По-важните новини от 50-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 50-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руската армия твърди, че вече има пълен контрол над пристанището на Мариупол

По-важните вести от 50-ия ден на войната против Украйна в резюме:
Руската войска заяви, че към този момент има цялостен надзор над разрушеното значително пристанище Мариупол и го е " освободила " от батальона " Азов ". Останалите в града украински войски били " блокирани и не са съумели да се измъкнат от обкръжението ". Нито един формален украински източник обаче не удостоверява тези изказвания. Министерството на защитата на Киев упорства, че украинските войски не престават се държат. Руското министерство на защитата съобщи, че флагманският транспортен съд на нейния Черноморски флот е съществено развален. Според съветската версия пожар е предизвикал детонация на муниции на крайцера " Москва ", чийто екипаж е евакуиран. Киев твърди, че корабът е изумен от две украински ракети. Четирима цивилни поданици на Харков през вчерашния ден бяха убити, а 10 ранени, откакто съветските сили ускориха бомбардировките на града, оповестяват локалните управляващи Съединени американски щати изпращат още артилерия, бронирани машини и хеликоптери в Украйна. Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха в Киев поддръжката си за Украйна и желаеха отговорност за това, което по думите им са военни закононарушения, осъществени от съветските сили.
12.30

Кметът на Харков сподели, че съветските бомбардировки на града доста са се засилили

Четирима цивилни поданици на Харков през вчерашния ден бяха убити, а 10 ранени, откакто съветските сили ускориха бомбардировките на града, оповестяват локалните управляващи, съобщи Ройтерс.

" Врагът бомбардира домове и жилищни квартали. За страдание има цивилни жертви – най-лошото е, че умират деца “, сподели пред украинската национална телевизия кметът на Харков Игор Терехов.

Данните за жертвите бяха доказани от Олег Синегубов, шеф на харковската област, в известие в Телеграм.

Харков и преди е бил подлаган на огромни съветски офанзиви, сподели кметът на града и добави, че не е имало ден без обстрел от началото на нашествието на 24 февруари.

12.00

Руската войска твърди, че към този момент има цялостен надзор над пристанището на Мариупол

Руската войска през днешния ден заяви, че към този момент има цялостен надзор над разрушеното значително пристанище Мариупол и го е " освободила " от батальона " Азов " - дясноекстремистка паравоенна формация, заяви ДПА.

Говорителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков съобщи, че останалите в града украински войски са " блокирани и не са съумели да се измъкнат от обкръжението ". Нито един формален украински източник обаче не удостовери тези изказвания, прецизира ДПА.

Град Мариупол е под блокада от седмици и останалите там поданици са принудени да живеят без вода, храна и електричество. Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната съобщи, че съветските войски " евентуално " ще завладяват града през идната седмица.

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, защото Русия се стреми да сътвори сухопътна връзка сред района на Донбас и окупирания Кримски полуостров.

Силите на Москва концентрират офанзивите си в източната и южната част на Украйна и анализаторите предвиждат нова огромна атака в района в близко бъдеще.

Междувременно в Северна Украйна се поставят старания за почистване на огромни количества невзривени муниции, оставени от отстъпващите съветски войски. Според украинския президент Володимир Зеленски в района са останали десетки хиляди невзривили се снаряди и мини.

Британското министерство на защитата означи, че украински градове неведнъж са подлагани на разхвърлян обстрел от страна на Русия. " Градовете Краматорск и Костантиновка евентуално ще бъдат съветски цели ", считат военните от Лондон.

Според английските анализатори комбинацията от широкомащабни ракетни и артилерийски удари и старания за съсредоточаване на сили за нахлуване съставлява връщане към обичайна съветска военна теория. " Това обаче ще изисква обилни сили. Продължаващата защита на Мариупол от страна на Украйна сега блокира забележителен брой съветски войски и техника. "

11.00

Руският крайцер " Москва " бе съществено развален

Русия понесе едно от най-сериозните си материални провали от началото на нахлуването си в Украйна, съобщи Франс прес.

Става дума за крайцера " Москва ", флагмана на съветския Черноморски флот, който бе съществено развален. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили муниции, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

В миг, в който съветската войска открива надзор върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се пробва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер " Москва " бе " съществено развален ", заяви съветското министерство на защитата, представено от осведомителните организации РИА Новости и ТАСС.

" Поради зародил пожар на борда на кораба експлодираха муниции ", целият екипаж е евакуиран, съобщи съветското министерство. Започнало е следствие за аргументите за пожара.

Украинските управляващи обявиха, че " Москва " е бил изумен от техни ракети. " Ракети " Нептун ", които пазят Черно море, нанесоха съществени вреди на този съветски транспортен съд ", съобщи украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук съобщи в Телеграм: " Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли " съществени вреди " на крайцера " Москва ".

Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, сподели в Ютюб, че флагманът на съветския Черноморски флот е претърпял " изненада ".

Експлоатацията на крайцера " Москва " стартира още през 1983 година Той участваше в съветската намеса в Сирия от 2015 година

В първите дни на съветската инвазия в Украйна корабът взе участие в нахлуване против Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци. Случаят се прочу и с нецензурна имитация на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.

Корабът с дължина 186 метра, в действителност, е издигнат в днешна Украйна - тогава част от Съветския съюз.

07.00

Байдън утвърди нов пакет военна помощ за Украйна

В очакване на нова съветска атака в Източна Украйна президентът Джо Байдън утвърди в сряда пакет военна помощ на стойност 800 млн. $, припомня Асошиейтед прес.

Украинците ще получат 11 хеликоптера Ми-17, в началото предопределени за Афганистан, 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски снаряда, радари за противопоставяне на артилерията, 200 бронетранспортьора и 300 спомагателни дронове Суичблейд (Switchblade), показва Ройтерс.

" Този нов пакет помощи ще съдържа доста от високоефективните оръжейни системи, които към този момент сме дали, както и нови благоприятни условия, съобразени с по-широкото нахлуване, което чакаме Русия да предприеме в Източна Украйна ", съобщи Байдън.

Президентът на Съединени американски щати разгласи помощта след диалог с украинския президент Володимир Зеленски. Това е следващият от пакетите помощ от страна на Съединени американски щати, чийто общ размер възлиза на 2,6 милиарда $, отпуснати на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.

06.30

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония обявиха поддръжката си за Украйна

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха поддръжката си за Украйна и желаеха отговорност за това, което по думите им са военни закононарушения, осъществени от съветските сили, съобщи Асошиейтед прес.

Посещението на президентите на Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е мощна демонстрация на взаимност от страна на водачите на страните от източния фланг на НАТО, три от които сходно на Украйна в миналото бяха част от Съветския съюз, отбелязва организацията. Президентите посетиха Бородянка - един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на съветските войски.

" Борбата за бъдещето на Европа се води тук ", съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа и прикани за по-строги наказания, в това число против доставките на петрол и газ от Русия и против всички банки в страната.

Появявайки се дружно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински замък в Киев, европейските водачи - президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Полша Анджей Дуда и президентът на Латвия Егилс Левитс - потвърдиха уговорките си да поддържат Украйна политически и с военна помощ.

" Ние познаваме тази история. Знаем какво значи съветската окупация. Знаем какво значи съветският тероризъм ", сподели Дуда. Той съобщи, че тези, които са направили военни закононарушения, както и тези, които са издавали заповеди, би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

" Ако някой изпрати самолети, в случай че някой изпрати бойци да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги унищожават, това не е война ", сподели той. " Това е свирепост, това е бандитизъм, това е тероризъм ", добави Дуда.

Експертен отчет, поръчан от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, откри " ясни модели на нарушавания на (международното филантропично право) от страна на съветските сили при воденето на военните дейности ". Докладът е направен от специалисти, подбрани от Украйна, и оповестен в сряда от основаната във Виена организация, отбелязва АП.

В отчета се показва, че има нарушавания и от страна на Украйна, само че се заключава, че тези, осъществени от Русия, са надалеч по-значителни по мащаб и темперамент.

Преди това Украйна призна, че е допустимо да има " изолирани случаи " на нарушавания и съобщи, че ще организира следствие.

Руският президент Владимир Путин отхвърля неговите войски да са направили жестокости, а във вторник настоя, че Русия " не е имала различен избор " с изключение на да нахлуе.

06.00

Украинска министърка разказа военни закононарушения в свое послание пред италианския Сенат

Украинска вицепремиерка се възползва от своя тирада пред италианския Сенат, с цел да опише военните закононарушения, които се правят в страната ѝ, съобщи ДПА.

Понякога навлизайки в неприятни детайлности, Олга Стефанишина, която дава отговор за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, разказа по какъв начин съветски бойци вземат участие в изнасилвания, от време на време на украински дами пред очите на техните деца, от време на време на деца пред техните завързани майки. " Това не е просто за да им навредят, а да ги унизят, да пречупят съпротивата ", сподели Стефанишина и добави, че " това е Русия ".

Украинската министърка сподели, че отговорността за тези нарушавания на човешките права е освен на съветския президент Владимир Путин. " Виждаме същинското лице на съветските въоръжени сили. Това не е единствено същинското лице на Путин, само че лицето на всеки един съветски боец, който прави сходни закононарушения ", добави тя. По нейни думи цивилни биват убивани и измъчвани и деца биват отвличани. " Единственото нещо, от което руснаците не се интересуват, е човешкият живот ", сподели тя на членовете на комисията за човешки права на италианския Сенат и прикани интернационалната общественост да предприеме по-сериозни стъпки против съветската експанзия.

" Знам, че доста страни се пробват да видят положителното в руснаците. Всички желаеме да се съсредоточим върху положителното. Но за жал виждаме единствено най-лошото, неща, които не бихме могли да си представим преди 48 дни ", сподели Стефанишина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР