По трите проекта ще бъдат създанени общо 9 лаборатории [Shutterstock]

...
По трите проекта ще бъдат създанени общо 9 лаборатории [Shutterstock]
Коментари Харесай

Раждането на технологичен парк Габрово

По трите плана ще бъдат създанени общо 9 лаборатории

[Shutterstock] 102% е изпълнена държавната поръчка за тази година в Технически университет – Габрово. Още по тематиката
Камък, стиропор, вяра

Пътят към възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на двата огромни града
23 юни 2018
Технологични компании пробват да блокират нов закон за персоналните данни в Калифорния

Amazon, Microsoft и Uber настояват, че той ще наруши бизнес модела им
19 юни 2018
Хумус от Севлиево в Qatar Airways

Опакованата близкоизточна храна отваря вратите на света за " Вернада "
17 юни 2018
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Не се случва постоянно Технически университет - Габрово, да е водеща организация по план на стойност над 23 млн. лева В началото на април обаче университетът получи най-хубавия подарък за идващата през 2019 година 55-а годишнина - подписа контракт за финансирането на софтуерен център, който е част от общ план с 6 организации (виж карето).

Като асоциирани сътрудници са привлечени доста предприятия освен от Габрово, само че и от района, с които Техническият университет работи. Сред тях са: " АББ България " ЕООД, " АМК задвижваща и ръководеща техника " ЕООД, " Екопроект " ООД, " Капрони " АД, " Мехатроника " АД, " Милара интернешънъл " ООД, " Подем кран " АД, " Фирст " ООД, " Цератицид България " и други, съвсем всички с производства с инженерен акцент, посочи проф. Райчо Иларионов, ректор на университета. Привлечени са и клъстерите по мехатроника и автоматизация, зелена сила, " Тракия икономическа зона ", Българска браншова камара по машиностроене, търговско-промишлените покои в Габрово и Стара Загора, Индустриална стопанска асоциация – Габрово.

" Нашата концепция е да създадем софтуерен парк на университета, сплотяващ предстоящите резултати по общо три плана, където да създадем среда за нововъведения, за развиване на приложна просвета, за образование на докторанти и магистри. Стремежът ни е да закупим доста ново съоръжение. Технопаркът ще се развие върху територията на някогашната резиденция от времето на соца, употребена от тогавашния държавен глава Тодор Живков, по-късно и за потребностите на библиотека, в непосредствена непосредственост до университета, която да възобновим за задачата ", описа пред " Капитал " ректорът на университета.

Другите два плана, в които Технически университет - Габрово, взе участие, са за върхови достижения в направлението мехатроника и чисти технологии и план по IT технологии взаимно с УНСС. По трите плана ще бъдат основани общо 9 лаборатории. Всички те ще бъдат ситуирани в тази обособена територия с повърхност от 5 дка, която съгласно проф. Иларионов е доста удачна за развиването на софтуерна среда.

Първи поръчки

80% от цената на най-мащабния план ще е инвестицията в чисто материалната част - ремонт на здания и пазаруване на нова техника. Останалите 20% са планувани за назначение на млади експерти, които ще работят с тази техника. През тази година във всяка от партньорските организации ще има първо поръчка за планиране, по-късно и за осъществяване.

В Технически университет - Габрово, по този план се чака да дойдат към 8.5-9 млн. лева, от които за реорганизация и осъществяване ще са до 2 млн. лева, а за техника- 4.5-5 млн. лева През тази година са планувани две публични поръчки за планиране с планирана стойност сред 80 и 100 хиляди лева - едната ще е за реорганизация на помещение за задачите на център за върхови достижения, другата ще бъде за реорганизация на съществуваща постройка за потребностите на център за подготвеност.

При сътрудниците също ще се реконструират здания и ще се построяват лаборатории. Една от лабораториите на Института по електроника ще бъде локализирана в Габрово. Екипът на плана ще се състои от 15-20 души, посочи проф. Иларионов, който го управлява.

" Цялата тази активност, която желаеме да сътворяваме въз основата на плана, ще бъде в интерес на бизнеса. Нашата работа ще е напълно подчинена на концепциите им, в тяхна помощ. Всичко, което ще осъществяваме, е съобразено с потребностите на бизнеса в района ", заключи професорът.

Проектът е до 2024 година

След приключването на този период софтуерният център ще би трябвало да покаже пет години резистентност и да стартира да се устоя. От втората година , откакто се купи техниката и се извърши реконструкцията на самия сграден фонд, Техническият университет ще може да назначава откриватели. Тогава ще започва и работата по набелязаните акценти в самия план и с бизнеса. Ще се разчита най-много на млади експерти – инженери, които излизат от университета, с готовност да се занимават с научно-приложна активност и да основават нови технологии, нововъведения, които да бъдат напълно насочени към бизнеса и по-специално към машиностроенето.

Според данни на Браншовата камара по машиностроене в район Габрово са съсредоточени към 75% от общото машиностроене на България. Инженерният профил на университета напълно покрива характера на предприятията в района. Идеята е да се съчетава машиностроенето с електрониката, да се основава приключен артикул с огромен разсъдък с висока добавена стойност. Намалява броя на студентите от Стопанския факултет от икономическите специалности за сметка на инженерните. В момента висшето образователно заведение образова към 4500 студенти. Кои са сътрудниците

Проектът е част от процедурата за създаване и развиване на центрове за подготвеност, която се финансира от оперативната стратегия за просвета, а сътрудници са Технически университет - София, с филиала си в Пловдив, Софийски университет " Св. Климент Охридски " с факултета " Химия и фармация ", Техническият университет – Варна, Българска академия на науките - Институтът по редовно инженерство и роботика, Централната лаборатория по приложна физика, Институтът по електроника. Какви лаборатории ще има

В момента се работи по заданието за реорганизация на някогашната резиденция, която е в непосредствена непосредственост до университета, с цел да се сътвори софтуерният център по подготвеност. Там ще има към 6-7 лаборатории. В центъра за върхови достижения ще има две, които са директно свързани с премерване в региона на мехатрониката. Една ще е лабораторията в IT технологиите и ще бъде основана по плана с УНСС.

Планира се основаване на лаборатории по осветителна техника, по задвижване, по силова електроника, по мехатроника, за изпитване на материали. И още - център за работа с машини с технопрограмно ръководство, които ще бъдат в непосредствена непосредственост до инструменталната среда, благодарение на която ще може да се основават и осъществят проектираните прототипи и всевъзможни софтуерни средства, които ще се създават на научна основа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР