По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Доставената от Запада артилерия вече променя ситуацията на бойното поле

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Украйна към този момент вижда смяна на бойното поле, с помощта на предоставените от Запада артилерийски системи. Това съобщи губернаторът на отчасти окупираната от руснаците Николаевска област Виталий Ким. Украйна би могла да отвоюва основния град Северодонецк в Луганска област " за два-три дни ", щом се снабди с далекобойни западни артилерийски оръдия, съобщи губернаторът на източния украински район Сергий Гайдай. Руските сили започнаха да поставят по-сериозни старания да напреднат на юг от град Изюм в Източна Украйна, като евентуално желаят да си обезпечат спомагателни благоприятни условия в района, заяви английското министерство на защитата. Организацията на обединените народи по храните и земеделието (FAO) предизвести, че войната в Украйна и съветската обсада на черноморските пристанища значат, че най-уязвимите страни в света заплащат повече за по-малко храна. Стотици тела са открити измежду отломките на разрушени здания в Мариупол, съгласно консултант на кмета на града. Между 50 и 100 тела на жилищен блок се извличат отдолу под руините. Окупаторите са минали към практиката да унищожават къщи и да отхвърлят да търсят телата на убитите под руините.
Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че в Европа има общо 4,8 милиона бежанци от Украйна.

Ето и детайлностите по тези и други вести:

Украйна към този момент вижда смяна на бойното поле, с помощта на предоставената от Запада артилерия

Украйна към този момент вижда смяна на бойното поле, с помощта на предоставените от Запада артилерийски системи. Това съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в изявление за Ройтерс.

По думите му е единствено въпрос на време украинските сили да си върнат обилни територии на юг. Николаевска област е отчасти окупирана от Русия, само че остава една от двете украински области, които към момента имат изход на Черно море.

На въпрос дали западната артилерия ще докара до смяна на обстановката на терен, той отговори: " Това към този момент се случва... и ще имаме (още) триумфи ". " Говорим за артилерия ", сподели той. " Тя към този момент е в деяние в нашата област. "

Ким не пожела да каже какви западни артилерийски системи се употребяват в Николаевска област.

Украйна може да отвоюва Северодонецк " за два-три дни " с далекобойни западни оръжия

Украйна би могла да отвоюва основния град Северодонецк в Луганска област " за два-три дни ", щом се снабди с далекобойни западни артилерийски оръдия. Това съобщи губернаторът на източния украински район Сергий Гайдай, представен от Франс прес.

Руската войска се пробва от седмици да завладее този промишлен град, значим от позиция на контрола върху целия минен басейн Донбас. През последните дни тя още веднъж напредна там и в този момент управлява " огромна част " от града, сподели нощес Гайдай.

Украинците непрестанно желаят от Запада повече далекобойни ракетни системи.

Съединените щати към този момент оповестиха, че изпращат на Киев четири артилерийски установки " Хаймарс " (HIMARS) с обхват към 80 километра – съгласно специалисти малко по-голям от този на аналогичните съветски системи. Вашингтон обаче държи да се увери, че украинските бойци добре знаят да си служат с тези установки, преди да им изпратят повече от тях, сподели през вчерашния ден военачалник Марк Мили, ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Англия също разгласи, че ще изпрати на Киев сходна ракетна система.

Според Гайдай ситуацията в Северодонецк през вчерашния ден е било " прекомерно динамично ", с непрекъснати улични боеве и обстрели от страна на съветските сили против зоните, следени към момента от украинската войска.

Снощи Гайдай сподели, че украинските сили в Северодонецк са били отблъснати при съветска бомбардировка и в този момент управляват единствено покрайнините му.

Това е може би една от най-трудните борби в тази война. От доста гледни точки там се взема решение ориста на нашия Донбас, съобщи нощес украинският президент Володимир Зеленски.

Ако силите на Москва завладяват града, Русия ще управлява съвсем напълно района на Луганск, една от двете провинции в раздорен Донбас. Според мнозина аналитици обаче съветските войски напредват в региона доста постепенно. Украинските бойци там наподобява са се барикадирали в огромния химически цех " Азот " и съгласно управляващите се бият с съветски елементи, които от време на време десеторно ги превъзхождат по бройка.

Четирима души починаха при артилерийски обстрел на химически цех в Северодонецк

Четирима души починаха при артилерийски обстрел на химическия цех " Азот " в Северодонецк, съобщи през днешния ден в Телеграм регионалният шеф на украинската Луганска област Сергий Гайдай, представен от ДПА.

Стотици цивилни употребяват като леговище завода, където се укриват от въздушни набези, споделиха украински източници.

Понастоящем " Азот " не е обграден от съветските въоръжени сили, както се случи с металургичния комбинат " Азовстал " в Мариупол.

Русия към този момент е окупирала над 90 % от Луганска област, отбелязва ДПА.

Според английското министерство на защитата съветските сили се стремят да напреднат на юг от град Изюм

Руските сили започнаха да поставят по-сериозни старания да напреднат на юг от град Изюм в Източна Украйна, като евентуално желаят да си обезпечат спомагателни благоприятни условия в района, заяви английското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

" Руският прогрес по оста Изюм остава в застой от април насам, откакто украинските сили се възползваха добре от терена и забавиха съветското нахлуване “, се споделя в известието.

" Русия евентуално се пробва да си възвърне темпото в този район, с цел да сложи Северодонецк под по-силен напън и да получи опция да напредне във вътрешността в Донецка област “, добавя военното ведомство.

" Монд " за двете гледни точки за изхода на войната

Какво би трябвало да се реализира по отношение на войната сред Украйна и Русия? В момента въпросът разцепва Европа надве, написа в заглавие френският вестник " Монд ".

Балтийските републики, Полша, а и Обединеното кралство се афишират за продължение на войната, до момента в който Русия претърпи проваляне. Франция, Германия и Италия се стремят да подкрепят Украйна, само че и да бъде непокътнат отворен канал за връзка с Москва – с вярата за договаряния и прекъсване на огъня. И с по-далечна, към момента хипотетична цел – да бъде трайно нормализирана Украйна и да се възвърне европейският ред за сигурност, смачкан от войната.

Според водачите на Франция, Германия и Италия не трябва да се допусне цялостно проваляне на Украйна. А цялостно проваляне на Русия без интервенция на Запада е малко евентуално макар оръжейните доставки за украинците. Затова съгласно Париж, Берлин и Рим диалозите с Путин би трябвало да продължат, с цел да не се проточи войната с риск Украйна да бъде унищожена, разяснява всекидневникът.

" Близостта на Русия, съществуването на рускоезични малцинства и тогавашната принадлежност към руския блок – това е обяснението за войнствения звук на балтийските и източноевропейските столици по отношение на Москва ", разяснява Аранча Гонсалес, някогашна външна министърка на Испания, доайен на Института за политически проучвания " Сианс По " в Париж.

" Въпреки експанзията против Украйна в Западна Европа като цяло и по-специално във Франция съществува когнитивна клопка – съветският режим в днешната му форма да се възприема като неотменима даденост от интернационалния дневен ред, като състезател, чиито ползи поначало би трябвало да бъдат зачитани ", предизвестява обаче неназован в текста върховен френски чиновник. По думите му " колкото повече пораства икономическата и политическата цена на тази война, толкоз по-силни ще стават поддръжниците на този метод ".

Украинска делегация описа в Париж за войната, с цел да завоюва Европа на своя страна, написа различен френски вестник - " Либерасион ". Вицепремиерката на Украйна, отговаряща за евроинтеграцията, се отби във френската столица дружно с кметове на украински градове мъченици. Целта бе да свидетелстват за ужасите на войната и най-много да наблегнат върху кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз, разяснява вестникът.

Украинците говорили на проведено от посолството им ревю, представящо разрушенията в страната, нападната от Русия. " След 24 февруари (началото на съветското настъпление, б. р.) всички украинци съгласно мен са уверени, че би трябвало да се присъединим към Европейски Съюз ", споделя една от посетителките – сънародничката им Нина, представена в текста.

Тя твърди, че даже рускоезичните украинци като нея, в случай че не са заслепени от пропагандата на Москва, към този момент желаят доближаване със Запада: " Преди ни внушаваха, че Европа значи крах, само че в този момент можем да пътуваме и виждаме добре, че това е неистина ".

Този развой обаче ще отнеме време. Френско-германският тандем е срещу съкращаване на периодите, с цел да бъде призната Украйна в Европейски Съюз, изключително доколкото редица балкански страни чакат от дълго време. Това ненапълно нервира украинците, без друго ядосани от някои действия на френски и немски ръководители. Нина загатва оръжията, по този начин и недоставени от Берлин, също и апела на френския президент Еманюел Макрон " да не бъде унижавана Русия ", добавя " Либерасион ". " Вече осем години Русия ни унижава, а към този момент унижава и цяла Европа. Путин би трябвало да бъде съден, а не извиняван ", декларира украинката.

Организация на обединените нации: Продоволствената неустановеност нараства поради войната в Украйна

Организацията на обединените народи по храните и земеделието (FAO) предизвести за възходяща продоволствена неустановеност заради възходящите цени на храните и горивата в собствен отчет за прогнозите за храните - първият след нашествието на Русия в Украйна.

Неговите констатации са мрачни: ФАО споделя, че войната в Украйна и съветската обсада на черноморските пристанища значат, че най-уязвимите страни в света заплащат повече за по-малко храна.

Русия и Украйна създават една трета от пшеницата в света, а Русия е и водещ снабдител на торове.

Очаква се световните разноски за импорт на храни да доближат нов връх от 1,8 трилиона $ тази година, не заради нараствания импорт, а поради по-високите цени.

Много фермери в страни с ниски приходи към този момент не могат да си разрешат съветски тор, техните реколти са доста понижени.

В африканския район Сахел, където гладът към този момент е действителна опасност, организациите за помощ на Организация на обединените нации трябваше да понижат дажбите - парите, с които разполагат, купуват по-малко храна и по-малко гориво за превозването им.

Организация на обединените нации незабавно желае Русия да деблокира черноморските пристанища на Украйна, с цел да разреши изнасянето на милиони тонове зърно, само че съглашението - и разминирането на пристанищата - може да отнеме месеци.

ФАО дефинира обстановката като тревожна; тя приканва за механизъм за финансиране на вноса на храни, с цел да се защитят най-бедните страни от възходящите цени.

Стотици тела са открити в руините на Мариупол

Стотици тела са открити измежду отломките на разрушени здания в Мариупол, съгласно консултант на кмета на града.

Петро Андрюшченко приказва в Telegram за " безконечен кортеж на гибелта " в окупирания пристанищен град, където сред 50 и 100 тела на жилищен блок се извличат отдолу под руините и се транспортират до моргите или - според от положението, в което се намират телата - на хранилище.

В обявата, оповестена през вчерашния ден, той сподели, че отломките на към две пети от постройките са били претърсени от окупационните сили до момента.

Миналия месец ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка национална република сподели, че 60% от постройките в Мариупол са били разрушени, от които 20% не могат да бъдат възобновени.

Но в следващ пост тази заран Андрюшченко споделя, че претърсванията в квартала на Левия бряг са спрели, казвайки: " Окупаторите най-сетне минаха към практиката да унищожават къщи и да отхвърлят да търсят телата на убитите под руините “.

Той споделя, че в никакъв случай няма да се разбере какъв брой мариуполци са починали и към момента са под отломките.

Организация на обединените нации: В Европа има 4,8 милиона бежанци от Украйна

Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците заяви през днешния ден в официално съобщение, че в Европа има общо 4,8 милиона бежанци от Украйна. Повече от 3,2 милиона от тях са регистрирани в съответните страни в границите на стратегии за отбрана и оказване на помощ.

Точният брой на украинските бежанци, влезнали в Европа към 7 юни, възлиза на 4 816 923, от които 1 116 367 са пристигнали в Русия, 1 152 384 - в Полша, 780 000 - в Германия, 366 632 - в Чехия, 125 907 - в Италия, и 118 199 - в Испания. В останалите страни броят им не надвишава 100 000. Общо 3 204 047 бежанци са включени в национални стратегии за краткотрайна протекция и поддръжка.

От началото на войната в Украйна на 24 февруари 7,27 милиона души са минали от Украйна в прилежащи страни. В същото време сред 28 февруари и 7 юни повече от 2,31 милиона индивида са минали украинската граница в противоположна посока.

Обикновено тези хора се връщат в Украйна, с цел да създадат оценка на обстановката, да ревизират имуществото си, да посетят родственици или да им оказват помощ да изоставен страната. Други украинци отиват в Западна Украйна и регионите към Киев и Чернигов с желанието да останат, означи службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР