По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с

...
По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с
Коментари Харесай

Велоалея Зелен ринг на мястото на неизползваните жп линии

„ По трасето на остарялата жп линия построяваме линеен парк с велоалея – това е планът ни за Зелен кръг, който ще свързва кварталите с огромните паркове. " Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно с основния проектант арх. Здравко Здравков и министъра на превоза Росен Желязков показа плана.

Първият стадий на плана е 3-километрова права от гара „ Пионер “ до Висшето транспортно учебно заведение в „ Слатина “. Така се основават велосипедни връзки за зала „ Арена Армеец “, метрото и велосипедната мрежа на Борисовата градина. Първият сектор е 3-километрова права от гара „ Пионер “ до тунела под бул. „ Цариградско шосе “, а вторият – от тунела под бул. „ Цариградско шосе “ до настояща регулация на „ Източна дъга “. Общата повърхност на зеления кулоар е 62 хиляди кв. м.

Територията сега е благосъстоятелност на Националната компания железопътна инфраструктура, разгласи транспортният министър Росен Желязков.

Целта на плана е да се употребява трасето на излязлата от употреба жп линия за развиване на веломрежата на София. Изграждането на велоринга, който да обслужва южните елементи на гр. София, е планувано с план-схема на велосипедната мрежа към настоящия Общ организационен проект на Столичната община. Дължината на велоалеята е 3152 кв. м, а общата повърхност на новопредставения зелен кулоар е 61965 кв. м.

По трасетата наЗеления кръг ще има детски площадки, места за спорт и пешеходни връзки. Предстои изработването на механически и работен план, след което ще бъде прегледано и финансирането му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР