По указания на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура, Софийска

...
По указания на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура, Софийска
Коментари Харесай

Аптеки и сайтове продавали „лекарства“ срещу COVID-19, прoкуратурата се задейства


По инструкции на административния началник на Софийска апелативна прокуратура, Софийска градска прокуратура е разпоредила осъществяване на сложни инспекции, в границите на пълномощия за практикуване на контрол за правда, касаеща продажба на лекарствени артикули посредством разгласи в интернет уеб сайтове. Тя е в осъществяване на дейностите, свързани с формирана прокурорска кореспонденция след самосезиране на Върховната административна прокуратура във връзка изявления в медиите за случаи на такива продажби на цени, неведнъж превишаващи одобрените и регистрирани.

Извършването на взаимните инспекции е било предоставено на Регионалната здравна ревизия, Комисията за отбрана на потребителите, органите на Министерство на вътрешните работи, Търговско дружество Национална дирекция по приходите и на кмета на Столична община. Контролните органи следвало да ги осъществят на място и писмено.

В хода на инспекцията са били тествани интернет уеб сайтове за определяне на нарушавания, свързани с продажба от разстояние на лекарствени артикули без надлежно позволение. Било е обърнато внимание на предложения, предлагащи лекарства, за които би могло да има нараснало търсене от пациенти, заради разпространяващата се в интернет пространството информация, че могат да се ползват като лекуване или предварителна защита на Covid-19.

В един от случаите контролният орган е установил продажба на лекарствени артикули, подлежащи на режим на разпределяне по лекарско наставление. Тяхната продажба в интернет е в нарушаване на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Някои от медикаментите не са позволени за приложимост в България. Уебсайтът няма Разрешение за търговия на дребно с лекарствени артикули, нито попада в листата на лицата, предлагащи лекарствени артикули за продажба, според ЗЛПХМ. Това нарушаване предстои на налагане на санкция в размер от 5 000 лв. до 10 000 лв.. На интернет страницата е изписан единствено телефон за контакт, липсват данни за притежателя му.

Проверена е била публикация, оповестена на два други уеб страницата, предлагаща продажба на лекарствен артикул, съдържащ интензивно вещество umifenovir. Посочено, че той съставлява предварителна защита против коронавирус Covid-19, грипове вид А и Б, всевъзможни други вируси и ротавируси. Лекарството се предлага на цена от 119.90 лв.. Въпросният препарат също не е позволен за приложимост в България. С цел определяне на субектите, извършващи търговия в тези уеб сайтове, са били тествани домейните им, като е било открито, че са регистрирани в Куала Лумпур, Малайзия. Информацията и на двата уеб страницата е нищожна, връзката се реализира посредством контактна форма.

В платформа за безвъзмездни разгласи в страната е била открита такава за продажба на лекарствен артикул – прахуляк за концентрат за инфузионен разтвор, в нарушаване на ЗЛПХМ. За него също се разпространявали клюки за хипотетична успеваемост в битката срещу Covid-19. Потребител, разгласил тази публикация, показал единствено телефонния си номер и местоположение – гр. Пазарджик.

За определяне на самоличността на нарушителите по тези случаи е поискано подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи.

В интервала на въведеното в страната изключително състояние, Районните ръководства на полицията в столицата са работели по редица преписки, касаещи продажба на медицински материали от първа нужда, защитни средства и дезинфектанти на повишени цени. Материали по някои от тях са изпратени в прокуратурата.

Образувано е било досъдебно произвеждане, след арестуван товарен автомобил, пренасящ пластмасови бутилки с бяла транспарантна течност, етикирана с надписи „ антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване “. Стоката била натоварена от склад в гр. София за гр. Ловеч. Установена е била и суровина за произвеждане в количество към 1 звук. Имало данни за заплахата й за здравето на хората.

В хода на  инспекцията контролните органи са ревизирали  общо 31 търговци на дребно с лекарствени артикули. Сред множеството от тях не са открити нарушавания. Някои от тях не са свързани с Националната система за верификация на медикаменти, като са им били направени наставления, според делегирания регламент (ЕС) на Европейската комисия.

Инспекторите на Изпълнителна организация по медикаментите са посетили и други 35 адреса на територията на гр. София, за които са издадени позволения за търговия на дребно в аптека. На място е било открито, че същите не действат. При инспекция на статуса им е било установено, че притежателите им не са изпълнили задължението си да уведомят по съответния ред за преустановяване на активността си. За несъблюдение на това условие се планува налагане на насилствена административна мярка – лишаване на разрешението за търговия. В тази връзка са били формирани 22 административни производства.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР