хора да не работят и оформя културни правила, съгласно които мнозина считат работата след избрана възраст за ненужна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР