По цял свят хората правят празнични ястия за Коледа и

...
По цял свят хората правят празнични ястия за Коледа и
Коментари Харесай

10 традиционни коледни ястия от цял свят

По целия свят хората вършат празнични ястия за Коледа и Нова година, които, напълно разумно, се смятат за най-хубавите и вкусни представители на тяхната национална кухня. Репутацията и рецептите за тези кулинарни шедьоври се предават от потомство на потомство.

Днес ще ви представим къса селекция от вкусни ястия, които се появяват на празничните трапези в разнообразни православни страни. Всички те са лесни за подготвяне, а съставките могат да бъдат открити във всички магазини.
Англия: Сочна пуйка със сос от червени боровинки

Пуйката е кралицата на коледната софра във Англия. Обичаят да се яде такава на 25-ти декември се е популяризирал в по-голямата част от Европа и Америка. Дори в България може да срещнете пуйка с кисело зеле. Разбира се, на Острова се придържат към класическата рецепта с червени боровинки.

Германия: Ароматна гъска с ябълка

Ако в Обединеното кралство почитат пуйката, то в Германия звезда на празничната софра е ароматната гъска, пълнена с ябълки. За да бъде нежно месото, множеството домакини киснат гъската в подсолена вода за една нощ, откакто са почистили добре птицата.

Финландия: Печена шунка

Печената шунка е главно ядене на коледната софра в доста скандинавски страни. Но не си представяйте тънки части вид мезе, тъй като шунката там варира от 5 до 8 кг и има хрупкава коричка от горчица, кафява захар и галета.

Съединени американски щати: Касерола със зелен боб

Иначе казано, гювечът от зелен фасул и гъби е вкусно, здравословно и най-важното елементарно за подготвяне ядене. Трудно е да си представим коледните празници в Съединени американски щати без това ядене.

Чехия: Вкусна картофена салата

Картофената салата е едно от най-известните ястия, приготвяни в Чешката република и сигурно нито един коледен празник не минава без това ядене. Може да се сервира като независимо ядене, или като гарнитура към другото обичайно ястие - пържен шаран.

Русия: Кулебяка къс

На Коледа руснаците резервират обичая си да вършат разнообразни пайове. Кулебяка е тип съветски пирог, нормално цялостен със сьомга или есетра, ориз или елда, твърдо сварени яйца, гъби, лук и копър, обхванат от хрупкаво тесто.

България: Баница със сирене

Баницата може да има разнообразни пълнежи - месо, спанак, тиква и други. Но най-популярният вид е със сирене и несъмнено се похапва в коледната заран.

Франция: Коледен бъдник

Коледният бъдник е торта и е невероятно да си представим Коледа във Франция без нея. Класическата рецепта е с заряд от кестени, само че доста вариации оферират различен заряд от крем от кестени.

Гърция: Василопита с бадеми и портокалов сок

Василопита се сервира във всеки гръцки дом, само че по-често на Нова година. Хората го режат незабавно откакто часовникът удари среднощ и си насочат положителни пожелания. Тази лесна за подготвяне торта е пухкава, вкусна и ухае прелестно. По традиция тортата постоянно се пече с монета вътре.

Канада: Яйчен пунш

Основната напитка, която отбелязва празничния сезон в Канада, е яйченият пунш. Това е гъста примес от яйца и бита сметана с добавени подправки. Толкова е известен, че даже и в Съединени американски щати го прибавят към кафето и тортите си.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР