По улиците на гвинейската столица Конакри днес бяха забелязани военни

...
По улиците на гвинейската столица Конакри днес бяха забелязани военни
Коментари Харесай

Стрелба в столицата на Гвинея

По улиците на гвинейската столица Конакри през днешния ден бяха видяни военни транспортни средства и специфични елементи, а от административния център на полуостров Калум, и в региона се чуваше пукотевица, оповестиха четирима локални поданици представени от Ройтерс.

Източник от въоръжените сили, изискал да остане неизвестен, удостовери, че е била чута пукотевица в региона, наименуван Калум, само че отхвърли да даде повече детайлности.

" Имаше доста пукотевица през нощта към 04:00 ч. и тази заран още веднъж чуваме изстрели ", сподели по телефона пред Ройтерс жителката на Калум Амината Сума. Мерките за сигурност по улиците на Конакри са били засилени, а входът към Калум е бил блокиран, описаха локалните поданици, станали очевидци на събитията.

В Калум се намират президентският замък и други публични административни здания, както и постройката, в която е затворен някогашният началник на военната хунта от 2008 година Муса Дади Камара и други бойци.

Местни медии, базирайки се на свои източници, настояват, че безредиците в Конакри са свързани с въоръжен опит за освобождение на Камара от пандиза. Агенция Ройтерс показва, че все още не е съумяла да удостовери достоверността на тази информация.

Начело на Гвинея е военният водач Мамади Думбуя, който завладя властта посредством прелом през 2021 година Тя е една от осемте страни в Западна и Централна Африка, в които през последните три години военните смъкнаха държавното управление. В Мали, Нигер, Буркина Фасо, Чад и Габон военните също са на власт.

Агенция Ройтерс отбелязва, че все още управляващите в Гвинея не са дали отговор на питане за коментар по отношение на ситуацията в Конакри.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР