По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с

...
По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с
Коментари Харесай

Зелен ринг ще свързва софийските квартали с парковете

По трасето на остарялата жп линия построяваме линеен парк с велоалея – това е планът ни за Зелен кръг, който ще свързва кварталите с огромните паркове. Това сподели в петък кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно с основния проектант арх. Здравко Здравков и министъра на превоза Росен Желязков показа плана.

Първият стадий на плана е от гара „ Пионер “ до Висшето транспортно учебно заведение в „ Слатина “. Така сътворяваме велосипедни връзки за зала „ Арена Армеец “, метрото и велосипедната мрежа на "Борисова градина ". Първият сектор стартира от гара „ Пионер “ до тунела под бул. „ Цариградско шосе “, а вторият – от тунела под бул. "Цариградско шосе " до настояща регулация на „ Източна дъга “. Общата повърхност на зеления кулоар е 62 хиляди кв. м.

Целта на плана е да се употребява трасето на излязлата от употреба жп линия за развиване на веломрежата на София. От началото на велоалеята в регион „ Слатина “ до гара „ Пионер “ се основават велосипедни връзки за зала „ Арена Армеец “, Софийският метрополитен и велосипедната мрежа на парк „ Борисова градина “.

Изграждането на велоринга, който да обслужва южните елементи на гр. София, е очакван с план-схема на велосипедната мрежа към настоящия Общ организационен проект на Столична община. Дължината на велоалеята е 3152 кв. м, а общата повърхност на новопредставения зелен кулоар е 61965 кв. м.

„ В момента се изготвя проекта, който ще бъде показан за публично разискване. Процедурата планува, откакто той бъде признат и влезе в действие, Общинският съвет да изрази своята воля за безплатно придобиване на парцелите на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “, които попадат в зоната на плана. Когато това се случи, Министерският съвет би трябвало да излезе с решение за безплатно даване на парцелите на Столичната община “, изясни Росен Желязков.

Министърът изясни, че терените, които ще бъдат трансферирани са над 60 декара. Основната функционалност на тази територия ще бъде построяването на велосипедни алеи, които ще подобрят градската съгласуваност. 60 % от терените са планувани за озеленяване, което ще сътвори една паркова среда, с опция за разрастване на цялостна идея за градска подвижност.

„ Проектът за построяването на над 3 километра линеен парк с велоалея, които ще минават по трасето на остарялата жп линия в София, е първият сектор от Зеления кръг, който желаеме да изградим. Това е основен, знаков и сложен план, който изисква цялостна съгласуваност с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, което е принципал на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “, притежател на парцелите “, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че задачата е всички квартали, през които минава Зеленият кръг, да имат екологична връзка с парковете в града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР