По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от

...
По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от
Коментари Харесай

Азбучник на българския хаос: НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ГУРМЕТА

По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от чисто месо и качествена кайма. Помним още, че такива банкети имаше на всеки празник, във всяко дружество, имаше ги и по селата и кварталите. На тези банкети ходеха всички, и остарели, и млади. Банкети има и през днешния ден, само че не са същите, най-малкото заради високите цени и влошеното качество на месото.
По-късно се появиха шведските маси. Те бяха първите лястовички на българското отваряне към модернизацията на кулинарните привички и порядки. На шведските маси не можеха да вървят всички, а единствено поканени. По време на по този начин наречения Преход, на събития, проведени и провеждани с шведски маси, няма да видите остарели и небогати хора. Това са места, проведени за защити политически и административни люде, спонсори и правилни публицисти. Още по-късно шведските маси станаха част от предлаганите пакети Ол инклузив, а качеството им стремглаво стартира да пада. Казано шеговито: " Все още чакаме шведите да дойдат ".
Едва по-късно нашумяха Гурме форумите – заведения за хранене, магазини, предписания и други аксесоари на марката. Моята стара майка неотдавна ме попита какво е това Гурме? Обясних й, че е тип хедонистична философия, обвързвана освен със здравословното хранене и положителните питиета, само че и със стила на живот. Когато прецизирах, че една от характерностите, която добавя сходна кухня, е броят на ястията/ от осем нагоре/, като се сипва от всяко по малко, тя въздъхна: " Е, значи не е за пенсионери, не е за елементарни хора ".
Гурме философията има една добра и една не толкоз добра страна. Добрата е тази, че в следствие от утежняване качеството на храните/това е международна тенденция/ по-заможните хора и страни създават система за основаване на еко артикули с потвърдени качества, които обаче костват доста по-скъпо. България, несъмнено, следва тази наклонност. Но. Лошата страна за Гурме в България е, че у нас да се възползват от сходни артикули имат опция дребен брой хора. Следователно през днешния ден Гурме е знак на тип обществена сегрегация. Така, както знак на кастово систематизиране има в образованието и опазването на здравето – тези, които имат повече средства, получават по-доброто и от двете, за себе си и своите деца.
Убеден съм, че в недалечно бъдеще сходно разделяне ще настъпи с водата.
Обобщение. Ако си мислите, че в написаното нагоре, става дума за храна и питиета, не грешите. Но, както беше споделил Брех: „ Във всеки диалог става дума за политика, в това число и когато приказваме за хляба. ”
Предлагам една напълно елементарна Гурме рецепта от Интернет, която по скромното ми мнение, дружно с подобаващите питиета към по този начин изброените ястия, коства повече от минималната пенсия.
1. Еврейска крем чорба с лимон и кимион.
2. Кашкавал на фурна.
3. Фритата със спанак и тиквички.
4. Пролетен булгур-пилаф.
5. Макарони с 4 сирена на фурна.
6. Пъстърва в кора с орехи, лимон и копър.
7. Телешки стек с домакински винегрет.
8. Пиле със зеленчуци по китайски.
9. Свински котлети по провансалски.
10. Бърз лимонен чийзкейк.
11. Ароматни бирено хлебче.
12. Шоколадов сладкиш.
Да ви е сладко!
 
Автор: Калин Илиев
…………………….
" Азбучник на българския безпорядък " съставлява поредност от мнения, чиито наименования следват последователността на буквите в българската писменост. Подобен метод има упоритостта да очертае оптимално необятен кръг от тематики, като открие техните връзки сред буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР