По-унизително за българската нация интервю дори Росен Плевнелиев не беше

...
По-унизително за българската нация интервю дори Росен Плевнелиев не беше
Коментари Харесай

Плевнелиев лобира за F-16 по унизителен начин

По-унизително за българската нация изявление даже Росен Плевнелиев не беше давал. Той надмина и самия себе си.

Причината за неприятния извод е откритото и буйно лобиране на някогашния държавен глава за изтребителите F-16, които ни оферират Португалия и Съединени американски щати. Както и злостната рецензия, с която заля наследника си на „ Дондуков " 2, без значение от ангажимента „ доброжелателен съм " и усмивките, които понякога раздаваше пред камерата на Би Ти Ви на 30 юни.

Подобно държание на Плевнелиев не е нещо ново и ненадейно и бихме го подминали с досада, в случай че не ставаше дума за милиардите, които българският поданик ще заплати, в случай че договорката за нов вид военен аероплан бъде финализирана някой ден. Ако не опираме до въпроса дали умишленото разтакаване няма да ликвидира българската бойна авиация, принуждавайки я постепенно да агонизира. Ако не засягаше директно една българска институция и един президент, зад който стоят над 2 милиона гласоподаватели.

От изявлението на Плевнелиев човек остава с усещането, че има единствено едно изискване офанзивата против президента Радев да спре: България да купи тъкмо португалските F-16. Повтарям: тъкмо португалските F-16.

За да посее подозрението, че новите шведски „ Грипен " -и не са добър избор за страна като България, Плевнелиев направи географска разходка из района.
„ Грипен " ли е най-хубавото решение за България? ", реторично попита той и самичък си отговори: „ Според мене не е. Един аероплан не е единствено да летим с него. Той е с цел да отбрани националния суверенитет, само че това не е допустимо единствено в границите на България. То е допустимо единствено с нашите съдружници - от горната страна е Румъния, изпод са Турция и Гърция, малко по-нагоре е Полша. Какво имат те? F-16 ", продължи Плевнелиев с автоинтервюто.

Оттук пораждат доста основни въпроси.
Един от тях е обвързван с оферта за изтребители F-16, показана за първи път през юли предходната година, когато Росен Плевнелиев е президент и висш главнокомандващ. Предполага се, че като подобен и той знае за тази оферта. На 26 юли 2016-а израелска военна делегация се среща с комисията за защита в българския парламент. На масата Израел поставя предложение точно за F-16. Но в надалеч по-съвременна трансформация от изтребителите, които оферират Португалия и Съединени американски щати.

Какви са разликите? Португалските са F-16 A/B Block 15, до момента в който израелските са F-16 C/D Block 30, минали през главен ремонт и осъвременени до Block 50: нов радар, нов борден компютър, ново съоръжение на пилотската кабина и така нататък Без да натоварваме читателите с механически детайлности за значителните разлики сред двете модификации, за съпоставяне ще кажем единствено, че последният F-16 A/B Block 15 е продаден през 1996-а, а първият F-16 C/D Block 50 е създаден през 1991 година Между двата разновидността има пет модификации на F-16, по принцип един отличен аероплан. Последният модел F-16 Block 60 е един от най-търсените сега, само че, уви, не е по нашия джоб.

Друга основна разлика е, че португалските са консервирани, израелските и сега летят. По разбираеми аргументи Израел разполага с голям военен парк, който сега стартира да модернизира с новите F-35. Затова продава част от тези, които има. Освен на България израелската страна насочва същата оферта и към Хърватия. През последната седмица, до момента в който тук течаха бурни препирни и внушения за лобирания, корупция и впрочем, Хърватия откри процедурата за нов изтребител и предложения четири страни, сред които Швеция и Израел. Според изявления в тяхната преса главната борба ще бъде точно сред „ Грипен " и израелските F-16.

Предложението на Израел дава отговор на двете съществени условия, които по принцип възпират присъединяване на Русия: изтребителите да са създадени в страна-член на НАТО или Европейски Съюз, да имат НАТО-ска съгласуемост и да са взели участие във военно-въздушни учения на територията на България.

За Израел не е проблем и разсрочено заплащане. Нещо, което към този момент не е известно за португалската страна. Освен това в границите на гласувания от Народното събрание бюджет Израел биха могли да доставят сред 12 и 14 изтребителя още през лятото на 2018-а.

Защо (за разлика от Хърватия) в България Израел не бе включена в по този начин наречената шорт-листа на страните, поканени да насочат предложения? На този въпрос има или официални, или неофициални отговори. Формалният е, че офертата от Израел е пристигнала откакто през юни м. година Народното събрание насочи RFP (research proposal) към Португалия (САЩ), Швеция и Италия. Неофициалният е, че израелските изтребители имали проблеми с корпуса, защото са правили полети с тежко бойно натоварване.

Така или другояче, до момента в който всички приказват за бистрота, в това число някогашният държавен глава, за израелското предложение не се загатва безусловно нищо. В последна сметка, тяхната оферта също можеше просто да бъде дисквалифицирана.

Разликата сред двете оферти обаче не е обвързвана единствено с техническите характерности и със съпътстващите оферти като образование на водачите, офсет и прочие Разликата, най-малко съгласно открити източници на информация, е, че в случай че България купи португалските една част от сумата отива в Португалия, другата - в Съединени американски щати. При израелските сумата отива единствено в израелската страна.

Подобни елементи обаче лобистите за португалската оферта подминават в обществените си мнения, до момента в който със противоречиви политически и геополитически причини постановат гледната си точка, основаване на анкетни парламентарни комисии, предизвикат подозрения. Кой прочее ще носи политическата отговорност, в случай че парламентарната комисия съдбовно забави продължаването на процедурата и затрие българската бойна авиация или отсрочи за неопределен срок модернизацията на българската войска?

Да продължим с инспекцията на обстоятелствата.
„ Грипен " са напълно по стандартите на НАТО. Защо няма да може да отговори на възможни провокации пред националната сигурност дружно с НАТО-вски F-16 на прилежащи страни, остава цялостна мистерия, която Плевнелиев комфортно не разгадава. Чехия и Унгария, които имат „ Грипен ", дават бойни наряди в Балтика и са свързани с цялата система на Противовъздушна отбрана на НАТО. Те, както и Швеция, вземат участие в учения на НАТО без всевъзможни проблеми.

Още обстоятелства.
„ На служебното държавно управление не му наподобява да вземе решение за милиарди и то в подобен къс откъслек от време ", съобщи Плевнелиев. Взело ли е държавното управление на Герджиков такива решение? Не е. Нещо повече - десетки пъти бе повторено, че служебният кабинет единствено разгласи класирането, само че се въздържа да го обвърже с публично решение. Десетки пъти! Всеки лобиращ за португалските F-16 обаче настойчиво пропуща този факт. Разговорите за новите изтребители стартират да наподобяват на напъните на Сизиф - таман камъкът е качен до върха и тикането нагоре би трябвало да стартира изначало.

Господин Плевнелиев, апелирам, запомнете най-малко този факт: НЯМА наложително решение на служебния кабинет за милиарди! Редовното държавно управление може да стартира договаряния, с която страна пожелае. Финансовата рамка за новия изтребител пък е гласувана от българския парламент.

Проверка на факт №4.
„ Как едни и същи специалисти през 2012 година избраха изтребители F-16, а в този момент се обръщат на 180 градуса ", пита Плевнелиев. Кои са тези специалисти и за какво през 2012-а не е стартирала процедура за закупуване на нов военен аероплан би трябвало да каже единствено господин Плевнелиев. Изнесеният от него „ факт " учудва даже осведомени с цялата сага за рационализация на армията от 2000-а насам.

Има и цялостен куп комфортно пропуснати обстоятелства:
- „ Грипен " имат най-ниска цена на летателен час. Оперативните разноски за F-16 A/B са 18 000 евро за един час полет, при „ Грипен " - 4700 евро.

- Румъния и Полша реконструират писти след придобиването на F-16, което е спомагателен разход. „ Грипен " могат да кацат и на автомагистрала.
Унгария купи 14 изтребителя „ Грипен " на лизинг, като в това време се възползва от индустриалното съдействие с Швеция и откри 6000 нови работни места. За най-бедната страна в Европейския съюз, каквато и България, този факт би трябвало да има някакво значение.

- Първият F-16 A/B е създаден през 1981 година, а предлаганите от Португалия са от 1984-85 година Модификацията „ Грипен " C/D ще бъде създадена в този момент за България.
И по този начин нататък.

Но вместо да избра обстоятелствата, Росен Плевнелиев избра да изнесе в ефир един „ благосклонен " монолог с всички действителни или измислени неточности на президента Радев - „ Грипен ", Свищов, Ватикана... Гафовете на самия Плевнелиев няма да припомняме, тъй като голяма част от българските жителите се мъчат да ги не помнят, с цел да не се усещат неловко от представителя на своя хайлайф.

Ще споменем обаче единствено едно: по време на своя мандат някогашният държавен глава си позволяваше намерено да води война против Русия. Сега намерено си разрешава да предопределя геополитическия избор на България посредством една съответна договорка. Което в действителност е унизително за нацията, без значение че Плевнелиев към този момент не е на „ Дондуков " 2.

Автор: Таня Джоева, Епицентър
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР