По улиците на столицата Вашингтон са разположени фаланги от полицаи

...
По улиците на столицата Вашингтон са разположени фаланги от полицаи
Коментари Харесай

Тръмп се заиграва с тактиката на силния мъж и подражава на авторитарни лидери, на които се възхищава

По улиците на столицата Вашингтон са ситуирани фаланги от служители на реда и бойци, които да държат настрани протестиращи. Кръжат хеликоптери, от време на време прекомерно ниско, с цел да разгонят тълпата. Лидерът на страната предизвестява, че е подготвен да отиде по-далеч, с цел да " господства " над улиците, написа " Асошиейтед прес ".

С думи и дейности президентът Доналд Тръмп от ден на ден подражава на мощни водачи, на които от дълго време се възхищава, до момента в който се стреми да потуши митингите против полицейската грубост в Съединените щати. По този метод той уголемява президентските пълномощия по рядко срещан способи и изпитва готовността на Пентагона да следва.

Неговите дейности предизвикаха публични изявления както на сегашни, по този начин и на някогашни военни ръководители, както и на някои политици републиканци. Някои от техните терзания се концентрират освен върху дейностите, които Тръмп към този момент е подхванал, само че и върху това до каква степен може да е подготвен да стигне преди изборите, изключително в случай че наподобява, че политическите ветрове се движат против него.

" Може би стигаме до такава степен, че можем да бъдем по-откровени в опасенията си... да имаме храброст в личните си убеждения и да приказваме ", разяснява сенатор Лиза Мурковски, републиканец от Аляска, като добави, че не е сигурна дали може да продължи да поддържа президента през ноември.

Сблъсъкът с демократа Джо Байдън ще бъде крайната точка, миг, в който нацията взема решение дали да промени курса или да продължи напред с Тръмп за още четири години.

Изборът сред двамата става все по-краен, когато нацията се сблъсква с рецесия в публичното здраве, стопанската система и гражданските права, като Тръмп нападателно развява мантията на президента за " правда и ред " в опит да покаже мощ в несигурни времена. От своя страна Байдън назова изборите морално тестване и " борба за душата " на нацията.

Тръмп насочи сходен зов към гласоподавателите през 2016 година и притегли поддръжка от недоволни, значително бели американци. Като основен главнокомандващ той разполага с изключителната мощ на федералното държавно управление, както и армията на свое разположение, с цел да поддържа заканите си с дейности.

Готовността му да го направи стана явна по време на митингите, последвали гибелта на Джордж Флойд. В понеделник вечер президентът предизвести, че ще изпрати армията, в случай че локалните правоохранителни органи и членове на Националната армия не съумеят да управляват митингите. Докато говореше, офицери отвън Белия дом нападателно разгонваха мирни протестиращи с шокови гранати и сълзотворен газ, с цел да може президентът да отиде до близката черква и да театралничи за фотография с Библия в ръка. Той бе съпроводен от министъра на защитата Марк Еспър и ръководителя на взаимните шеф щабове военачалник Марк Мили, който бе в бойна униформа.

Зашеметяващата сцена се разигра по малкия екран, онлайн и провокира съпоставения с репресии в властнически страни. Тръмп от дълго време се възхищава на огромните пълномощия на водачите в тези страни, в това число съветския президент Владимир Путин и президента на Филипините Родриго Дутерте.

Бившият формален представител на Пентагона Кори Шейк съобщи, че заканите на Тръмп да употребява армията с цел да смачка протестиращи американци не са изненадващи, като се има поради предходната му изразителност и дейности.

" Войската е единствено най-новата американска държавна институция, която президентът се пробва да отдалечи от демократичните правила, да ерозира и да смаже институционалната самостоятелност на организацията ", добави Шейк.

Все отново думите и дейностите на Тръмп в понеделник вечер станаха преломна точка за някои.

" Никога не съм си и представял, че на армията... ще бъде разпоредено при каквото и да е събитие да нарушава конституционните права на своите съграждани - още по-малко да дават странна фотография на главнокомандващия, до момента в който военното управление стои паралелно ", разяснява военачалник Джим Матис, първият министър на защитата на Тръмп.

Не е ясно дали предизвестията от Матис, Мурковски и други водят до някакво съмнение измежду гласоподавателите или алармират за по-широка смяна в Републиканската партия. Тръмп се сблъска с сходен отпор измежду членовете преди изборите през 2016 година и в последна сметка надви с комфортна електорална победа. Неговата хватка върху републиканците се стегна последните му три години като президент и като се има поради лоялността на главните му последователи.

Някои от тези последователи обществено поддържаха редиците към президента по време на митингите, аплодирайки твърдата реакция на администрацията му и го приканиха да предприеме още по-агресивни дейности, с цел да потуши демонстрациите, които излизат отвън неговия надзор.

" Тези условия могат да се трансформират бързо във всеки град в цялата страна и президентът би трябвало да разполага с инструментите и оборудването, както и информацията, нужна за бързо напредване, с цел да отбрани нашите жители, в случай че това е належащо ", изясни сенатор Том Котън.

И въпреки всичко е ясно, че рецесията на нацията раздруса земята под краката на Тръмп. Неговата реакция на пандемията COVID-19 е неравномерна, а финансовите и стопански проблеми провалиха проектите му да се кандидатира за преизбиране на вълната на мощна стопанска система.

Заиграването му и прегръщането с тактиката на мощния мъж може и да е метод да сплоти най-пламенните си последователи, да се обърне към възприятието за неустановеност, което доста американци изпитват и да си отвори стеснен път към успеха през ноември. И въпреки всичко той е оставил критиците му да се тревожат за стъпките, които може да предприеме сред в този момент и по-късно.

" Трудно е да се планува накяква линия, която Доналд Тръмп няма да прекрачи или нещо, което няма да си разреши да направи. Въпросът е дали системата ни на ръководство и хората, които сформират държавно управление и съда, ще могат да реагират ", разяснява Питър Вехнер, деец в три републикански администрации и разгорещен критик на президента Тръмп.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР