По улиците на шведските градове е трудно да се забележат

...
По улиците на шведските градове е трудно да се забележат
Коментари Харесай

Улиците на шведските градове след стадния имунитет: репортаж

По улиците на шведските градове е мъчно да се виждат външните признаци на пандемия, привични за други градове по света. Така нареченият шведски модел за битка с коронавирусната зараза допуска отвод от карантинни ограничавания и се основава на развиването на стаден имунитет измежду популацията по натурален метод, предава Euronews, представени от " Фокус ". 
Хората не носят маски, магазини, заведения за хранене и просветителни институции в никакъв случай не са затваряли тук. Тази си завоюва както гневни критици, по този начин и пламенни поддръжници. В самата Швеция обаче е доста известна.
„ В противоположен случай щяхме да имаме стопански проблеми: хората щяха да седят без работа, нямаше да имат с какво да си платят квартирата, сметките. Това би ги вкарало в отчаяние – а в това няма нищо хубаво “, споделя инцидентен минувач, интервюиран от Euronews.
Друг жител на Стокхолм споделя: „ Повечето страни към този момент стигат до извода, че цялостната карантина не взема решение казуса “.
В същото време в Швеция бяха въведени нови санитарни правила: тук е неразрешено да се събират повече от 50 души, належащо е да се съблюдава безвредно разстояние един от различен и е за предпочитане да се работи от у дома.
На пръв взор резултатите от шведския опит са разочароващи: броят на умрелите от COVID-19 е доста по-висок тук, в сравнение с в прилежащите Дания, Норвегия и Финландия. Но при всичко това броят на смъртните случаи на глава от популацията тук към момента е видимо по-нисък, в сравнение с в някои европейски страни, в които бяха въведени най-строгите карантинни ограничавания.
Медията интервюира и Андерс Тегнел, един от идеолозите на шведската карантинна тактика, основен епидемиолог на Швеция.
„ Не можем да се избавим изцяло от тази болест. Следователно нашата задача е да я държим под надзор. Досега успяхме: в този момент в нашите клиники няма нови заболели с Covid, болничната ни система не е претрупана. Разпространението на инфекцията е изцяло задоволително. И да се надяваме, че ще стане още по-добре с имунизацията “, съобщи експертът.
Но от позиция на тези шведи, които трябваше да прекарат заболяването, реакцията на управляващите на разпространяването на инфекцията не наподобява безапелационна.
„ Вярвам, че трябваше бързо да разпознаем заплахата, която съставлява тази зараза “, споделя Ема Мартенсон, прекарала ковид. Дори шест месеца след слагането на диагнозата й, тя към момента се оплаква от непрекъсната тахикардия и проблеми с дишането.
Но в този момент, когато в доста европейски страни стартира втората вълна на коронавирусната зараза, в Швеция няма повишаване на броя на инфектираните. Това може да е доказателство за триумфа на шведската тактика - крайният резултат обаче ще стане явен чак, откакто пандемията отшуми дефинитивно.
 
Всичко за ковид следете  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР