По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева посланикът

...
По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева посланикът
Коментари Харесай

Българският посланик в Белград протестира пред външното министерство на Сърбия заради поругаването на български военен паметник край Ниш

По напътствие на министъра на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Белград Радко Влайков е изразил изострен митинг в Министерството на външните работи на Сърбия от поругаване на на военния паметник-костница " Ледена стена " край Ниш, заяви външното ни министерство.

В мемориала почиват костите на 2015 български бойци, починали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората международна война.

С черен спрей на паметника е изписано, че " българските окупатори не могат да бъдат освободители " и се зове сръбският президент Александър Вучич да реагира.

В нотата, връчена от дипломат Влайков, се упорства за съответни дейности за неотложно изтриване на провалите върху паметника, за незабавното откриване на причинителите на поругаването и те да понесат отговорност в сходство със законите на Сърбия, както и за безапелационното разграничение на формалните сръбски управляващи от сходни вандалски актове.

По време на диалога в Министерство на външните работи на Сърбия, дипломат Радко Влайков е изразил дълбоката увереност на българската страна, че похищението върху военния монумент е в цялостно несъгласие с отличния климат на двустранните връзки и персоналната ангажираност за тяхното развиване на президента Вучич.

От страна на Министерство на външните работи на Сърбия е изразено страдание от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е недопустим и е в противоречие с отличните връзки сред двете страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР