По улиците в южните предградия на Бейрут парамедици и доброволци

...
По улиците в южните предградия на Бейрут парамедици и доброволци
Коментари Харесай

Хизбула се пренасочва от Сирия и Израел към коронавируса

По улиците в южните покрайнини на Бейрут парамедици и доброволци от Хизбула пръскат от камиони или пешком дезинфектанти по магазини и здания. В една болница, където до неотдавна се лекуваха нейни ранени бойци, медицинският личен състав на групировката доставя кревати за център, който да приема пациенти с ковид, написа АП.

От Хизбула споделят, че тя трансферира своята организационна мощност, употребена допреди за битката с Израел или за гражданската война в прилежаща Сирия, към битката с разпространението на вирусната зараза в Ливан. Групировката желае да изпрати ясно обръщение до своите поддръжници в ливанската шиитска общественост, че тя е силата, на която може да се разчита в рецесия.

Опоненти упрекват яростно Хизбула, че е спомогнала за внасянето на ковид в Ливан. Изминаха повече от три седмици, преди страната да спре полетите от Иран, откакто на 20 февруари една преди малко завърнала се от Иран жена стана първият доказан случай в Ливан. Критици настояват, че Хизбула стои зад забавянето, евентуално с цел да даде време на своите членове и поддръжници да се завърнат вкъщи - обвинявания, които групировката отхвърля.

Оттогава в Ливан са регистрирани близо 480 случая и 12 умряли.

"Докога ще оставаме жертви на издевателството на Хизбула? ", написа в Туитър някогашният министър Мей Шидиак през седмиците преди прекъсването на полетите. "Това е ново доказателство, че те управляват ориста на страната ", добави Шидиак, който след това самичък даде позитивна проба, откакто се завърнал от Париж.

През последните няколко години Хизбула провокира недоволството на мнозина в Ливан поради намесата си в гражданската война в Сирия в поддръжка на съюзеното с Иран държавно управление в Дамаск. По време на вълната митинги в Ливан в края на предходната година някои стачкуващи жигосаха Хизбула като част от политическия хайлайф, който би трябвало да бъде отхвърлен. Съединени американски щати ускориха глобите си против групировката, а финансовият срив в Ливан остави държавното управление, доминирано от Хизбула и съдружниците й, да се мъчи да откри решение.

Лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насралла постоянно произнася по малкия екран речи за пандемията - знак, че групировката усеща, че е належащо да покаже интензивност. "Трябва да почувстваме, че сме в борба и би трябвало да водим тази борба ", сподели неотдавна Насралла в едночасово слово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен че е най-голямата военна мощ в Ливан, Хизбула има преимуществото да разполага с най-голяма организационна мощност в страната. Групировката е мобилизирала 24 500 свои членове и доброволци в антивирусна акция в помощ на държавното управление и министерството на опазването на здравето, споделя Хашем Сафиеддин, неин почитан представител. Това министерство е ръководено от човек, посочен от Хизбула.

По време на обиколка на публицисти из Дание - гъсто обитаемо предградие на Бейрут, което е бастион на Хизбула - представители на отдела за гражданска отбрана на групировката с униформи, маски и ръкавици пръскат улиците. Доброволци раздават кутии с храна на жителите с ниски приходи.

В болничното заведение "Свети Георги ", превърната от Хизбула в център за пациенти с ковид, личният състав подрежда нови кревати на първия етаж. Сафиеддин споделя, че групировката ще отдели част от своя капацитет, квалифициран при положение на нова война с Израел. Това са хиляди лекари, медицински сестри и полеви личен състав, както и 100 коли за спешна помощ. Ислямското здравно сдружение към Хизбула възнамерява да открие центрове за проби. "Ние сме бойци в работа на здравното министерство ", споделя пред АП Билал Асаф, представител на отдела за гражданска отбрана на групировката.

Кампанията, шумно прокламирана по малкия екран на Хизбула "Ал Манар ", към този момент се лимитира единствено в обичайните зони на поддръжка.

На разпокъсаната на общностен принцип политическа сцена в Ливан сунити и някои християни остро възразяват против политическата мощност на Хизбула и връзките й с Иран. Няколко политически фракции, представляващи други вероизповедания, също започнаха антивирусни стратегии, като приготвиха лечебни заведения или раздават помощи, само че те не могат да се мерят с Хизбула по финансиране и организация.

"Хизбула желае хората да знаят, че това е специфичен план - план, който е над страната ", споделя Али Хамаде, политически коментатор във вестник "Ан Нахар ", който постоянно е сериозен към групировката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР